Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak foukat expansku?

Od: janmega* odpovědí: 9 změna:

Mám závěsný plynový kotel Junkers na ú.t. v domku. Na vlastní topení nemám expansní nádrž, jen nahoře rezervár ze splachovače WC.To nemá chybu a nemusím hlídat dostatek vody v systému.

Asi před 3 lety při rekonstrukci topení mi místo karmy namontovali zásobník teplé vody Junkers asi na 80 litrů.Do přívodu studené vody / před zásobník / dali manometr, pojistný ventil a expansku. Tu ale musím každý měsíc dofoukávat. Už jsem vyměnil 3 kusy a je to pořád stejné. Chvilku to drží, potom vyletí manometr z 5 Atm na 8 Atm a pojistný ventil upouští. Už jsem si tam udělal kompresor. Je to otrava.

Jak se to má správně dofukovat? Jestli zavřít přívod studené, upustit přetlakem vodu z expansky a nafouknout na 5 Atm a pustit vodu? Tak to dělám. I když to dofouknu při tlaku, tak to stejně uteče za měsíc. Je to 100 let starý dům, hlavní přívod pod silnicí je olovo, tak se bojím že to nevydrrží.

Díky za radu.

Honza

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cyril*
hodnocení

0x

Expanzní nádobu máte na topné vodě nebo na přívodu studené vody do zásobníku?

hodnocení

0x

" Do přívodu studené vody před zásobník dali manometr, pojistný ventil a expansku."

doplněno 06.08.10 17:18:

tzb-info.cz/...

janmega*
hodnocení

Zdravím,

expanska je na přívodu studené, tedy před zásobníkem.

Na obrázcích co jsem dostal, je expanska dnem nahoru a já ji mám obráceně, takže ta moje visí za přívodní hrdlo na studeném přívodu.. Nemůže tlak pořád utíkat právě obrácenou montáží? Mám ji otočit?

Díky Honza

hodnocení

0x

Nemela by se expanzka nastavovat a cistit vypustena? Tzn, pri studenem bojleru zastavit privod st. vody, zavrit potrubi co pokracuje do bojleru. Otevrit ventil v expanzce, natlakovat vzduch (dusik) na tlak o 0,2baru vetsi nez je provozni. Tim se z expanzky vytlaci stara kontaminovana voda. Pak upustit tlak o ty 0,2 bary na provozni, zavrit expanzku a otevrit oba ventily.

Podotykam ze uzavrenou expanzku doma nemam, je to jen vyctene a sedi mi to i selskym rozumem.

doplněno 06.08.10 17:47:

e-pumpy.cz/...

hop®
hodnocení

0x

Pokud jsem to pochopil dobře, máte to zapojené v (zpětném) pořadí: zásobník - manometr - pojistný ventil - expanzka - přívod, je to tak? V tom případě je tam podle mne expanzka na nic, v pojistném ventilu je zároveň zpětný ventil který nepustí teplou vodu zpět do potrubí, ve Vašem případě ani do expanzky. Správně by měla být expanzka mezi zásobníkem a zpětným ventilem.

janmega*
hodnocení

Upřesnění :

zapojeno je - zásobník,expanska, pojistný ventil, manometr, ještě nějaký ventil /malý kulatý/, kohout, přívod studené vody. To je zpětně.

Expansku jsem dnes otočil ventilkem na foukání vzhůru- /dnem nahoru/. Ještě jsem ji nafoukl odmontovanou, tedy bez vody na 3 ATM, potopil do sudu a nic neutíká.

Možná, že tak jako časem uteče vzduch z pneumatiky, tak i tato guma má minimální propustnost a pokud bude otočená, tak vlastně nemá kam ten vzduch utéct. Když byla obráceně, tak mohl vzduch odcházet do vody.Myslím to správně? Tak to ale přidělali a už na to koukalo asi pět topenářů a nikdo nic neřekl.

Pořád ale nevím jak ji správně dofukovat. To taky radí každý jinak.

Dík za rady.

Honza.

gerrik*
hodnocení

0x

Dovolte mi navázat na tento dotaz, dnes jsem zprovozňoval topení ve starším domě (jsme tu od léta), až po zprovoznění systému jsem si všiml že v expanzce neni žádný tlak. Výškový rozdíl mezi expanzkou a nejvyšším radiátorem v patře je cca 5m. Takže zítra vypustím systém, expanzku nafouknu na 0,7 barů (t.j. 0,07 MPa?) dopustím vodu, ohřeju a odvzdušním systém. Je to ok? Správně by asi bylo fouknout ji naprázdno na 0,5 barů, a až po napuštěni vodou dofouknout o 0,2 barů, ale bojím se že tou pumpičkou co mám, to nezvládnu *sok*

doplněno 23.09.10 06:43:

Ještě doplním, že expanska je o o bjemu 12 l.

janmega*
hodnocení

Ahoj, odpovídám i když je to jiná věc. Mě se ztrácel pořád vzduch. Nikdo na to za asi 8 let nepřišel. Oni řemesníci moc nemyslí. Jsou zacvičeni na svou práci a hlavně rychle vydělat. Já mám expansku jen na rezervár teplé vody. Nahoře ve světliku mám nádržku ze splachovače, takže o topení se nestarám. Kohout přívodu je přivřený, jenom kape. Už to funguje 30 let a bez problémů.

Jak se fouká axpanska to ví každý topenář a je to i na internetu. Není potřeba ji vypouštět, stačí přifouknout, odvzdušnit a potom už jen přifukovat.

gerrik*

Tak to musím sehnat kompresor anebo gigapumpičku *sok*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]