Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nádrže na dešťovou vodu - umístění do sklepa

Od: tom

Aktuální sucho mě opět nutí přemýšlet nad zlepšením soběstačnosti v zásobování rodinného domu vodou. Máme sice vodovodní řad, ale štěstí přeje připraveným. U domu mám dva IBC kontejnery pro zálivku. Horko, neprší a musím už přemýšlet, co zaliju a co ne. Studnu bohužel nemám a ani ji není pořádně kam umístit (nedostatečné odstupové vzdálenosti od přípojky kanalizace, špatný přístup pro vrtnou soupravu na pozemek atd.). Chtělo by to pořídit aspoň podzemní nádrže na dešťovku. Jenže kvůli blbému přístupu bych musel asi kopat ručně. To by byl očistec. Máme však poměrně prostorný sklep s výškou stropu 2,2 m. Daly by se sehnat nějaké nádrže o rozměru např. 1x1x2 m, které by mohly volně stát na betonové podlaze bez dalšího obetonování/obsypání? Ideálně třeba tři nádrže 3x2 m3 vzájemně propojené. Ve sklepě nemrzne. Co by obnášelo kromě samostatného rozvodu využívat takto akumulovanou vodu aspoň na splachování wc, případně praní?

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud do sklepa, tak kolonu IBC, ale řešil bych to spíš venku...

asd1
V zimě mrzne, takže půl roku musí být prázdný..
Pozor rad a nadrz/vodarna nesmí být fyzicky propojene (jde prehazovat přívod z radu/ z nádrže)

Jednak nemusí, nechal jsem zmrznout a žádný problém nenastal, jednak - jak si můžeš znova přečíst - psal jsem o nich, že pokud dovnitř, tak ty.

Venku samozřejmě řešit velkou podzemní nádrž, já bych doporučil beton.

asd1
Jj, venku pod zem a beton.
Ibc v mrazu s vodou-někdy přežije někdy rupne. Nejčastěji dole u ventilu.
Navíc i když by nerupla, tak kostku ledu moc čerpat nejde..
Do sklepa ibc, pokud projde. Ale škoda místa, lepší je zakopat venku. Pokud na to jsou prachy.
tm
Jasně, můžu dát 3x2 ibc na sebe, ale myslel jsem, aby to trochu "vypadalo " a taky by to bylo třeba všechno propojit, aby to byla vlastně jedna nádrž. Jak propojim ibc na sobě?
km
proc beton? dekuji
do vetsiny sklebu ibc nedostanete, leda do garaze, co je na urovni sklepu
ibc se daji propojit na netu najdete urcite mnoho navodu

hodnocení

0x
Vím že se to zde nesmí, ale zeptal sem se AI.
No komplet nádoby na vodu, filtry kvůli WC a pračky
120000-130000kč
No, při dnešním suchu (možná i budouciho) k nezaplacení.
tm
Nejdražší jsou nádrže. Pak už je to jen o čerpadlu, trubkach. Filt na natoku do první nádrže a pak má filtr čerpadlo
km
jasne sucho. ale kdyby rad nevyschnul, tak cena m3 vody je dnes stale dost lacina 100 az 150 kc. do 120 000 se vejde 1000 m3. za jak dlouho je vyzalevate? takova je navratnost. na male zahrade jako resim ja, bych mel navratnost 20 let. (nezohlednuju inflaci)

hodnocení

0x

Ve sklepě to klidně můžeš mít, ale ne IBC – nejsou dělané na dlouhodobé vnitřní tlakové zatížení bez obsypu. Hledej samonosné nádrže, ty můžou stát na betonu bez obetonování. Pro splachování/praní potřebuješ malou domácí vodárnu, filtr a oddělený rozvod, aby se to nemohlo propojit s pitnou vodou. Technicky to jde, jen počítej s tím, že 6 m³ se v domě docela rychle naplní i vyčerpá – na úplnou soběstačnost to není, ale na WC/praní bohatě stačí.

tom
hodnocení

A je třeba nějaká hranatá nádrž (ta zabírá méně místa než kruh). A co je funkcí té vodárny - ta obsahuje čerpadlo, filtr a nějaký zásobník, aby byl v potrubí potřebná tlak? Byly by to dvě wc a jedna pračka. Sprchování dešťovkou asi ne a umyvadla už určitě ne.

Není to pravda, IBC JSOU dělané na dlouhodobé vnitřní zatížení bez obsypu. To je přímo jejich standardní funkce, stejně jako stohování dvou (maximálně, tedy jen jeden na druhém) plných kontejnerů na sobě.

km
to jsou zase AI lzi: "IBC – nejsou dělané na dlouhodobé vnitřní tlakové zatížení bez obsypu"
tom
Někde jsem kdysi četl, že ibc plných vody muze být na sobě několik. Jenže já mám ve sklepě 2,2 m. Což s paletou nedám na sebe ani dvě nádrže. Navíc ty ibc mají jednak paletu, pak klec atd. Jinak řečeno, prostorově poměrně náročné a dost nevyužitého prostoru. Myslel jsem nějaký kvádr 1x1x2 m, jestli existuje
km
ano, to existuje. videl jsem to u nekolika domku pod okapem, ale pudorys byl mensi. a urcite to bylo drazsi nez ibc.
km
kdyztak hledejte nadzemni nadoby na vodu typu tower
tm
Kdyby se dala sehnat takováto, akorát na výšku: topnadrze.cz/...
tm
Dvě nebo tři nádrže by byly asi praktičtější kvůli lepší manipulaci nebo kdyby třeba praskla, ale rozměrově by šla určitě i tato topnadrze.cz/...

hodnocení

0x
K řešení je toho poměrně dost. Zaćít můžeme tím, že ve sklepě musíte spolehlivě zabránit tomu, aby došlo k přetečení. Plovák s ventilem asi nehrozí, takže spíš utěsněný přívod s přepadem venku u svodu. Na a když k tomu přiděláte čerpadlo a budete to chtít přivést i do domu, tak je nepřípustné to propojit s vodovodním řádem, a to ani třeba zpětnou klapkou, ventily a podobně. Tedy to musí mít samostatný rozvod. Jedině u toho splachování si umím představit, že zřídíte druhý paralelní samostatný přívod s plovákem do nádobky.
doplněno 11.08.26 08:38: Mimochodem, opravdu se tam minibagr nedostane? Teoreticky se dělají od 70 cm, běžné jsou 110 cm. Tedy se dá říct, že kudy pronesete IBC, tudy projede i minibagr.
tm
A jak se tedy řeší samostane rozvody pro pračku, WC... přece musí jít použít nějakou zpětnou klapku. Pračka i WC mají jeden přívod. A to se nebavim o tom, ze si lidé dávají užitkovou vodu i do sprchy, tzn. do bojleru

km
hodnocení

0x
vy zcela presne popisujete mou problematiku, kterou jiz dlouho resim.. :)
nedavno jsem slysel o nejakych skladacich nadrzich do sklepa. kdyz jsem to prozkoumal podrobne, zjistil jsem, ze to je do sklepa nepouzitelne, jedine do zeme a to jeste drazsi a slozitejsi reseni. zavrhnul jsem to. nicmene pri rekonstrukci rd jsem nechal dovest ke kazdemu wc zvlast rozvod pro destovku, kdyby prece byla.
tom
A co je na tom dražší?
km
material i prace. nadrz je sice skladaci, ale cela se umistuje do folie a ta az tesni tu vodu. to cele se pak zasype.
mm®

Problém s "velkým objemem vody pod střechou" řeší i chovatelé ryb, jak velkých (rybářské odchovny), tak malých (akvarijní velkopěstírny). Prodávají se nejrůznější typy plastových nebo laminátových odchovných nádrží, žlabů ap., a to jak stojících na zemi, tak v regálech. Specializované firmy je vyrábějí i na míru, včetně příslušenství (odtok, filtry, čerpadla...).
"Holá" nádrž typu káď o objemu 1000 litrů stojí kolem 10 000 Kč.

Dříve se to řešilo betonovými nádržemi přímo ve sklepních místnostech. Například v podzemí budovy PřF UK ve Viničné 7 byly (možná ještě jsou) dvě obří betonové vany (každá minimálně tisíc litrů), kde žili velemloci. Dobře si je pamatuji, velemloky jsem tehdy krmil a ty nádrže jsem čistil. Násadu od koštěte ty potvory dokázaly překousnout jako špagetu. (Pardon za off topic.)

km
ano, je to tak. vyrobit dnes lze temer vse. a jednu betobovou kad/velke koryto ve sklepe taky mam, ale nepouzivam. u otevtenych nadob je nevyhoda sireni vlhkosti.
tom
Co toto - cenove by se určitě sehnala někde levněji, ale i tak to není zde uváděná cena 120 000 topnadrze.cz/...

km
ta je k zakopani. jako naprosta vetsina vsech nadrzi v nabidce. pripoctete dopravu na misto, vykop, likvidaci vykopku, usazeni a napojeni.
tom
hodnocení

Výše někdo radil, že nádrž musí být samonosná...

ji
hodnocení

0x

nešlo by kopat venku minibagříkem? Když se to dobře naplánuje tak i malý bagr toho vykope dost, ale chvíli to trvá.

hodnocení

0x
Co tak ve sklepě vytvořit malou "místnost" a vyfoliovat ji jako bazén? Případně i používat:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]