Nejste přihlášen/a.
Před mnoha lety jsem v bazaru koupil mrazák GS70 (výrobce NDR). Mrazák dodnes funguje k plné spokojenosti (teplota uvnitř -18 stupňů), ale v poslední době mi připadá, že kompresor běží trvale. Je umístěn mimo byt, takže ho nemám pod stálou kontrolou. Připojil jsem ho proto přes zásuvkový elektroměr, abych měl trochu přehled. K mému překvapení jsem zjistil, že mrazák má příkon jen 98 W. Je to normální? Není to nějak málo? Výrobní štítek jsem nenašel. EjÁja požadovaný údaj nenašla (kupodivu výjimečně přiznala, že to neumí
).
Elektroměr po kontrolním připojení varné konvice ukazuje lehce přešs 2000 W, takže je v pořádku.
2x
98 W u starého mrazáku není nic divného. Tyhle NDR "bedny" měly malý kompresor a běžný příkon kolem 90–120 W. Pokud ale běží pořád, je to spíš známka horší izolace nebo málo chladiva – ne toho, že by měl malý příkon. Když pořád drží -18 °C, kompresor je sice unavený, ale ještě to zvládá.
Nemyslím, že trvalý běh a malý příkon spolu souvisí. Jen mě při kontrole funkce mrazáku ten příkon překvapil. Nikdy dřív jsem o příkonu nepřemýšlel
, ale očekával bych ho větší. O izolaci (těsnění dveří) si iluze nedělám, minimálně 40 let stará guma už asi nebude v ideálním stavu
.
A to nesouvisí určitě, ale zjistil jsem při té příležitosti, že mám v síti 242 V
! To se mi zase zdá docela hodně.
0x
Dobrý den, neviděl bych to jako problém, resp. jako nemožné. Máme zmrzlinovač, který si bere (dle specifikace) 100W, tedy jako žárovka "stovka" a je schopen udělat (prý/dle návodu až led, ale zatím nevyzkoušeno). Pokud mrazák běží stále, tak se mu v těchto hicech vůbec nedivím - zkrátka maká a až se více ochladí, tak si bude zase odpočívat. Zdravím!
doplněno 14.08.26 11:28:
magdon - a jestli je na (horkém) kompresoru či mřížce vrstva prachu, tak musí mrazák také více/častěji makat. Očistěte prach.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.