Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kliny pod oknem

Od: jardasevela odpovědí: 32 změna:

Dobry den zajima me jestly se plastove kliny pod oknem maji ponechat nebo se maji vyndat a dopjenit vznikla dira!?

Okno je ma delku 260cm tak je okotveno L profily!Tak nevim jesly se tam kliny nenechavaji aby kono nesedalo?

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

arakain77*
hodnocení

2x

Pokud ty podložky ani klínky nevrátíte pod okna,tak vám po čase okna posedají a nepůjdou ani otevřít.Ty velká určitě,malá udrží pěna,omítka a kotvy.

jardasevela
hodnocení

tak uz jsem tam ty ozubene kliny zase vratil!§dekuji vsem za rady;)

nomad*
hodnocení

1x

Klínky jednoznačně pryč. Firma, která vám tvrdí opak by zasloužila vykopat ze dveří! Klínky slouží výhradně k vybalancování okna po dobu montáže a případně vytvrzení pěny, nicméně okno by správně mělo být ukotveno tak, že bude držet i bez ní, Pěna je pouze výplňový materiál! Kotvení okna by tedy mělo být dostatečně dimenzováno a pokud vás někdo nutí, abyste klínky nechal, zřejmě někde ušetřil. Ať si říká kdo chce co chce, umělá hmota má leší tepelnou vodivost než pěna a z tohoto hlediska se jeví klínky jako tepelný most. Nebudu tady rozebírat speciální případy např. u pasivních domů, kde je požadavek na vzduchotěsnost a už vidím toho chytráka, jak tam rve izolační pásku přes ty klínky. Hezký den

arakain77*

Klínky určitě dejte pryč pouze po obvodu okna vlevo, v pravo a nad oknem.Pod oknem se dávají plastové podložky.Bohužel,některé firmy vrazí i ze spodu okna klíny a to je pak špatně.Nedá se tam dostat parapet.Podložky pod oknem,i když jsou tam klíny,tak prosím nevytahujte.I když se zdá,že okno drží pěna,tak časem a to velmi rychle a nesouměrně okno klesne.No a pak zjistíte,že nejde otevřít.Takže i když jsou klíny pod oknem místo podložek,tak je tam necte.Nanejvýš je upravte tak,aby jste mohli nalepit parapety.V každém případě s tebou NOMADE nesouhlasím.Jestli jsi už viděl okna,která nejdou otevřít,tak mi dáš za pravdu.Navíc plastová podložka pod montážním profilem nemá zásadní vliv na tepelnou propustnost a tepelné mosty.Nezachytí je ani termokamera.Ještě jednu otázku pro všechny,co vytahují podložky pod okny.CO SE STANE,KDYŽ VYTÁHNETE PODLOŽKY POD FRANCOUZSKÝMI DVEŘMI S TROJSKLEM O CELKOVÉ VÁZE VĚTŠÍ,NEŽ 300.KG?ODPOVĚĎ JE POUZE JEDNA SPRÁVNÁ...to samé se stane i s menším oknem.Jen to déle trvá.Kdyby jste mi náhodou některý tvrdili,že se to seřídí,tak dostane po ču...ni.

standam*

jj, teorie je krasna vec, ale praxe/cas vse ukaze jak jsou spodni podlozky dulezite.

arakain77*

To není teorie,ale moje dlouhodobá praxe.Viděl jsem už hodně oken,která nejdou seřídit.Po předělání právě dodělané drahé fasády taky nikdo netouží.

hop®
hodnocení

0x

Klíny se dávají při instalaci kvůli srovnání okna do roviny před uchycením montážní pěnou. Po vytvrzení pěny je možné klíny bez obav vyndat. samotná pěna okno udrží a navíc je jistě uchyceno šrouby či kotvícími plechy do původního stavebního otvoru!

radi*
hodnocení

0x

Ani jedno není špatně... pokud přesahují obrys, mohou se vyndat. Slouží jen pro aretaci před zapěněním a nejsou pak už nosné. Na druhou stranu pokud nevadí, není důvod je vyndávat... takže tak i tak :) Čistě teoreticky mají určitě jiné tepelně-izolační vlastnosti, než pěna, jistě horší, takže je myslím více důvodů pro jejich vyndání...

karelkarel
hodnocení

0x

Klíny ZÁSADNĚ NEODSTRAŇOVAT a NEMANIPULOVAT s nimi. Na to je potřeba myslet již při jejich instalaci. Po instalaci si jich nevšímat. Jinak je něco špatně.

celp*
hodnocení

0x

Dobrý den.Pokud je to novostavba tak klíny je nutné odstranit.Okno nemůže být uloženo "na tvrdo".Pokud je to vyzrálá stavba nechte je tam.

richardvitek*

s kolegou absolutně souhlasím, pokud by stavba mohla pracovat, nechte jen pěnu. Já osobně mám starej domek a tak sem je tam nechal a ničemu to nebrání. Pokud se ale podíváme na 100%nost izolačních vlastností pěny, doporučuji je vyndat. Jakmile pěna zatvrde, je také dobré, pokud nepůjde ihned pod omítku, ji po vytvrdnutí namazat akrilátovým tmelem, aby se nezačala na slunku drolit.

arakain77*
hodnocení

0x

Kdo mi vytáhne klíny nebo plastové podložky pod jakýmkoliv oknem a já ho chytím,tak mu kou...e utrhnu.Nebo rovnou ztratí záruku na montáž.

jardasevela
hodnocení

¨Ja uz jsem ty kliny odstranil a diry zapenil!Udelal jsem snad chbu?stavba pres zimu stala!

Mam je snad vratit zpatky?

hop®

Neudělal jste chybu, zvolil jste rozumný postup! Předpokádám ovšem, že okna máte ukotvena turbošrouby nebo plechovými kotvami.

jardasevela
hodnocení

Ano jsou uchyceny plechovymi kotvami!

hop®

Pak není co řešit! Teď už jen odstranit případnou přebytečnou pěnu a začít začišťovat! ;)

jardasevela
hodnocení

Dekuji za rady!

standam*

Muze a nemusi dojit k pruhybu ramu okna tzn. klinky nevyndavat. Okno drzi turbo srouby v ramu nebo plech. kotva a turbosroub, ne pena. Samozrejme hodne podrzi, ale od toho tam neni.

karelkarel

Udělal jste chybu. Klínky vraťte zpět.

jardasevela
hodnocení

je tu hodne nazoru!ted nevim co mam delat!

standam*

okno je velke a tezke, tak ja bych spodni kliny dal zpet. Urcite tam mas nasouvaci listu pro parapet kde klin je dostatecne dole cca 1cm po osazeni parapetu. Parapet das na nizkoexpanzni pur penu (stylem had) pak se pripadny tepelny mostik :) minimalizuje.

Stejne mezi listou a ramem je guma pripadne vsunuty pas EPS coz je podle me nedokonale vyresene.

hodnocení

0x

...a teď si vyberte.

nevidím důvod, proč by tam měly být klínky.

hodnocení

0x

byl jsem požádán abych upřesnil svůj názor:

klínky ne, ale plastové podložky, správně umístěné ANO!

Tak to napiš veřejně. ahojky a bodík

standam*

Jak to zde procitam tak asi dochazelo k zamene klin/plast.podlozka , ale pravdepodobne byla myslena vzdy podlozka ne dreveny klin.

jardasevela
hodnocení

No tak vidim ze je tam mam radci zase rychle vratit zeee?Jsou to kliny dva proti sobje ale jsou s plastu!

Jardo, ne tak to není.

Používají se plastové podložky různé tloušťky. Přesněji kvalitní firmy. Rovněž kvalitní firmy použijí klínky a pak je vyndávají a dopěňují.

Každý si musí vybrat, která kvalitní firma je ta kvalitní.

arakain77*

Milane.

Oknařské firmy podložky ani plastové ozubené klínky určitě nevydělávají.KRADOU JIM JE ZEDNÍCI CO PRACUJÍ NA TÉ STAVBĚ.Zkus si ještě jednou pročíst,co jsem napsal o tom 300,kilovém okně.Třeba ti to dojde.

standam*

Jardo mrkni sem www.montazokna.cz/...

Klin je spatna volba (muze vyjet) mus byt podlozka

jardasevela
hodnocení

No a co mam ted delat?mam tam vratit alespon ty plas.kliny nebo ne?

radi*

Myslím že ne, už to neřešte.

standam*

prave to je ten problem, proc to musi tzv. amater resit. Montazni firme to je vetsinou jedno.

standam*

bohuzel ty mas montazni kliny winstall-shop.cz//...

a potrebujes winstall-shop.cz//... takze ma rada koupit.

Mozna, ze neco sezenes napr. ve sklenarstvi apod.

doplněno 03.08.10 22:19:

no pokud jsou kliny zubate (jsou proti skluzu) , tak je muzes pouzit.

doplněno 03.08.10 22:27:

musi byt oba na rovine a musis zabezpecit aby nedoslo k uvolneni/vyklouznuti klinu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]