Nejste přihlášen/a.
Budu si pořizovat komplet novou kuchyň a byla jsem rozhodlá pro sklokeramickou desku, protože když jsem si kdysi vybírala indukční, tak nejlevnější byla za 18 tisíc. Dost mě překvapilo, o kolik šly indukční desky dolů a já tedy otevřela opět své rozhodování se mezi indukcí a sklokeramikou. Ve své okolí ovšem neznám nikoho, kdo indukční desku má a kdo by mi mohl vaření na ní předvést. Podělíte se se svými zkušenostmi? Něco málo jsem tu našla, všechna témata jsou bohužel uzavřená. Zajímalo by mě, zda někdo zkoumal úsporu energie vůči ostatním deskám, jaké jsou výhody a nevýhody vaření na indukci, porovnání s vařením na jiném typu desky apod. O nádobí mi tak nějak vůbec nejde, protože to budu muset koupit stejně všechno jiné, takže je šumák, zda se poohlídnu po nějakém vhodném na indukci nebo po obyčejném.
Měli jsme předtím dvakrát sklokeramickou, teď máme indukční nově. Spotřebu jsem neměřil, to nevím.
Subjektivně je citelný rozdíl v účinnosti, mám dojem, že voda vaří na té indukční fakt rychle. Mně to připadá snad rychlejc než v rychlovarné konvici. Mám taky dojem, že ta desky rychleji vychládá. Je trochu rozdíl, že na sklokeramické jsem to vypnul, a ještě to došlo. Tady, jak to ztlumim, tak to okamžitě přestane vařit.
Ale nejsem žádný velký kuchař. Počítám, že se najdou kvalifikovanější rádci, kteří to řeknou přesněji.
měla jsem u sklokeramiky to samé, desku jsem vypla a na zbytkovém teplu dovařila třeba těstoviny. Nevím, když jsem zjistila, že dnes už indukce stojí totéž co sklokeramika, tak jsem si řekla, že by to možná mohlo stát za to, jenže indukce je pořád tak nějak plná mýtů, když si přečtu články z roku 2006 a články z roku 2010, je to nebe a dudy
Ještě by mě zajímalo, jak je to s ovládáním. Přidávám plusem vždy stupeň, jako je to u sklokeramické desky, nebo jezdím prstem po stupnici a tím se to přidává?
To ovládání, asi záleží na typu. Já na ovládání laicky nevidím žádný rozdíl proti té sklokeramice, co jsme měli - prostě jsou tam číslíčka a ty ubíram nebo přidávam.
Ještě ohledně toho bzučení, toho jsem si teda ani nevšim. Trochu to zahučí, když se to pouští, ale pak nevím. Nemůžu vyloučit, že to bzučí, ale já si toho nevšimnul.
Rozhodně indukci!
ceny šly za poslední půlrok neuvěřitelně dolů ...indukce co byla před půl rokem za 15 je teď pod 10 a to je značková, žádný fagor a podobně
Sklokeramika je zastaralá, je to stejný princip jak litinová plotýnka, jen to vypadá líp , pokud jste smířená s tím, že budete kupovat nové nádobí tak do ní jděte.
Právěže když jsem zjistila, o kolik sly dolů, tak jsem o ní začala opět uvažovat. S novým nádobím se smiřovat nemusím, budu ho muset koupit tak jako tak...Ať budu mít plyn, elektriku nebo ohniště
kdyby jsme dělali kuchyň teď a ne před půl rokem tak na spotřebičích ušetříme 20 litrů ..., ach jo
Na ohniště je nejlepší kotlík
A já když pořídím kuchyň teď, tak si budu po půl roce užívání taky říkat, že jsem mohla ušetřit. Uběhne pár let a indukce bude propadák...Snad jen ten oheň s kotlíkem bude věčný
nejhorší je že indukce na vaření byla vymyšlena už před 50-ti lety , ale boom nastal až před pár lety
a ta romantika u ohýnku ...
Tchán nás coby myslivec neustále zásobuje masem, tak aspoň bude do toho kotel co hodit:D Ne, tak já si pamatuju, že někdy v 90.letech byly indukční desky za 60 tisíc. Třeba se jednou vymyslí nějaká bioelektřina nebo jiný biozdroj
masíčko já taky tuze rád
já indukční desky zaregistroval někdy před 5-6 lety, páč jsem před tím neměl důvod po tom pátrat, nedávno mi přišlo video z nějaké světová výstavy z 50.let a tom byla vize jak se bude vařit v roce 2000, mimo jiné tam byla právě ta indukce a něco jako skleněná MW
tenkrát sci-fi, dnes běžné, co? Jojo, až se bude psát rok 2006... Ale vážně, už jsem napsala, že do té indukce nejspíš půjdu, tak snad se nespálím
děkuji Budu doufat sama za sebe. Na co sáhnu já, to je ok, na co přítel, to je poruchový kus, takže nakupovat půjdu sama
ja jsem drive varil na plynu, pak jsem se prestehoval a tady plyn neni, tak jsem si poridil nejakou levnejsi indukci. A jsem spokojenej, myslim, ze to je nej nahrada za plyn a ty ostani zpusoby me moc nelakaji. Jedine na co si clovek musi zvyknout (nebo nevim jestli to u lepsich indukci neni) je, ze bezi vetrak, takze to neni uplne tiche.
Já jsem vařila na plynu a na sklokeramické desce. Ta sklokeramika mi byla pohodlnější. Jinak když jsem koukala na nějaké pro mě vhodné indukční desky, tak v recenzích se psalo třeba i o tom, že si zpočátku člověk musí zvyknout na jakýsi pisklavý zvuk, zatímco hned v druhé recenzi se psalo, že je to vše absolutně tiché, takže stejně je to asi na individuálním vnímání. Jinak můžu vědět, jak se třeba rozpaluje olej? Já měla sklokeramiku od Fagoru a problém s rozpalováním nebo zahříváním jsem vůbec neměla, vše bylo rovnoměrné, zatímco sousedka měla se sklokeramikou od Mory problém, neprohřívalo se jí to a v závěru desku musela ovládat přes utěrku, jak to bylo horké. Není tedy u indukce problém? Jinak je něco specielního, na co si dát při výběru pozor? Nebo vyplatí se vůbec investovat třeba do desky, kde jsou dvě indukce a dvě elektriky jako u obyčejné sklokeramické desky?
Zařizovali jsme novou kuchyni a jak píšete vzhledem k ceně která již klesla jsme vybrali indukční desku od Whirpool. Předtím jsem vařil jen na klasických plotýnkách a párkrát na plynu. Takže spokojenost obrovská, rychlé nebo snad i rychlejší než plyn, při plném výkonu voda začíná u dna okamžitě bublat, s el. ploténkou naprosto nesrovnatelné. Naše deska větrák vestvěný má ale ještě jsem ho neslyčel hučet. Dokut voda nevaří - je při velkém výkonu slyšet zlaboučké bzučení. To je ale zřejmě spíš jaksi vlivem chodu. Indukce ohřívá přímo dno nádoby takže nikde jinde deska horká není, jen to co se zpětně ohřeje od nádoby.
Takže ta úspora tam opravdu je? Jinak co se toho bzučení týče, to je asi to, co jsem četla v recenzi. Jinak platí to, že když na kruhovou zónu postavím hrneček, který zabírá polovinu zóny, opravdu se zahřívá jen ta plocha, kde je hrneček?
Indukce může oravdu pískat, nebo vydávat jiný zvuk: jak která. Některé jsou tiché. Naše občas zapínala větrák.
My jsme měli kombinovanou indukci fagor. JE to rychlejší než vše ostatní, i než rychlovarná konvice. Bohužel se deska pokazila a nejsme schopní dojednat si rozumně opravu. Servisák tvrdí, že pokud nevyjde záruční orava, tak se to nevyplatí. Klasická deska je na opravy prý levnější.
To nás docela odradilo, uvažujem, že i když ji opravíme ,prodáme ji a koupíme si sklokeramiku: rozhodně ale nějakou lepší značku (nejlíp miele ale to se zas nedá zaplatit, leda v nějaké akci, výprodeji atd)
Pokud jde o hrníček: opravdu se zahřívá jen dno, i když je menší. Samotná deska nehřeje, horká sice je, ale jen od toho horkého dna hrnce.
Dost mě pobavil příspěvek, kde někdo píše, že vypne přívod proudu na sklokeramickou plotýnku a na zbytku tepla si uvaří kafe.
Asi takhle. Kdysi jsme bydleli v garsonce a měli jsme obyčejný el.sporák. když zavařily nudle musel jít hrnec dolů z plotny, neboť reakce tepla byla takřka nulová, a tam opravdu deska chladla velmi pomalu a klidně jste si na tom ještě udělali kafe. Před třemi měsíci jsme si na chatu pořizovali nivý el.sporák a rozhodli jsme se pro sklokeramiku. Indukční má jednu nevýhodu, že na něj je potřebný speciální hrnec, a přece nevyhodím půlku nádobí, jen proto, že ho indukce neprohřeje.
Rozhodli jsme se tedy pro sklokeramiku a byli jsme velmi mile překvapeni jak rychle reaguje. Pod nudlemi vypnete přívod, prostor okamžitě shasne a teplota ihned prudce klesá, takže ani nudle nemusím dávat z plotny, pokud je chci jen ztlumit. Pravdou je, že plotýnka pohasné, ale ještě tak 10 minut je teplá ( horká ). Indukce vychladne mnohem dříve, ale ani plynovýsporák, když vyplene tak není ihned studený a nesmíte na kovové držáky ihned sahat.
Jak moc se toho manželka bála, nechtěla opět zažít obdobné vaření jako na ol.vařiči ( kovovém ), tak je z sklokeramické desky opravdu nadšená. Já jsem spíše měl obavu, že se může brzy rozbít, ale jak někdo někde už psal, tak má dobrou mechanickou pevnost. Další výhodou je to, že nemůžete nikdy nic převrátit když to špatně položíte nebo když špatně otočíte, nebo vyplete sporák, tak vám neuniká plyn a nic se nestane.
Sklokeramiku doporučuji. Navíc se dá sehnat i na 380 ( 400 ) V i na 220 (240) V což je fantastické.
Tímto vlastně i děkuji společnosti MORA, že opět potěšila svou kvalitou .. .. . . .
tak třeba já jsem si nikdy na zbytku tepla kafe neuvařila, já jsem jen nechala dojít těstoviny. Také jsem kvůli snížení teploty nesundavala hrnec...Jen mě docela láká i ta údržba, protože po pěti letech používání sklokeramická deska fungovala stále perfektně, ale už nebyla tak krásně černá a naleštěná jako když byla nová, místy na ní byly drobné mapy...
Je to jasné. Indukci!. Je rychlá a nejúspornější. Ale od renomované značky-kvalitu, žádnej Fagor a spol.
No vidíte, jak se vyznáte. Nezapoměňte, že laciný - dvakrát placený! Co takhle Siemens, Bosh?! To Vám vydrží dlouho i bez pískání a hluku ventilátoru!
Na ty jsem také koukala, od Siemensu se mi líbila jedna, ale nenašla jsem k ní žádnou pořádnou recenzi. A líbila se mi i jedna od Electroluxu, hlavně na základě recenzí a hodnocení...
Já jsem při hledání našel Miele indukci za 15 tis, na Aukru (už tam ale není, je to cca 14 dní). Prodejce dával i nějakou záruku, prý je to z expozice , těžko říct. Pokud vycházím z předpokladu, že je to opravdu kvalita a že cena je třeba na 50%, přijde mi to jako vhodná investice. To si musí každý zvážit sám, i s možným rizikem že přijde o případnou záruční opravu.
Jinak se ve značkách moc nevyznám, hodně jich je dělaných prý ve stejných fabrikách, kdo ví. Možná že i Miele látají někde na lince s ostatníma značkama a neliší se od ostatních
Manželka byla z indukce nadšená, ale ta závada ji zklamala-a hlavně pak vyprávění servisáka, že se to u indukce děje běžně a že se kazí řídící jednotka. Na slovo řídící jednotka začínám být alergický, ať už je v čem chce
Naštěstí to bude řešit záruka, ale co až se pokazí příště? Nebo po záruce? Tak nevíme.
Pokud jde o speciální nádobí: musí být magnetické, aby indukce fungovala. Nic extra to není, vyřešili jsme to sadou z Ikei, dobrá cena, pohoda. Blbý to je, když si někdo koupí na předváděčce litinové hrnce za 50 tis, ty fakt nevyužije.
Ale jo, takhle se nechá sehnat spousta spotřebičů za super ceny, ale abych to koupila, považovala bych za nutnost mít k tomu záruku. Co se zanček týče, Electrolux jsem brala do doby, než se spojili se Zanussi a AEG. Brandt a Fagor je totéž, Gorenje a Mora je totéž, dnes si člověk nevybere, navíc můj známý dělal ve fabrice Mory a když jsem slyšela, jak to chodí, tak jsem přestala věřit všemu Dnes je každý spotřebič opravdu jen spotřební zboží, nepočítá se, že to vydrží 40let. A asi i proto nesháním nic vyloženě drahého. Když jsme před osmi lety kupovali sklokeramickou desku od Fagoru, stála nehorázný peníze. Dnes ta samá stojí hubičku. Nicméně dodnes slouží v pohodě. Opravdu nepotřebuji investovat do drahých spotřebičů. Když se staví barák, počítáme každou kačku, nehledě na to, že i když si pořídím kuchyň od truhláře a k tomu průměrné spotřebiče, 150 tisíc mi stačit fakt nebude. A když tady ušetřím pět tisíc a támhle taky, tak už si pořídím třeba digestoř. Pokud bych měla kupovat jenom varnou desku, třeba si i ráda připlatím...Budu kupovat nové vše, včetně hrnců, takže jestli mám koukat po vhodných na indukci nebo ne už je mi jedno. Jediného, čeho se teď krapet bojím, je to hučení. Pro někoho dost podstatný problém, jiný to po čase ani neregistruje a třetí nikdy nic neslyšel, a to vše v rámci jedné desky:D
jj, chápu
kuchyně je drahá sranda, vím to, živí mě to.
Stručná rada ode mě: šel bych do indukce, hučení bych se nebál.
tak tahle rada je fajn Ne, tak říkala jsem si, že pokud mám vynaložit určitou částku do varné desky, tak jestli se mám přiklonit k A nebo B. Přečetla jsem na poradte.cz vše, co jsem našla, zavítala jsem i na jiná fóra a jiné články a našla jsem relativně pozitivní názory, takže asi se k té indukci přikloním i já
Já jako fanda nepřilnavých povrchů bohužel musím zůstat u sklokeramiky. Nádobí pro indukci s nepřilnavým povrchem je luxus - stojí tolik, co deska.
A ta kombinovaná Whirpool je teď na aukru se stejným popisem - 3 měsíce po záruce odešla indukce, zbastlená oprava stála sice 500,-, ale po půl roce znovu rozbito.
Ještě by mě zajímala jedna věc - je jídlo chuťově jiné? Včera jsem mluvila s kamarádkou, její rodiče mají indukční desku a prý se jim zdá kuřecí maso takové gumovější, než na jiných vařičích. Může to být možné, nebo je to kuchařkou?
To nevím Tedy doufám, že tam necpali nějakýho gumovýho kačera
Jinak co jsem se dočetla, že do šuplíku pod desku by se neměly dávat kovové předměty, souhlas?
Ještě mě napadlo, má tu někdo přístup k výsledkům testu indukčních desek časopisu DTest?
Myslím že je to nesmysl aby chutnalo kuře jinak
to s tím příborem nevím, ale přijde mi to taky jako nesmysl. Plášť indukce je taky kovový a nehřeje
Vtipné je, kolik je kolem indukce pověr a fám. To je snad ještě větší nářez než souboj dřevěná vs. plastová okna. Tam taky každý chválí to, co má doma (nebo případně co prodává).
Včera jsme měli doma servisáka, nakonec bude závada asi jinde než v indukci, chybné zapojení. Jestli je to pravda tak mě klepne, nábytek mě živí a protože do zapojování elektriky se nehrnu (ani nemůžu) a nechtěl jsem nahánět kolegy, co to normálně dělají, nechal jsem to zapojit elektrikáře, co mi zrovna doma něco dělal...to jsem si myslím pomohl.
Jojo, taky jsem už psala, že kolem indukce je tolik pověr, že člověk neví čemu věřit. Už jen třeba s tím nádobím. Stačí vzít dva články a porovnat. Jinak asi je to mimo téma, asi určitě, ale...Nám topenář dělal topení a když jsme zjistili, že spoje jsou špatné a tečou a navíc radiátor padá ze zdi, kam ho měl přichytit, tak jsme šli do kolen, to jsme si taky dali. Pak jsme to vzali do svých rukou a topení se ani nehne Zpět k indukci - také si myslím, že to s tím kuřetem je divné, ale když je člověk ve fázi vybírání, všímá si každého šplechtu
ahoy,
koupil jsem indukci v Ikea, nevim co je to za znacku, ale vypadala stejne jako hodne modelu od jinych vyrobcu
takze si myslim ze to je vsechno stejne.
prijde to vsechno z ciny a (renomovani vyrobci tisknou sve znacky)
ale v Ikea to byly 4 plotynky, 5 let zaruka za 8000 kc
ps jest je zabalena takze se teprve taky tesim na vareni
tak to si jeste musime chvuli pockat.
planuji se nastehovat na jaro
jo a zapojit se da na 220V i 400V
Já jsem četla, že na spotřebičích z Ikea se podílí několik výrobců, takže jo, asi proto je vše stejné nebo podobné. No a samozřejmě i já se těším na vybalení tvé desky a ohodnocení zde
Také se budeme stěhovat na jaře Ale už teď bych potřebovala naplánovat kuchyň, abychom věděli kdy kam co natáhnout, kde udělat jakou díru, v jakých rozměrech udělat kuchyň a tak, každý z nás to určo zná
Ne každá indukční deska je funkční, některé se opravdu nepovedou a jsou nepoužitelné. Indukce za 16 tisíc a 2x reklamace nic moc tedy. Vlastní skušenost že fungují jen některébohužel je to v cenách nad 20 tisíc.
Osobně propaguji sklokeramiku na zbytkovým teple se dá v klidu dovařit jídlo. Pozor ale na to , ne každá sklokeramika má zbytkové teplo. Dražší mají zbytkové teplo minimální na těch nedovaříte. Některé umí i udržovat teplotu jídla podle toho jak nastavíte, nebo si pamatují poslední vaření. Osobně doporučuji s dotykovým ovládáním
Nemám osobní zkušenost, pouze se mi před pár dny kamarádka novou deskou chlubila. Většina původního nádobí (měla elektrokeramiku) na tom funguje, zkoušela vařit vodu v železném hrnci - rychlost dosažení varu neuvěřitelná! Po vypnutí se voda okamžitě vařit přestala a hrnec šlo holou rukou odstavit mimo desku (ucha mohla mít okolo 70°), samotná plotýnka neměla přes 100°, takže bezpečné! Navíc například při smažení či vykypění polévky se vzhledem k teplotě desky nic nepřipéká, takže jednodušší čištění. Myslím, že je to dobrý nápad, nevím ale, jak je technologicky dovyvinutý kvůli spolehlivosti. Nicméně tato malá prezentace mne i jako chlapa docela nadchla, až budu předělávat kuchyň, vážně nad touto deskou budu přemýšlet!
Nejlepsi na vareni byl je a bude otevreny ohen. Ten doma mit nemuzeme na plny ceres, ale plynove horaky na kamnech ano a proto za me, jedine plynovy sporak. Varim hodne, vareni je muj konicek a vyzkousel jsem vse.
Touto cestou davam za pravdu vsem profikum v kuchyni, kteri velmi dobre vedi, ze ohen je nejlepsi medium pro vareni. Nicmene vasi radost z indukce a nove kuchyne vam preju, hezke vareni Camelot
já se plynu nebráním, ale v domě plyn natažený není a bombu nechci. Jinak děkuji za příspěvky, připomínky a názory, snad mi při rozhodování pomůžou
mohl bych Vám nabídnout i kuchyňskou linku i spotřebiče, ale udat kontakt by asi byla reklama. A jinak netuším jak se tu dá kontaktovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.