Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, moje babička má napůl dům se svým bratrem. Dokud byla zticha a vše mu tolerovala, byl celkem v klidu, ale když se začala stavět proti tomu, že si z naší části dělá skladiště (Ano,přiznám se, že na můj popud), začal dělat velké problémy, které vyvrcholily fyzickým napadením a tím, že jí prostě vzal klíče od baráku a nehodlá nás tam nikoho z rodiny pustit. Dokonce jsem si od babicky nechala podepsat plnou moc v nadeji, ze se me zalekne spis. Na policii jsme byli,a tam nam rekli- doslova- ze by vsem pomohlo, kdyby ho nekdo nekdy v noci nekde klepnul.A dal se tim nezabyvali, v dobe fyzickeho napadeni babicky na zavolani odmitli prijet. Pro zajimavost je v Cibulkovych seznamech. Muze mit nejake styky jeste dnes? A co s nim,kdyz nechci barak nechat shnit?
Nejdřív bych si ověřila, jak je to s vlastnictvím domu. Zda se skutečně jedná o podílové spoluvlastnictví a každý vlastní 1/2 domu. To zjistíte na těchto stránkách celkem snadno: nahlizenidokn.cuzk.cz/...
Pokud je to tak, jak píšete a ověříte si to na výpise z KN, napiště mu dopis do vlastních rukou a vyzvěte ho k nápravě. Klidně ho postrašte, že podáte trestní oznámení na neoprávněné užívání cizí věci (nemovitosti). Trvejte na policii, ať situaci řeší. Nemyslím si, že by měl nějaké výhody z toho, že byl napojený na STB. No a poslední možnost by byla podat na soud žádost o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví. A bude záležet jenom na rozhodnutí soudu, jak se k tomuto problému postaví. Může přikázat nemovitost jednomu z vlastníků s tím, že se s druhým finančně vypořádá. A nebo pokud nebude možná dohoda, tak rozhodne o prodeji nemovitosti a rozdělení výnosu z prodeje podle podílu vlastnictví. Zde to máte podrobně popsané:
Bohuzel dum neni rozdeleny pul na pul, babicka ma nejake 3/8. Jak si zridit vlastni vchod, kdyz on vsechny dvere vypaci? Chteli jsme podat zalobu k soudu,a tam nam rekli, ze to nejdrive musi vysetrit policie. Shodou okolnosti mam na policii stryce, ktery mi vzkazal, at je takovymi "hovadinami" vubec neobtezuji. Ikdyz bych rada zachovala dum,i vyplaceni se mi zda jako prijatelne,ale stryc nas nikdy nevyplati, to vime jiste. Je to takovy skrblik. Bohuzel, i u skrblika se obcas hnulo svedomi. U naseho draheho Konsula, ne. To, ze nevaha pouzit nasili na vlastni sestru (76let), on sam 78 - oba horsky lid, udrzovani, stale jezdi na kole a na lyzich... mluvi o ledascem.
Nu tady není jasná otázka,zda je majetek rozdělen napůl v ideální polovině,nebo je neděllitelný a je zapsán v KN jako spoluvlastnictví.Pokud je to první případ,zařídil bych si vlastní vchod a celou polovinu zapsal na své jméno.Spolupráce právníka bude nutná.
JABRAKA
Jak uz jsem psal a o kousek výš, babička má menší čast. Co jsem nenapsala je, že on má vlastní vchod a babičce vzal klíče od jejího vchodu, a cast baraku je samozrejme napsana na ni Vazne uz si nevim rady, doporucenych dopisu jsem mu poslala kotel, od vyzvy, at nasi cast vyklidi(vcetne kopie plne moci) az po varovani,ze jsem pripravena nasi cast vyklidit na sve naklady. No jo, jak ji vyklidim, kdyz se tam nedostanu?A policie nas proste ignoruje.
Takovéto záležitosti jsou řešitelné jedině fyzicky se ujmout vlastnických práv. Vzít pět kamarádů a podle přání babičky v souladu s určením, které prostory koho jsou, přemístit jeho věci pryč, vyměnit zámky. Řešit s ním něco vždy jen za přítomnosti svědků. Nic jiného, než vlastní převaha silných kamarádů nepomůže. Pokud někoho napadne, povalit ho na zem a tam držet do příjezdu policie! Přeji hodně důslednosti. Musí stále cítit, že máte fyzickou převahu!
Jo, jo, kde končí intelekt, tam začíná hrubá síla. Třeba je ten člověk nemocný, že tak jedná. To je můj názor. PT /stařenka/
Však tento obranný postup je součástí terapie zdarma. Doporučuji Vám si vyžádat jeho adresu a léčit ho.
to je ale nemoudrá rada.....dokud nemají soudně vyčleněné prostory nebo se smluvně nedhodnou které mistnosti budou užívat - pak lze něco vynucovat, ale rozhodně ne povalením na zem člověka který ma skoro 80 a je ve svém a jak píšu dále jde zřejmě o vidinu dědictví a strýc očividně překáží...a ještě si přivést kamarády - pokud ho zabijí tak si mohou vlastně dosvědčit, že je napadl - probuďte se!
to už smrdí návodem ke spáchání tr.č. - omezování os. svobody a vlastnických práv , provedením ve skupině...
Vám díky, vám bych dala plus.Jednou jsem sebou vzala muže a jeho kamaráda, a poprosila je,aby jen ven vystěhovali jednu motorku,abychom se dostali k zabarikádovaným dveřím. V tu chvíli byl tam, a začal křičet. Pak volali z místní policie a to popotahování, které kvůli takové maličkosti ti dva měli mi bylo vážně trapné. Navíc si strýc ještě vymyslel, že jsme mu ukradli sedlo z té motorky (sedlo,které tam nebylo co já pamatuji)... Bylo mi tak trapně((
No ale je fakt, ze drzet na zemi 78leteho starecka,ikdyz je to svine nezdolna- jezdi na kole denne pres 40km- je trochu...
Většinovým vlastníkem je tedy Váš strýc, (Ano,přiznám se, že na můj popud) - jak si z Vaší části dělá skladiště? Vy tam něco vlastníte? předpokládám , že ne a těšíte se až po smrti babičky budete dědit?Pokud je to takto předpokládám že se jedná pouze o vyčůranost a zasahování do vztahů které byly až do Vašeho vrtání v pořádku, zhlédla jste se v baráku a připravujete se na jeho rekonstrukci a prodej?Pokud to tak není beru zpět, a pořád mě není jasné jaký tam máte vlastnický vztah - vaše matka či otec už nežijí - podle toho z které strany je Vaše babička? No vychází mi to že se těšíte na dědictví jak jsem již uvedl / A co s nim,kdyz nechci barak nechat shnit?/
čekala jsem, že se ozve nějaký člověk, který nejspíše podle sebe soudí ostatní pane(paní?).Taková je už dnešní doba.Myslet na majetek... Já mám k tomu domu vztah, strávila jsem tam celé dětství a naše část, pokud chcete, babičky část, je nádherná. Kdo nemiluje historii, nepochopí. Nikdy bych ten dům neprodala, a už vůbec ne rozprodala, jak by jste to možná vy udělal. Jen si sáhnout na ta vyřezávaná futra je pro mě nádherný pocit. K vašemu příspěvku se nedá říct nic jiného než to, že pokud vy by jste měl dědit dům,je vidět, na co by jste myslel jako první. škoda, že lidé jako vy a můj strýc nevidí v životě nic jiného než peníze.
No váš názor je celkem zajímavý - napsala jste, že babičku jste naočkovala proti strýci vy, na poradnu jste se obrátila taky Vy, o strýci taky mluvíte moc hezky - asi máte ty správné vztahy, já se s podobnými jak bych to napsal slušně? individui, setkávám dosti často a po podrobném zjišťování se člověk o ukřivděném dozví věci, až někdy nechutné jak se příbuzní chovají v situacích kde jde v první řadě o majetek...a zřejmě je jen dobře že Vaše babička která až do chvíle než jste začala prudit, měla klid a s bratrem vycházela, má jen ty 3/8 baráku a na zbytek vy nemůžete - otázkou je jak dlouho strýc snese Vaše nabourávání se do soukromí přes Vaši babičku, a barák prodá s věcným břemenem doživotního užívání, někomu kdo Vás požene svin... krokem do pryč, což bych já po přečtení Vašich výlevů po kterých to už nevypadá jako milovaná vnučka má starost o barák...A nemáte pravdu domy jsem zdědil dva a o oba se starám a doplácím na socky které mají chalupy a chaty včetně aut a chtěli by bydlet za nájem jako za komančů, ale protože by v zimě museli topit a starat se tak radši bydlí v nájmu, ale to je režimem kde sedí převlečení a udržují zákony po starém soudružském, to jen tak na okraj na Vaše přitroublé soudy, nic to ovšem nemění na původním obsahu že Vaše chování ke strýci nebo co je je poněkud pod psa...
promiňte ale podle vás je normální, že si někdo udělá z cizího místa sklad, byť je to sestra? Neznalost jak strýce, tak situace vás samozřejmě omlouvá. Taktéž děkuji za mé odsouzení jako "individuum" . Je vidět, že jste opravdu Znalec s velkým Z
prdlíky budlíky dala jste sem dotaz - tak jsem Vám napsal ...řešení je stejně na Vás...a jak se zachováte ke svým bližním je pouze na Vás, faktem je , že příbuzné si nevybíráme, ale možná se také dožijete jejich věku a vzpomenete si - až Vám někdo bude ve Vašem šlapat na kuří oko...a dělat šprajcy...hezký den, beru zpět to individum - jste zřejmě z gruntu slušná ženská...
Své neupřímně myšlené omluvy si nechte, nikdo o ně nestojí tak jako vy o bodíky pane. Já se na vás ani nemohu hněvat, protože neznáte celkovou situaci a vysvětlit ji,aby byla všem jasná by bylo na pět stránek. Jediné, co můžu jako shrnutí říct, je že můj drahý strýček nerespektuje soukromé vlastnictví nejenom lidí ze své rodiny, nýbrž ani cizích. A babičku jsem rozhodně neočkovala, jen mě přestalo bavit, jak si ztěžuje pořád jen nám a nic s tím nedělá. Ale jak říkám, nezlobím se na vás ani když mi nebudete věřit. škoda, že si nemůžete udělat sám obrázek.
Někdy se bohužel stane, že dobře míněná snaha vyřešit nějakou nesrovnalost je špatně pochopena vzhledem k tomu, že není možné popsat dopodrobna celou záležitost. To je třeba tento váš případ. Potom se z toho stane zbytečná a oboustranně nepříjemná diskuze. Vám je to jasné, vy v tom žijete. No a na kolegu to budí dojem, že chcete z toho všeho něco "vytřískat" a to i za cenu rozštvání sourozenců. Ale určitě jenom říká svůj názor a není to snaha o získání bodíků. V tom případě je lepší reagovat pouze na ty příspěvky, které podle vás jsou přínosné. Je smutné, když na "stará kolena" to dopadne tak, jak ve svém příspěvku popisujete. Já si myslím, že to asi už neskončí nějakou slušnou dohodou. A nakonec není vyloučeno, jestli jim to nakonec takto nevyhovuje. Zní to divně, ale znám podobný případ. Příště až si bude babička stěžovat, tak ji doporučte, ať celou záležitost předá k řešení právníkovi. Jiná cesta asi opravdu není.
Co blázníte s právníkem a vyhazováním peněz a bez řešení. Řešení jsem už popsal, je potřeba se i fyzicky ujmout svých vlastnických práv a vytlačit vetřelce z majetku babičky!
Lidka a nekdo vys maji jiste pravdu, ze by bylo moudre zajit za pravnikem,ale bohuzel uz ozkousene, ze nefunkci. My to nezkouseli, soused ano. Potom ho soused jednoduse capl,kdyz jel stryc kolem,a rozbil mu hubu,lidove receno.az uz je to starik,nebo ne,zaslouzil si to(strýc mu stavěl na pozemku svojí garáž :D) no... Kéž bych našla odvahu k tomuhle řešení. Já jí,bohužel,asi nenajdu. Babička už rok bez klíčů od vlastní části baráku, pořád si ztěžuje,ale co já zmůžu?Doufala jsem, že existuje ještě nějake řešení místo právníka i násilí.Nějaké místo pro občanské spory. Zkoušeli jsme to dát k soudu,ale tam nám řekli,že to musí nejdřív vyřešit policie. Slepá ulička
Zkuste pohledat na netu jakými problémy se zabývá mediační a probační služba - mám dojem že v její oblasti jsou podobné spory kdy není možno se dohodnou a je jakýmsi prostředníkem...
Zkoušeli jsme to dát k soudu,ale tam nám řekli,že to musí nejdřív vyřešit policie. Slepá ulička?Ale toto asi není pravda, podle mne by se tato věc dala žalovat jako omezování vlastnických práv k nemovitosti / dědictví / nebo žaloba na uřčení či rohodnutí o vymezení užívání nemovitosti - ale na žalobu si budete muset najít právníka nebo osobu znalou obč. zákoníku...policie nemusí nic řešit pokud bude podána žaloba, nebo pokud polici zavoláte že ji neumožńuje vstup do jejich prostor / a omezuje její vlastnická práva k dané nemovitosti/ a oni se pokusí tento problém odpálit, napište si jejich služební čísla a jména a pokud nezačnou šetřit tak je natřete/ stížnost / nejlépe inspekci ministra vnitra která je v každém okresním městě, že nekonali jak se domníváte, že měli konat - minimálně by měli strýce i babičku, Vás pozvat k podání vysvětlení a vás zavolat jako svědka - pak to buď odloží / a odkáží na občansko právní řízení - tam budete muset dokazovat že strýc ji omezuje/ nebo naznají že dochází k porušení zákona a věc postoupí st. zastupitelství pokud tam bylo - bude, násilí a podaří se jej prokázat a to rozhodne o podání žaloby - a tam bude muset prokazovat příbuzný že si babi vše vymyslela atd...nelze Vás ovšem navádět k nezákonému jednání...tak zhruba asi tak ,ale bez znalosti konkrétních podmínek - nelze jinak...než to třeba nechat na policii...
dovoluji si vstoupit do tohoto problému,neboť sama vím,jak je to nechutné dohadovat se s někým o něco,co vám patří,vážený pisateli,nechápu,proč Vy se k tomu vyjadřujete,ktaž nehodláte poradit...vysmívat se někomu,jen proto,že nemá normální rodinu se kterou by se dalo dohodnout,je přinejmenším ubohé...promiňte..přeji Vám,aby jste Vy sám nemusel řešit nic podobného...ale nikdy neříkej "nikdy"
Připojuji se k 8976. Je třeba podat k soudu návrh na rozdělení nemovitosti k užívání dle vlastnických podílů. Pak na základě rozsudku chtít klíče od domu a vyklizení přidělených prostor. Když by byly potíže, tak Vás přivolaná policie s tím rozsudkem v ruce ochrání. Vždyť to mají napsáno na autech - Pomáhat a chránit!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.