Nejste přihlášen/a.
Palety používám na přitápění v obýváku. Kdysi jsem je naivně řezal ruční pilkou, pak jsem si pořídil přímočarou pilku od Makity (kterou jsem domů stejně potřeboval) a práce byla pochopitelně podstatně rychlejší. Ale teď už mi i to připadá pomalé a namáhavé, asi jsem zpohodlněl. Potřeboval bych nějaké levné řešení, ideálně na elektřinu (do sítě či aku), uvažoval jsem o nějaké obyč řetězové pile z Lidlu, protože těch palet zas není tolik, jak říkám, jen na přitápění. Spíš mi jde o to, aby to bylo opravdu výrazně rychlejší a snazší. Kámoš mi nabízel k zapůjčení flexu s takovým tím řezacím řetězem, že to s tím dělá a je to rychlovka. Ale já se upřímně tohoto řešení dost bojím, možná zbytečně.
4x
Jednoruční řetězovou akumulátorovou pilu. Zde ovšem platí že ty levnější jsou nepoužitelné.
Jakýkoliv kotouč do flexi určitě ne. Je to nebezpečné.
Flexa s kotoučem 230mm, když se ve dřevě zakousne, tak to pěkně nakopne, více jak řezný kotouč. Div to nevytrhne z ruky. osobně vyzkoušeno mnohokrát, vždy jen opatrně v nezbytném místě.
Já jsem poříl řetězový kotouč 230 na flexu, páč jsem potřeboval odříznou parkety až u stěny, která stále na parketách.
Pak jsem tento kotouč využil minimálně, většinou jen na zkoušku, jak to s tím půjde řezat.
U flexi když se zakousne kotouč tak celá flexa trhne do boku a vyrve se vám z ruky.
Z reakcí jsem si jist, že kotouč na dřevo o průměru 125 mm, který jsem linkoval, nikdo z vás nevyzkoušel. Kotouč nemá velkou hmotnost, jako třeba ty kotouče s pilovým řetězem po obvodu, takže když se sekne, není důvod k tomu, aby vám flexa vyletěla z ruky (pro beryho: flexa se zásadně drží oběma rukama, jednou rukou ji v nutném případě může držet jen někdo, kdo má dostatečnou sílu a s touto prací má zkušenosti). Za druhé, kotouč má jen tři zuby, které nad kružnici kotouče (funguje jako tzv. omezovač třísky) přesahují jen o cca milimetr. Toto uspořádání zabraňuje tomu, aby se kotouč do dřeva zakusoval příliš dravě a hrozilo zaseknutí. Kotouč stojí pár kaček, tak doporučuji vyzkoušet, ale samozřejmě pokud je někdo nešika, tak ať raději flexu nepoužívá vůbec, protože tenhle stroj v nešikovných rukách může být nebezpečný.
Pane Orione, nezkoušel jsem Váš kotouč na palety, páč kotouč, o třech zubech bych si nekoupil. Páč když je více zůbů, odštípnutí několika plátků z tvrdokovu u normálního kotouče není ještě takový problém. Ale jen tři zuby, nebudou na řezání palet.
Souhlasím s Vámi ohledně urazu flexou.
I mistr tesař se utne a když flexa skočí na palec. Na fotce je jen náznak po rychlém ovázání...
Jasně, používejte co vám vyhovuje. Zmíněné 3 zuby jsou v tomto případě nutné, aby kotouč příliš rychle nepronikal do materiálu. Pokud na flexu neúměrně přitlačíte nebo s ní nějak vybočíte do strany, kotouč se začne po část oběhu opírat o obvodovou hranu kotouče, což omezuje riziko zakousnutí kotouče.
Dál záleží, jaká flexa, 125 už jde jednou rukou blbě, ale 115 je do jedné tak akorát, což je v kombinaci s posuvným vypínačem s aretací vražedná kombinace.
A zrovna u palet je volná ruka pořád potřeba, půlku času je potřeba něco držet.
2x
Dobrý den, mafl (viz odkaz) a pozor na hřebíky i dojezd kotouče po vypnutí (umí trhat např. stehno). Zdravím!
S rozumným kotoučem není nějaký občasný hřebík problém. Jen to chce ochranu zraku, kryt mafla nepobere všechno a ty špóny dost štípou i do rukou. Někde ještě možná budu mít starý vrut 6x30, přehlídl jsem ho a rozřízl přesně v ose. Kotouč to ani nezaznamenal. Doběh by taky neměl dělat problém, kryt se zavře prakticky okamžitě.
amper - no, soused si při doběhu kotouče prořízl stehno. Prý to ani moc nebolelo, ale krvácelo to masivně, tepna nebyla zasažena jen o kousek a kost také ne. Pokud jde o hřebíky, tak motor to vydrží a kotouč se koupí nový, tak vlastně o nic nejde.
@ben: Tak o člověku, který si maflem rozřízl stehno, slyším fakt poprvé. Soused je buď velký klikař (s uvozovkami i bez, protože tu mohl nebejt) nebo mu schází ten spodní kryt. To, co popisujete,se stává s motorovkou a dost často, akorát to neodnese stehno, ale nižší partie. No a kotouč? Levný může odejít hned, na kvalitním to následky zanechá minimální, ale když nejde o život...
2x
Posledních 20-25 let topím skoro jen paletami páč jsem jich měl mnoho. Dříve jsem celou palteu zvedl na cirkulárku, a rozřezal.
Dneska se již nedřu, paletu rozříznu maflem na tři díly. Zbytek na některé cirkulárce. Hřebíky neřeším, jen si dávám pozor a mám kotouče s SK plátky.
V září začnu opět řezat. (ale pomalu)
2x
Běžně jsme staré vyřazené palety v práci řezali na cirkulárce, Vždy před zimou jsme chystali dřevo na stavbu aby bylo čím topit. nebyl s tím problém, ale vždy jsme na to byli dva což bylo velké plus ale pro jednoho je nej opravdu asi řetězovka. Jen tak pro formu a mimo dotaz! Při likvidaci statku Vrchy, kdy kolegové řezali horší trámy na polena v jednon přeřezali PODÉLNĚ kramli-tesařskou skobu. Ani jiskry je nezarazili. Kotouč pak ještě přezazal hejna hřebů-byl určen na takovéto práce, předchozí obyč. se musel co dva dny dávat brousit, tento se snad až do ukončení prací nebrousil
1x
Na palety je nejlepší obyč aku řetězovka – i ta levná z Lidlu to zvládne úplně v pohodě a je to nejrychlejší a nejmíň namáhavé řešení. Flexu s řetězem se vyhni, je to nebezpečný krám, hlavně když člověk řeže mezi prkny. Přímočarka je na palety prostě pomalá. Takže za mě: vezmi levnou řetězovou pilu, na pár palet ročně stačí
0x
A levný řetězy kolem stovky, kde mi nemusí být líto, když občas trefím zbloudilý hřebík. Nabrousím tak 3-4x a pak už nemá cenu těch zbývajících pár zubů brousit
Ještě další proč benzín a ne elektro - vyšší otáčky, rychlost řetězu, nekouše se tolik i drnčící prkna.
0x
Díky. Nic benzínového to být nemůže, pracuju na dvorku, kde je spousta sousedů. Cirkulárku si také pořizovat určitě nebudu. Zatím mi z toho vychází nějaká ta elektrická řetězovka - ale jak je to s údržbou? U přímočarky vlastně žádná není - list se po čase ztupí, koupím za 30 korun nový toť vše. Ale u řetězovky - dává se tam nějaký olej? A co ten řetěz - brousit ho neumím, ani nestojím o to se s tím trápit (zbytečné, aby mi místní zkušení řemeslníci odpovídali, že pro ně je to otázka 3 minut). A nový asi také nebude za pár desetikorun. Pokud vydrží 100 palet, není to problém, ale abych to řešil po každých pěti, to fakt nechci.
Elektrická pila (aku či s kabelem) vyžaduje použe čištění a mazání (olej je všude dostupný). Řetězy stojí v řádu stovek (u pil s kratší lištou cca 3 až 4 stovky). Stovku palet ze smrkového dřeva by řetěz asi vydržet měl. Několik desítek s jistotou.
Broušení řetězů provádějí v servisech řady hobbymarketů i třeba v Mountfieldu a cena u menších pil se pohybuje kolem 100 Kč.
0x
Pokud máte flexu, tak si pořiďte tohle:
kotouč řezný s SK/...
Řeže to dobře a rychle, neseká se to, nedělá to žádnou neplechu, používám to často. Ale co to udělá na hřebíku to netuším.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.