Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak opravit komín

Od: rob* odpovědí: 7 změna:

Dobré ráno všem rádcům.

obracím se na vás s prosbou o pomoc. Čeká na mě oprava komínu na chatě, rozměry cca 50x50x200. Problém je v tom, že je postaven z normálních cihel a ty se začínají pomalu rozpadat.

Mám namyšleny následující varianty:

1/ omítnout

2/ přetáhnout lepidlem, dát perlinku a znovu přetáhnout lepidlem, eventuelně dát venkovní fajnovou

Chata je v poměrně kopcovitém terénu a materiál se musí tahat ručně cca 500m, proto bych rád upřednostnil tu "lehčí variantu". Od oka jsem spočítal, že na omítku bych potřebova cca 1q pytlované, ale lepidla? to odhadnout nedokážu.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stafan*
hodnocení

2x

Nevím co bude dělat na komíně perlinka a lepidlo, ale podle mne nic se tomu nestane. Komíny se opravovaly jednoduše omotáním králičím pletivem a omítnutím břízolitem.

doplněno 06.08.10 12:34:

do spár mezi cihly se vtlouklo pár hřebíků aby pletivo nesjíždělo...

serpenton*
hodnocení

2x

Sám budu teď opravovat komín, je to starý průlezný komín na který byly dříve napojeny troje kamna, nyní je tam jeden kotel.

Jde o část nad střechou, kominík mi radí toto, cihly které jsou černé proveřit rypnutím (majzlíkem), jestli je cihla černá jen na povrchu nevadi, jestli je zadehtovaná (černá) do hloubky vyměnit, zrovna tak cihly které se drobí. Použít normální červené cihly s cementovou maltou, potom nahodit a natřít fasádní barvou.

ladislavtikal*
hodnocení

2x

zdravim jestli mate komin omitnuty nebo ne tak ho i tak vemte wapkou muzete bud nahodit a nastukovat nebo vysparovat pisek cement voda ne vapno muzete klidne pnetrace+lepidlo+perlinka+omtka a nejlepe omyvatelnou omitku pokid cihly jsou v hodne spatnem stavu tak zbourat musite na miste posoudit stav

pepane*
hodnocení

0x

;)Raději zbourat a postavit pořádný i když to dá více práce.

jabraka*
hodnocení

0x

Pepane radí dobře.Nakonec se určitě jedná o nadstřešní část,těch pár cihel se určitě vyplatí vyměnit.Použít kvalitní komínovky.spáry vyspárovat cementem.Uvnitř natáhnout štukem.

Dokonce bych doporučil uvnitř vyvložkovat s izolací.

JABRAKA

rob*
hodnocení

To není typický nadstřešní komín, ale je vedle chaty - od země a zhruba metr a půl na zemí do něj ústí kouřovod z chaty.

Mně šlo spíš o to, která varianta bude pro komín lepší a bude mít delší životnost. Bourat komín to neeee :)

Ale děkuji za odpovědi!

rob*
hodnocení

Děkuji všem za rady, rozhodl jsem se pro lepidlo a perlinku. Wapku tam bohužel nedostanu, neboť je to objekt bez elektrifikace a vody :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]