Nejste přihlášen/a.
Zdravím.Můžete mě poradit.Mam v obyvaku rákosovy strop omitnuty starý 80let jak se to dřív dělalo.A chtěl bych oškrábat malbu i se štukem až na jádro.Natřít penetrací potom natáhnout lepidlo a do něj zatlačit perlinku a uhladit popřipadě ještě přetáhnout lepidlem.A po zaschnuti natřít penetrací a až zaschne tak cely strop přeštukovat.Mám tento postup správný nebo to mam udělat jinak.Já zbírám víc informací.Musí byt mřížka před štukem uplně schovaná a zahlazená.Ja se bojím když neni perlinka na stropě přibitá že může spadnout.Proto potřebuji poradit.Dům jsem si taky sám zateplil i fasadu.Ale strop jsem ještě nedělal.Děkuji za rady.
Rákos na stropě perlinku určitě zastoupí.Jen seškrabej staré nátěry a po zaschnutí nanes válečkem penetraci.Dokonči finální tenkovrstvou stěrkou,po lehkém přebroušení můžeš malovat.Pokud bude povrch více poškozený,natáhni sádrový štuk v tenké vrstvě.Ale úplně nejjednodušší je nalepit PS dekorační kazety.
JABRAKA
Mám jiné zkušenosti než Jabraka. Pokud je strop popraskaný (jak většinou rákosové stropy bývají), perlinka je nutností, zabrání praskání stropu a dalších vrstev v budoucnosti (pokud tedy nebudete na strop dávat polystyrén dle Jabraky). Nemusí být přibitá, nemusíte se bát, že by spadla. Jinak s Vaším postupem naprosto souhlasím, pouze bych vynechal penetraci na nové lepidlo, podle mne je nadbytečná.
Souhlas s hopem. Toto je běžný způsob opravy popraskaných (praskajících, škvarových atd.)stropů. Nic víc k tomu neni třeba dodávat.
Dobry den.Jaky je rozdil mezi sadroštukem a obyčejnym štukem.Pry mam na strop když mam udělanou perlinku i cely strop dat sadrostuk
Štuk, sádrový štuk, či keraštuk se liší hlavně svým povrchem - tedy finálním vzhledem, také trochu způsobem nanášení a zpracování. Je pouze na Vaší volbě, jakou povrchovou úpravu na lepidlo zvolíte.
Ano, samozřejmě, souhlasím. Ale, zjednodušeně řečeno, jako zákazníka mne zajímá finální vzhled, ne který budu léta koukat. Jako zedníka mne zajímá technologie nanášení a pracnost. Složení směsi by mne zajímalo, pokud bych byl třeba výrobcem, proto jsem tento aspekt nezmínil.
A ktery mě doporučujete na strop až zadělám perlinku.Ja znam klasiku obyčejny štuk v pytli.A sadroštuk nevim co je.Chci aby se mě jako laikovi dobře nanašel a netvrdnul rychle abych to stačil s filcovat
Perlinku Vertex už jsem koupil.Ale někdo mě doporučil stěrkovací lepidlo cemix a to nikde nemaji ve stavebninach.Jáky by jste mě doporučili.A kolik ho budu potřebovat pytlů když je strop 5x5 25m2.Díky.
Ještě jsem koupil nerezove hladitko bez zubu ale pry jsem měl vzít se zubama tak nevím jest-li ho mam vyměnit.Jeden psal at koupim bez zubu.Co by jste mě poradili.Ja si připadám už jak blbec
Ahoj, omlouvám se za trošku opožděnou reakci, ale: nejsem přímo štukatér, takže finální materiál nemohu doporučit, to je na Vás a na řemeslníkovi, který tuto práci bude dělat (tedy možná také na Vás?). Viděl jsem výsledky našeho firemního štukatéra s Keraštukem a je to opravdu exklusivní záležitost. Pro něj je to dřina za nelehce vydělané peníze, ale, prostě to fakt umí, takže výsledek je skvost!
Natahování perlinky: ideální je nejdříve natáhnout zeď (nebo strop - to je jedno) hřebenem (zubatým natahovákem) a do lepidla potom perlinku vtlačit a nezubatou stranou uhladit. Díky zubům je vrstva lepidla rovnoměrná. Díky nanesení lepidla před přiložením perlinky je zajištěné namáznutí celé plochy zdi lepidlem. A po uhlazení - pokud lepidlo příliš nestíráme a "nestěhujeme po zdi", je opět zajištěna rovina výsledně natažené zdi se zachováním rovnoměrnosti vrstvy lepidla.
Co se týká značky lepidla, možná jsem na to trošku zaujatej magor. Je mnoho lepidel různých značek od různých výrobců, určených speciálně pro natahování perlinky na strop. Já jsem v tomto případě zastánce jednoho dost univerzálního lepidla, s kterým se mi dobře pracuje a o kterém vím že funguje. Nechci dělat reklamu a něco doporučovat.. Ale já sám bych pro tuto činnost zvolil jednoznačně Fliesenkleber "N" od pana Knaufa...
doplněno 10.08.10 01:13:Co se týká množství, jsou to pytle 25kg, na ten strop 2 s odřenejma ušima bez rezervy, kup raději 3, budeš mít rezervu na dorovnání nerovností, když zbytek schováš v suchu tak s tím za čas obložíš kuchyň nebo vydláždíš předsíň
Perlinku. více druhů, vyrábí Vertex Litomyšl a napíše na roli klidně i Vaše jméno, takže není důležité co je napsáno za název perlinky, ale její kvalita. Klidně i dovezená perlinky z Číny za 10 Kč vyhoví.
Penetrací nic nezkazíte jedině získáte. Osobně bych použil sádrokarton, což je snažší, nežli štukovat nerovný strop.
Pane Milane, naprosto souhlasím s tím, že je důležitá kvalita perlinky. Levná perlinka se občas ani nedá odmotat z role, místo pravidelné mřížky je zauzlovaná, při řezání se trhá, při ohnutí v rohu se láme a při přetažení natahovákem v lepidle se rozpouští. Věřím, že výsledný efekt, tedy uržitá pevnost po zatvrdnutí lepidla je u různých druhů a výrobců srovnatelná. Ale s některou perlinkou pracovat téměř nejde, opravdu bych občas rozkopl kýbl s lepidlem a šel raději dělat hrobaře...
Můj postup a moje doporučení: Uniflot, a brousit, Uniflot a brousit, do hladka, kolikrát bude potřeba. Platí jen tehdy, pokud rákos není tzv odfouknutý, tedy drží na stropě. Přidávám dvě fotky. Před rekonstrukcí a po ní. Snad bude vidět, jaké byly na stropě, pod historickou výmalbou "typ brusel", popraskané, vydrolené rýhy, až 1cm hluboké a 1cm široké, místy. No a tou druhou fotkou se jen chlubím, jak mi to šlo, Hi.
doplněno 10.08.10 21:12:On nejde vložit druhý obrázek...?
Jak je to dlouho, co jste "opravu" dělal? Praskliny (bez perlinky) se neobjeví za týden, pokud bych takto opravoval strop, chtěl bych dalších deset let pouze malovat. Nechtěl bych při každém malování kytovat nové či staronové praskliny a brousit...
Přidám svou zkušenost - strop oškrábat od starých nátěrů, stavebním lepidlem (stačí obyčejný, nemusí být flex) natáhnout perlinku (koupena obyč z Hobbymarketu, má trochu nevýhodu, že se trochu víc trhá), přetáhnout fajnovou (např. Hasit), penetrovat, vymalovat. Dle mých zkušeností stačí penetrovat pouze jenou a to právě až po štuku.
doplněno 12.08.10 08:38:Hope - možná jsem to napsal kostrbatě, ale penetraci jsme nanášeli na nový štuk, před finální malbou a vše je zatím (2 roky) OK. Tudíž - oškrábaný strop - lepidlo s perlinkou - štuk - penetrace - malba.
Wazi, svůj názor už jsem napsal, tak se jen pro kontrolu zeptám: opravdu vynecháte penetraci na starý letitý materiál před úpravou a raději budete penetrovat nové lepidlo pod štukem?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.