Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím dozdit štít do stejné tloušťky

Od: manduss® odpovědí: 12 změna:

Zdravím místní odborníky. Potřeboval bych poradit s následující věcí : V domku, který kompletně rekonstruujeme máme v přízemí 45 zeď, ale v patře (podkroví) je zeď už jen 30. Jak nejlépe tohle dozdít nebo nějak dorovnat? Má tam být ložnice a v druhé místnosti dětský pokoj.

Předem díky za Vaše návrhy.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Mandusi, nejdřive si pokládám otázku, proč chcete přizdít 15cm, aby to bylo nahoře i dole stejně tlusté.

Zdali je to o tepelné izolaci, tak je to zcela mimo, a vnitřní zateplení EPS je špatné řešení. Jak je zatepleno podkroví? Mezi a pod krokvemi?

Pokud chete jen opravdu vyplnit prostor, klidně tam dejte EPS a pokud správně uděláte povrch, tak děti to jen tak nepoškodí.

doplněno 02.08.10 15:13:

doporučuji nechat tak jak je, nepřidávat žádn¨ý matroš, doplnit silně strop a šikminu. Podle toho se zvolí uměrně zateplení stěny. Hlavně strop a okna.

hodnocení

Podkroví ještě zatepleno není. Je v pořadí. O vyplnění prostoru mi nejde. Proč bych si dobrovolně zmenšoval místnost. Už tak je dost malá. Jde mi prostě o to, aby mi tam nahoře nebyla zima nebo abych nemusel topit jak šílenec. Jak jsem již psal. Venkovní zateplení je v plánu. Je to tedy vůbec nutné dozdívat?

doplněno 02.08.10 15:35:

Takhle mi to stačí. Díky moc všem.

jabraka*
hodnocení

1x

Přidal bych zatepleníEPS 15 cm,

JABRAKA

hodnocení

To se mi líbí. Bylo by to hodně rychle a celkem jednoduše dodělaný. Ale přežije to případný kontakt s dětmi? Dá se na to potom něco nějak pověsit? V té ložnici by mi to až tak nevadilo, ale v dětském pokoji to bude největší stěna, tak předpokládám, že tam bude nějaká polička.

doplněno 02.08.10 13:22:

Po přečtení odpovědi od Alfa ještě asi důležité doplnění: Zateplení zvenčí máme v plánu, ale asi až v další fázi rekonstrukce. Bude to mít nějaké nežádoucí účinky?

alf*
hodnocení

0x

též jsem to řešil, hledal, detaily probralo s MC a nakonec to nejspíš dopadne tak že zkusím využít bursíkovné a vyřešit to 12-14 cm polyše a doufám, že to vyjde na druhý stupeň tedy 850 za m2 tedy vlastně zdarma.

doplněno 02.08.10 13:11:

ovšem klidně předám čeho jsem se dopídil, ono vnitřní zateplení není dobré řešení.

stávající zeď, 7 cm mezera s odvětráním pod střechou, 14 cm izolace, rošt, parotěs, SDK.

hodnocení

0x

Před třemi lety jsem řešil stejný problém. Stavební dozor navrhoval udělat konstrukci a vycpat zateplovacím materiálem. Nakonec jsem nakoupil pár cihel, nadělal něco malty a normálně to dozdil :).

alf*

u mě by těch pár cihel dělalo, nevím už přesně 1,5 tuny na jeden štít a celkem asi 30-40 tisíc.

Pokud to zjednodušeně spočítám, např. 10m zdi krát 5m výška je při 45stupňovém sklonu 25m čtverečních. Porotherm příčkovka cihla 11,5 cm je nějakých 8ks do metru, tudíž mám 25*8=200 cihel. Ta stojí necelých 40 Kč, takže mi to dá necelých 8.000Kč. Samozřejmě plus malta a omítka. Ale asi to máte větší než my. Určitě to něco váží, ale je to vlastně nosná zeď. Samozřejmě nezavrhuju variantu udělat si kostru a docpat to nějakým zateplením Já se tak rozhodl, protože se mi ten štít zpevnil a mám konzistentní pevnou plochu. Ale rozhodující je asi kalkulace, každá koruna je dobrá :) .

hodnocení

Já to vypočítával na klasické cihly :D Proto takové číslo. To zpevnění štítu asi nepotřebuju. Barák tak stojí už 80 let. Jde mi jen o to teplo. Doteď tam bydlel strýček, který nahoru vůbec nechodil a netopilo se tam. Nerad bych, abych opravil celý barák a pak zjistil, že mi bude v ložnici zima...

alf*

nebude na to je vymyšlen Radik 33-900/3000 ;)

Stejná situace, staří 90 let a též jsme tam měli půdu. A to teplo je hodně subjektivní, mě je v ložnici teplo, ženě zima *zed*. Tepelný odpor materiálu je daný, takže se stačí podívat "co je teplejší". Asi to chce i zohlednit tepelný most, aby se tam někde uvnitř nesrážela voda a neshnilo to.

hodnocení

Tak teď jsem mimo. Měl jsem ta to, že jsem odpověděl, ale odpověď nikde nevidím. Buď mi už hrabe nebo si ze mě dělá počítač legraci :)

U mě to po hrubém výpočtu vychází na 3.600 cihel a to tam dávat nehodlám. Myslel jsem si na ytong, ale pokud by to šlo s tím polystyrenem, tak by to bylo fajn.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]