Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem. Moc prosím o pomoc s řešením svízelného problému.
Problém: obtěžování průvanem
Situace: panelový dům, kde centrální odvětrávání projektoval idiot.. Konstrukčně je odvětrávání vyřešeno tak nesmyslně, že všechny byty nad sebou mají společný ventilátor.
Problém: Takže kdokoliv si v bytě zapne větrání na WC, tak se automaticky zapne u všech bytů ve vertikální řadě větrání kuchyně, WC a koupelny. Což v praxi znamená, že větrání začíná kolem 5hod ráno a pak se opakuje asi 60x den až do pozdních nočních hodin. Náš panelák je specifický tím, že ventilátor je dost předimenzovaný a vytváří opravdu velmi silný průvan v celém bytě. Kromě průvanu obtěžuje také hluk proudícího vzduchu (kdo nezažil neuvěří) a také samozřejmě problematika vytápění, kdy zapnutí ventilátoru během několika vteřin doslova vysaje veškeré teplo z bytu. Je to opravdu extrémně obtěžující
Snaha o řešení: 1. Konstrukčně bylo řešeno jen plechovou klapkou. Tuto jsem odstranil a na její místo nainstaloval uzavíratelný „hříbek“. Jenže, když ho uzavřu, tak sice není průvan, ale netěsnostmi v celém ventilačním systému se ozývá hlasité pískání. 2. Důkladné utěsnění všech dveří- utěsnil jsem tak, že skoro nejdou zavírat, jenže na to člověk musí pořád myslet a vůbec je to jen nouzové řešení. 3. Situace se dočasně sama vyřešila (ke spokojenosti většiny majitelů bytů), že se větrák pokazil.
Sousedský konflikt: Dva roky nikomu nevadilo, že větrák nejede. Ale nedávno se přistěhovala nová majitelka bytu. Je to neskutečná kráva, opravdová psychopatka, která se vyžívá v malichernostech a neustále svými pseudoproblémy a stížnostmi obtěžuje své okolí. Tato dáma si usmyslela, že větrák musí být znovu zprovozněn. Navrhovali jsme na schůzi, že se to může vyřešit způsobem, jaký funguje ve všech civilizovaných zemích, t.j. individuální odsávač par. Jenže to ona resolutně odmítá a chce znovu zapojit ten centrální větrák, který má tah jak motor z Boeingu
Takže co dělat? Nechci být otrokem žaludků (větrání v kuchyni) a exkrementů (větrání na WC) svých sousedů. Nechci se budit v noci průvanem a hlukem větráku, když na hazlíku někdo pustí ventilátor. Nechci, aby mě bolela hlava a klouby z věčného průvanu. Nechci platit zbytečně za „vysávané“ teplo.
Za pomoc s problémem nabízím i finanční odměnu
Děkuji
také jsem to řešil. ucpal jsem díry a utešsnil , průvan šel stejně někde okolo a pak jsem si řekl , že ho odpojím .On je totiž napojenej nějak divně a když jsem ho u nás odpojil nefunoval nikde , Určitě poradí někdo kdo se vyzná v elektrice . Rada je vyskratovat a bude to v pohodě
Díky za odpovědi pánové.
Doufal jsem spíše v radu typu "dle zákona xy nesmí být obtěžování průvanem o síle...", ale to asi platí jen v kultivovaných zemích. V Kocourkově se člověk musí zřejmě bránit způsobem jaký popisujete, jiné cesty není. Až bude větrák zase zprovozněn, tak naběhnu do strojovny vybaven šroubovákem a sáčkem hřebíků
Víte to je těžké, budete tady čekat měsíce na nějakou kontrolu z hygienického úřadu kterou si stejně budete muset zaplatit, a i kdyby na něco přišli tak než by vaši stížnost někdo projednal, schválil a zjednal nápravu tak by jste už z pískání ležel v Bohnicích- alias vítejte v ČR. Pokud pod vámi nikdo nebydlí a nechcete to řešit destrukcí ventilátoru zkuste nad sebou šachtu prostě nějak uzavřít... ale to je potom jenom o dohodě s lidmi kteří bydlí pod váma...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.