Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vykružování děr pro panty

Od: odjinud* odpovědí: 4 změna:

Ahoj,

dělám doma svépomocí nějaké skříně a jsem ve fázi dělání dveří, tedy bude potřeba "vyvrtat" tu velkou díru na pant.

(hned první dotaz, jak se tomuto prac. úkonu vlastně říká? Vyfrézovat, zahloubit...?)

Panty dám ikea, dostal jsem nějaké darem jako zbytek po nějaké montáži. Prý jsou i dobré a dá se na něj přidělat tlumič.

Materiál je klasická laminátovaná DTD deska 18mm.

Dotazy:

2.) jak se jmenuje přesně ten nástavec do vrtačky, kterým se dělají ty díry?

3.) má cenu nějak řešit jeho kvalitu pokud budu dělat cca 15 děr?

4.) je potřeba mít vrtačku v upínáku, aby bylo vrtání jó kolmé?

5.) jak to vrtat aniž bych tím středovým trnem projel skrz?

6.) má někdo tucha jaký průměr toho bazmeku pro ikea panty je?

Předem díky za info.

odjinud

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tak normální NK panty se vrtají vrtákem s plochým dnem o průměru 35 mm. Mini NK se vrtají vrtákem 26 mm, ale ty se moc nepoužívají. Vrtej to s dorazem, pokud možno ve stojanu a do hloubky tak 12 mm. A ještě jedna důležitá věc, kraj díry tak 5 - 6 mm od okraje dveří, tedy střed díry tak +- 23 mm od okraje dveří. Radši o chloupek víc než míň, aspoň ti pak zbude trochu místa na doštelování dveří, když vyvrtáš díru 3 mm od okraje není kam štelovat.

alf*
hodnocení

1x

jestli je to poprvé a nejspíš naposledy tak bych použil první větu od miramiry - s někým se dohodnout kdo to umí. market nebo truhlárna za rohem.

hodnocení

0x

trochu odpověď bokem... v hobby márketech se přířezem jsou na to frézování děr připravení. domnívám se, že po dohodě by Vám díry připravili, avšak to tam všechno musíte dotáhnout a čekat *ee*. Průměr díry oměřte posuvkou podle pantu, ať víte kolik to je. Ale myslím, že výrobci to mají standardizované (stejné).

Rozhodně bych to dělal vrtačkou ve stojánku, řučně Vám to bude lítat - malá (špatná) přesnost.

Lamino je v zásadě dnes velmi měkké - kvalitu vykružováku (frézky) myslim řešit netřeba, ale nekupoval bych nejlevnější šmejd. Přeci jen je to ocel x dřevo. Rozhodně pár děr vyzkoušejte na vzorku lamina. U vykružování děr typu "naskrz" se u levných vykružováků začne protáčet středová hřídelka upevněná v hlavě vrtačky. Chce to vrtat jemně a pomalu. Ale to jsem odbočil. *cteni*

romanv*
hodnocení

0x

Už jsem se pár děr nadělal. Akuvrtačkou, vrták nebo frézku, nebo jak se to jmenuje, jsem koupil na zkoušku v sadě u Lidla (asi 3 kusy různé velikosti) za pár kaček. Jednou jsem to nechal u známého brusiče nabrousit, ale jinak to vrtá v pohodě. Lamino je potřeba před vrtáním naťuknou hřebíkem, aby to neulítlo. Není problém s přesností, ani nehrozí provrtání skrz (teda pokud není člověk nemehlo). Chce to vyzkoušet hloubku, já vrták tak, že jakmile vrták zajede pod úroveň lamina je hloubka dostatečná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]