Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer potřeboval bych poradit mám starý dům cca100let bydlíme v něm pátým rokem a asi před dvouma měsíci po přívalovém dešti (předtím vždy suchý sklep) se mě oběvila voda ve sklepě 20 cm 15m2 asi tedy 3000l(sklep 2m pod terénem) po vyčerpání voda přiteče přes podlahu a zdi znovu do 1hodiny .Ani při delší době bez deště voda nezmizne jen málo klesne ,někdo říká čerpat někdo zase ne tak nevím
máte někdo podobnou zkušenost dík za odp.
Doplnující info dům je z pálenených cihel spojované jílovicí podřezán ,nopová folie dren.trubky oblázky atd .jak má být do hloubky 90cm
Sklep nema jimku?
Je bezna praxe v ni mit ponorne cerpadlou s automatickym uzavrenym plovakem a pri urcite hladine to samo sepne a vodu vybleje..
100 let stary barak, tak pokud byla nekdy nejaka izolace tak uz asi neni anebo jeste lip mate tam odnekad spodni vodu...
no nevím jestli je ideální aby přes základy stále proudila voda, pokud tam hned nateče asi bych ji tam nechal (ale nevím co s tím dál)
Nám také najednou začala téct voda do sklepa, nakonec jsem po roce zjistil že idioti zedníci špatně napojili kanál a ten mi tekl přes základy do sklepa. Když jsem to vysekal byla před domem vymletá díra 50*50cm! aby se tím čerpáním nevymlelo něco podobného.
Ahoj, nemám zkušenost, pouze teorii. Pokud je po dešti hladina spodní vody po přívalových deštích nad úrovní sklepa, tak to poteče a poteče. Pokud je spodní voda pod úrovní hladiny ve sklepě, tak voda přestane přibývat a pak má smysl průběžně odčerpávat.
Tuhle teorii jsem si "nevycucal z prstu", občas řeším problém, jestli můžu projet zahradu. Přijedu na chalupu, po odemknutí vrátek a otevření vrat po cestě rovnou pustím vodu do objektu a při té příležitosti zkontroluji stav "zatopení" vodoměrové šachty (je letitá, neodizolovaná). Pokud je téměř prázdná, můžu autem i zastavit před chalupou. Pokud je do půlky, projedu až na minikopeček (10cm převýšení) ke garáži. Pokud je voda méně než 30cm pod terénem, zavírám vrata a nikam nejedu. Věřte, že po nočním deštíku občas odjíždím jen díky nasazeným řetězům (naposled letos v květnu), podotýkám že jsem v Polabí a kopce tam nejsou...
Píšete, že máte drenáž a nopovku. Řekl bych že drenáž máte příliš vysoko. Drenážní roura musí být uložena na úrovni paty základu, jinak nemá smysl. Také musí být obalena netkanou geotextilií a obsypána jen kamenivem. Drenáž musí odvádět vodu bud do kanalizace nebo jiné retence, ale každopádně hodně daleko od domu.Za těchto podmínek garantuju suchý sklep.
Také je dobré se do budouscan zamyslet nad podizolováním domu. Drenáž není na věky a dřív nebo později se zanese.
Mám zkušenost, že letos se objevila voda10-15cm i ve sklepech, kde ji nikdo minulých padesát let nepamatuje. Podle mne stoupla tentokrát hladina spodní vody až do výše hladiny ve vašem sklepě. Nic jiného bych s tím nedělal, než sledoval výši hladiny, bude postupně sama přirozeně klesat. Můžete ji také odčerpat, ale je téměř jistota, že voda zase vystoupá. Až voda zmizí, je možné, že ji tam už nikdy neuvidíte, ale možná se ještě letos vrátí. Dívejte se, kde ve sklepě zmizí naposled, tam bych zvážil udělat důlek - jímku pro čerpadlo. Ale čerpat denně vodu a ona zase nateče, je zbytečné, chce to týden počkat a pak vyčerpat, když zase nateče, tak zase týden počkat. Tu nopovku máte celkem asi dobře, ale ta neřeší spodní vodu, ale zemní vlhkost zdí. Kdyby byl dům ve svahu, stálo by za úvahu celý dům v určité vzdálenosti obkopat až pod úroveň základové spáry a vydrenážovat spádem jako trativod. Ničeho se nelekejte, voda se stratí, ale počítejte s tím, že se zase může vrátit. Tak se dá bydlet třeba 300 let.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.