Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
již několikrát jsem potřeboval doma uřezat nějakou desku o tloušťce cca. 3-5cm a nyní potřebuji zkrátit dveře drhou mi o dlažbu. Vždy jsem vše řezal obyčejnou ruční pilkou. Chtěl bych si koupit nějakou pilku s kterou bych řezal rovně, poradí mi někdo jakou koupit? Jen pro domácí použití? Co přímočará pila? Děkuji
Souhlas, přímočarka je ideální
Mám přímo tuhle: dilna-zahrada.cz/...
A zvládla celé podkroví bez problému
Ok ... okružní
Prosím musím být ten mafl při řezání přišroubován na stole? Musím s ním řezat jen na stole nebo bych s ním dokázal řezat i na zemi nějakou desku? Bydlím v paneláku a nemám možnost nějaké dílny proto se ptám. Jde s ním řezat i plovoučka , vidím že má velké zuby tak se ptám?
Děkuji
Ne, nemusí.
Materiál budete mít tak, že bude přesahovat např. přes stůl, a řežete, na zemi to nejde.
Plovoučka s ní jde také řezat.
Doporučuji místo, kde budete řezat, přelepit např. papírovou páskou, která se používá na malování, a teprve na ní si udělat risku.
Vyhnete se tak otřepům.
doplněno 08.08.10 14:15:Okružní pilyPoužití okružních pil je velice široké, jejich vlastnosti oceníte při budování půdních vestaveb, pokládání dřevěných podlah, zařezávání střešních prken nebo latí, stavbě kůlny i zahradního domku. Jsou vhodné pro přímé řezy v masivním dřevu, deskových materiálech a hliníkových profilech. Jsou také ideálním nástrojem pro přesné podélné řezy a řezy na pokos. Precizní práce, jako je například seříznutí nových dveří pro jejich usazení do zárubní, je výhodné provádět pomocí vodící lišty. Kompaktní pily s moderním designem, poskytují maximální ovládací pohodlí a bezpečnost.
Při výběru je důležité zvážit použití okružní pily. Hlavním parametrem je pak bezesporu motor. Silný motor umožňuje udržet požadované otáčky i při zařezávání a krácení silných prken nebo fošen.
Podle jakých parametrů vybrat okružní pilu
Budete pracovat v uzavřeném prostoru? Využijete funkce odsávání prachu. Je možné přidat k pily sáček či rovnou připojit k vysavači.
Já si ještě koupil dvě truhlářské svěrky za pár korun a jako pomocníka jsem si díky nim přitáhl k OSB deskám střešní lať, co zbyla, abych držel pořádně rovinu.
Můžeš s ním řezat všude, jen když budeš řezat na podlaze tak si dej pozor na hloubku řezu, abys to třeba nevzal i podkladním betonem. A klidně si kup ještě jeden kotouč a nějakým jemnějším zubem a porozhlídni se po okolí po nějaký truhlárně kam by jsi si občas odnesl kotouč na nabroušení.
A na co se prosím používá přímočará pila? Viděl jsem souseda jak s ní také řezal desky?
Děkuji za vysvětlení od vás
Přímočará pila, ač je to v rozporu s jejím pojmenováním, se používá spíše na křivé řezy, vyřezávání otvorů apod. (díra na dřez nebo varnou desku do kuchyňské pracovní desky, otvory v kuchyňských skříňkách na odpad či přívod vody...), není úplně jednoduché s ní udělat delší rovný řez.
Přímočarou pilou jde udělat rovný řez, akorát se pila musí vést podél přiložené laťky, která slouží jako pravítko. Teda pokud nemáte Parkinsona .
To je pravda ... ale když řežu přímočarou pilou, připomíná mi to jednu velice příjemnou lidskou činnost .
Pilový lístek je pružný a podle řezaného materiálu se ohýbá více nebo méně, vlevo či vpravo. Zkoušel jste rovný řez? A jak to dopadlo?
Pokud se pilový list ohýbá, je něco špatně - buď moc tlačíte na pilu, nebo je list tupý. Přímočarkou jde, samozřejmě, udělat rovný řez, není na tom nic až tak složitého, jen to chce použitelný strojek na ne supermarketovou hračku, která má nehorázné vůle v mechanizmu. Oproti kotoučové pile má přímočarka dost výhod - s delším plátkem prořízne tlustší materiál, dořízne rohy, dá se s ní řezat i kov a z truhlářského hlediska je podstatné i to, že pokud použiji plátek se zuby dolů, jsem schopen udělat čistý řez ( z horní strany). Kotoučovka má velkou výhodu v rychlosti řezu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.