Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

PEN a PE v jednom rozvaděči

Od: lukys®
Dobrý den,
budu měnit starý rozvaděč o 5 jističích ITV který už je šíleně napadený kutilem a je do toho dopojeno dost nových okruhů jak šel čas a puvodni majitel bytu předělával místnosti. To je třeba 3 vodiče pod jednim jističem a podobný šmakulády… Sotva to drží na zdi, chci to vyhodit.
Vedle toho potřebuju zachovat poslední tři okruhy v hliníku co jsou TN-C. Světla předsíň, jedna zřídka používaná zásuvka v původním zásuvkovém okruhu a sporákovej vypínač. Tam je taky ještě 4x4mm Al kabel, naštěstí jako novej. Bude se řešit při reko kuchyně.
Do bytu již při rekonstrukci rozvaděčů na chodbě přiveden měděný přívod CYKY 5x4mm.
Otázka je jak provést zapojení starých PEN vodičů v novém rozvaděči. Udělat samostatnou svorkovnici PEN a zapojit ji k PE? Kdyby do bytu vedl jenom PEN tak udělám klasicky rozdělení ale tady mě to mate a zda už jedno rozdělení mohu v bytě opět slučovat do PEN. Naposledy jsem podobný věci řešil na učňáku a takto specifickou situaci asi ani ne.
Děkuji za odpovědi.

PEN a PE v jednom rozvaděči

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

0x

Uděláte soustavu TN-C-S a rozdělíte do svorkovnic ze kterých se napojíte dle nákresu. Je vhodné dodržet i pozice, jak vedou dráty k vůli tekoucímu proudu.

PEN a PE v jednom rozvaděči #2
hodnocení

A co tedy modrý N co mi z chodby do bytu již vede? Zapojovat nebo až to tu bude čistě v TN-C? Z obrázku mi toto není zjevné.

Pozice kvůli tekoucímu proudu jso mi známé.

bear

Takže z chodby ti už vede N, PE a L? Tedy soustavu TN-S máš?

Potom jestli ti z chodby vede i PEN, tak si do nového rozvaděče dotáhni vše jednotlivě. Tedy PEN, L, N, PE a nic nepropojuj mezi sebou PEN,PEN a N.

...

Nebo nechápu, tak dolož malůvku, co ti vede s chodby a jak jsi napojen TN-C a TN - S okruhy teď. Asi to bude kutil prasárna, ale namaluj :)

hodnocení

Tak do bytu vede L L L N PE. V tuhle chvíli N odpojený a vše jede přes PE jakožto pracovní vodič. Proto si říkám že to uplně dobře neni jelikož nemůžem dělat z PE vodič pracovní a proto mě zajímalo jak v tomhle případě zapojím steré PENy v bytě abych nedělal z PE vodič pracovní jelikož je zde určen už jen jako ochranný. Toto tady spáchal ten kdo dělal nové rozvaděče na chodbě před lety.

hodnocení

Je použitá původní svorkovnice v tom starým rozvaděči PEN kde je mix PE a N z novejch okruhů. Klidně PE a N pod jednim šroubem.

hodnocení

Na hoře je přívod, modrej je zastrčenej za tim všim a nezapojenej. Dole zapojenej PE. Soudím že to PE je když mi do bytu z venku vede i modrej.
PEN a PE v jednom rozvaděči #3
PEN a PE v jednom rozvaděči #4
hodnocení

Ovšem se mohu i mýlit a ten modrý třeba napojen ani v rozvaděči a je to tedy jen PEN

hodnocení

0x

Pozor! V dnešní době už si nemůžete zapojit rozvaděč sám (ani jako osoba s el. kvalifikací). Protože musí odpovídat EU normám, musí ho navrhnout, zhotovit, zapojit a proměřit oprávněný revizák, který na něj vystaví doklad s kulatým razítkem! Takže místo pár stovek za něj zaplatíte pár tisíc.

Je to moje zkušenost. Za svou praxi jsem postavil nepočítaně různých rozvaděčů, ale už mi to nebylo dovoleno.

Samozřejmě, že když se nebudete nikde chlubit a nebudete po případné rekonstrukci rozvodů požadovat revizi, nikdo Vám v tom nezabrání. Ale každopádně by to měl dělat někdo s patřičným oprávněním (což Vy podle dotazu očividně nejste).

bear

Jestli je zbytek bytu jako ten rozvaděč, tak mu firma nabídne jen komplet rekonstrukci. Proto je vhodné, pokud má minimální znalosti, aby si to udělal sám a vykopl alespon tuhle hrůzu ze zdi.

bear - Jo, s tím nelze nesouhlasit. Ale i tak by to měl dělat elektrikář, s někdejším § minimálně 6.

hodnocení

Obývák, ložnice komplet nové rozvody pod omýtkou pod kterou ovšem nevidím. Jediné co zbývá je kuchyň.

Teď se chci fakt zbavit tohoto, všechny zásuvky jedou na ten bílej IJ jistič. Nekomentuju že je tim jištěný i poslední zásuvkový okruh v hlíně. Tam dám max 10A jistič.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]