Nejste přihlášen/a.
Pro daň z převodu nemovitosti potřebuji odhad - kdy může odhadce provést odhad? Musí to být až po přepsání bytu na nového majitele v Katastru? Nebo už dřív?
Protože daň z převodu z nemovitosti platí prodávající (kupující jenom v tom případě, když se dohodnou a je to uvedené v kupní smlouvě a kupující je vlastně pro FÚ "ručitel"), tak je to možné i před přepisem v KN. Daň se počítá vždy z ceny, která je vyšší - kupní nebo cena ze znaleckého posudku.
Děkuji. Smím se prosím zeptat, kde je tato informace uvedena? Rád bych se v jednání na to odvolal. Realitka mi totiž tvrdí, že je to možné až po přepsání do KN.
není mi jasné, proč Vám realitka takto lže. Napadá mě jedno - Vy koupíte dům za smluvenou cenu. Zapíšete se do KN coby majitel nemovitosti, dáte si udělat odhad a budete . Odhadce ocení nemovitost o hóóódně moc méně, než kolik jste za ni zaplatil Vy. Jistě, rozhodující je, kolik jste ochoten za nemovitost zaplatit Vy. Ale nemusíte se v této oblasti dobře orientovat a realitka toho může využít a pořádně Vás "natáhnout". Odhadce Vás totiž může upozornit na různé vady apod. Pochopitelně to musí být odhadce Váš a ne realitky.
Pokud správně chápu, pak Vy jste prodávající, tedy ten, kdo bude plátcem daně. Odhadní cena nemovitosti se vztahuje ke dni prodeje a lze ji v podstatě zadat odhadci jak před, tak i po prodeji. Znalec ocení nemovitost k určitému datu (zpravidla k datu prohlídky) a pokud do doby prodeje nenastane žádná podstatná změna na okolnostech ovlivňujících výslednou cenu, tak tento odhad je pro účely FÚ platný po dobu šesti měsíců.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.