Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím spravit odloupnutou omítku?

Od: mareek odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, chtěl bych se poradit chystám se malovat a na jendom místě mám odloupnutou omítku asi 8cm X 4cm. Zkoušel jsem ji zadělat sádrou a zahladít hladítkem, ale zahladit mi to vůbec nešlo a tak jsem to zahladil špachtlou. Poradíte mi pro příště jak na to? Na co se vůbec používá hladítko z filcem a jak se s ním pracuje, na mokro? Děkujií

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

hladítko s filcem se používá na finální vrstvu omítek tzv štuk, ten se nanese na zeď hrubě "hoblíkem" a nechá se zavadnout a v optimální době příjde na řadu hladítko,kterým se pěkne všechny nerovnosti zafilcují/rozšmudlí doroviny (pokud se to umí).Sádru hladítkem nezahlazuji, udělá se to zcelahrubě špachtlí a po zaschnutí se to vyrovná velice pěkně nepříliš hrubým smirkem broušením. Jinak fakt už nevím. Díru 4 X 8 cm už by bylo lepší zapravit štukem a zahladit právě hladítkem - ale před tím povrch "díry" natřít penetrací.

doplněno 12.08.10 21:31:

hladítko namočíte do vody a vodu tlakem vyždímete, aby bylo dost vlhké, nesmí být suché. Chce to zkusit. Štukmusí být zaschlý, ale ne přeschlý. Si připadám jak Rettigová *smich* nad jabkovým štrůdlem.

hop®
hodnocení

2x

Jako nejjednodušší způsob vidím použití sádrokartonářské sádry (třeba Uniflot od pana Knaufa), která jde po vytvrdnutí jde přebrousit do roviny brusnou mřížkou. Pokud je díra hlubší, sádroval bych raději ve více tenčích vrstvách (max 1cm)

jabraka*
hodnocení

1x

Mareeku,na sádry zapomeň a použij finální stěrku,která se používá hlavně pro dofajnování povrchů na sádrokartonových příčkách.

Pak ti stačí široké hladítko nebo jen širší špachtle.

JABRAKA

hodnocení

0x

8cm X 4cm?

ještě mi chybí hloubka, ale doporučil bych sádru v několika vrstvách a přebrousit.

mareek
hodnocení

Asi jsem to špatně napsal, chtěl jsem tím říci že mi upadla předchozí malba, jako barva o rozměrech 8 x 4 cm na zdi. Měl jsem namíchanou moc hustou barvu a při malování se mi přilepila na váleček. Jde to nějak spravit? Když jí přetřu opět barvou bude vidět cca 1 mm prohlubeň, poradíte mi co s dělat v takovém případě? Moc děkuji?

ladislavtikal*
hodnocení

0x

sadra na mokro se nikdy nerozfilcuje ta se vam bude jen tahat a lepit jinak ji muzete v nekolika vrstvach dat do der a tri milimetry nechat pod hranou a finalne to prejedte stukem a rozfilcujte a mate hotovo

jabraka*

Nejhorší je u sádry to,že při dalším malování a pokusu seškrabat staré nátěry,vrstva sádry se nedá seškrabat a bude vyčnívat.Jak krásná pohoří se tím vytvoří,škoda mluvit.

JABRAKA

patronka*
hodnocení

0x

Osvěčilo se mi, přidat do sádry trochu prosátého písku.Samotná sádra je hladká a zasádrovaná plocha se vzhledově liší od okolní ( štukované ) omítky.Může se použít i na větší hloubku.

hop®
hodnocení

0x

Souhlasím s Jabrakou, na toto je ideální finálka! *palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]