Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Použití Wago spojek pro napojení zásuvek v síti TNC

Od: vladimir®
Dobrý den. V panelákovém bytě instaluji novou kuchyňskou linku a chtěl bych stávající zásuvku nahradit novou a jednu zásuvku přidat. Stávající rozvod je TN-C, zásuvky koupím s přípravou svorek na síť TN-S. Součástí rozvodu pro linku je i stávající světlo. Bude bezpečné zapojení dle přiloženého náčrtu, kde je znázorněno použití páčkových Wago svorek, které umístím do stávajících přístrojových krabic (stávající zásuvka, vypínač pro světlo).
Použití Wago spojek pro napojení zásuvek v síti TNC

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

5x
Obecne: wago je legální, ale je to moderní novodobá práci zlehcujici laciná sračka (malá stycna plocha = prechodak = teplo = pruzina se vyhreje = ztrata pritlaku = ještě větší prechodak atd...

jir
hodnocení

2x
A jaký je celkový plán úpravy rozvodů?

35000000
hodnocení

0x

Tohle musí udělat elektrikář, nejen kvůli zákonu 250/2021 Sb. a nařízení vlády č. 194/2022 Sb., ale hlavně kvůli tomu, že fakt, že to funguje neznamená automaticky, že je to bezpečné a zítra to nikoho neproklepne nebo se nevyhoří.

hodnocení

0x

To chcete vytahovat PEN pro několik zásuvek ze svorky ve světle nad linkou *ee*? To si děláte srandu, že jo!

A tohle je co?

doplněno 10.08.26 09:53:

vladimír - tak jestli Vám jde jen o přidání jedné zásuvky, tak pokud nebude využitá pro sporák, nebo třeba myčku, můžete to zaojit stejně, jako to bylo původně a novou zásuvku připojit paralelně k té původní (přímo pod šroubky v té zásuvce). V tom případě nebudete potřebovat žádné další svorky.

doplněno 10.08.26 09:58:

mimochodem - ta bužírka by musela být zelenožlutá, protože vodič používáte jako PEN.

Použití Wago spojek pro napojení zásuvek v síti TNC #2
jir
To mě napadlo jako první, ale pak si říkám, kde by vzal další fázi? Schéma celýho záměru by tak pomohlo nejvíc...
hodnocení

Ne, k lince je z jádra přivedený jeden dvoužilový kabel, na něm je jedna zásuvka a světlo pod horní skříňku. Měním linku, ne elektro v bytě. Můžu to zapojit jak to bylo původně, ale hodilo by se přidat jednu zásuvku navíc. To na co se ptáte je modrá bužírka.
mll

Modrá bužírka tam nepatří, protože až po to rozdělení je to PEN, tedy by měl zůstat žlutozelený (případně postaru zelený).

Přičemž žlutozelený vodič nelze přeznačit na jinou barvu a naopak žádnou jinou barvu nelze přeznačit na žlutozelenou. Tady to bude pěticentimetrová spojka (píšete, že to bude v jedné krabici), tak by to nemuselo být tak kritické, ale měla by mít žlutozelenou barvu.

K provedení: Vyhnul bych se dávání modrých a žlutozelených vodičů do jedné svorky (vyjma toho rozdělení), ale to už jsou detaily. (Od přívodu bych odbočil žlutozelený a modrý zvlášť (dva vodiče), každý by měl svoji svorku, ze které bych vedl dráty dál.)

Vodič PEN může být označen následujícími způsoby (ČSN EN 60445 ed.5.; ČSN EN 60446 čl.3.3.3 a ČSN EN 60446 ed.2 čl.5.3.3):

1) zelená/žlutá po celé délce navíc s modrým označením na zakončeních,

nebo

2) světle modrá po celé délce navíc se zeleno/žlutým označením na zakončeních.

---

V soustavách TN-C lze modré označení na konci vynechat.

---

Všechny pracovní vodiče jednoho okruhu musí být pod jedním obložením, nelze tahat N / PEN nějak samostatně.

mll
hodnocení

0x

Pokud tam máte hliník (sdružení PEN se přestalo používat zhruba ve stejné době jako hliník), tak na páčkové Wago zapomeňte. Ty na to nejsou. A budete potřebovat kontaktní pastu Wago, u které je přímo v návodu (nebo v datasheetu) předepsáno, na které svorky je určená (páčkové mezi nima nejsou).

Jinak wago je snad bez problémů, musí to ale být opravdové Wago a ne nějaká čínská napodobenina s nezaručenými parametry (ty jsou dobré třeba že jsou barevné (Wago je jen oranžová a ekoverze zelená) a vícepólové (Wago jsou jen jednopólové, ale můžete si koupit krabičku na umístění více svorek) a levnější, prostě číňani umí, ale do zdi bych to nedával).

Wago je dobré tím, že je napružené, ale s tím hliníkem, už jsem párkrát viděl vyhořelé. Přijde mi, že se ta pružina opírá o termoplast a když to začne topit, tak plast změkne a pružina ztratí oporu. Někdo mi někdy tvrdil, že se opírá o kovovou klícku, což by dávalo logiku, ale zatím se mi nepovedlo najít si čas, abych nějakou tu Wago rozpitval.

To, že by takové zásahy do rozvodu měl provádět jen kvalifikovaný elektrikář a nechat to po sobě zkontrolovat revizákem, to už tady zaznělo. Ale co se dá dělat, když máme pravidla takto naddimenzovaná a nikdo je nedodržuje.

To rozdělení PE a N neni úplně košér, ale osobně bych v tom problém neviděl, pokud to bude dobře provedené (to správné provedení udělá daleko víc, než jestli se použije Wago nebo věneček nebo čokoláda).

Prave Wago ma vodic zovrety medzi pruznym a pevnym kusom kovu, nie o plastik.

km
"máme pravidla takto naddimenzovaná a nikdo je nedodržuje" ano, bohuzel. pravidla by mela alespon ramcove kopirovat realitu, jinak jsou k nicemu.
hodnocení

Děkuju za informace, pro hliník použiju bezpáčkové svorky a Wago pastu.
ad1
Jestli můžu poradit: nevymýšlej kokotiny a udělej to tak jak píše dole Magdon.. (10.08.26 12:44)
hodnocení

No ano, ale je tam ještě to světlo, bylo původně vytažené ze zásuvky, tak to chci rozdělit svorkama, stejně ji tam musím dát kvůli přívodu,protože jako už mnohokrát hliník již nedosáhne do strojku zásuvky. Kokotina je už celý ten původní rozvod, ale právě teď si nehodlám rozkopat byt novým elektro, když měním jen kuchyňskou linku.

hodnocení

0x

Spravne riesenie je dotiahnut novy kabel od rozvodnice s isticmi a osadit aj prudovy chranic. Nejake bastlenie so starym TN-C v kuchyni, kde je este aj riziko velkeho odberu (konvica, rura ...), to je nebezpecny napad. Najma, ak tam je stary hlinikovy kabel a cierny bakelitovy istic.

hodnocení

Ano, já s vámi 100% souhlasím. Ale jak píšu, koupil jsem si novou kuchyňskou linku, nerekonstruuji celý byt. Otázkou je zda to zpětně zapojit jak to bylo nebo jestli je cesta jak přidat jednu zásuvku navíc, abych se zbavil prodlužky, kterou jsem měl doteď na pracovní desce stavající linky.

vladimir - No asi všechno je lepší, než dočasně-trvalý prodlužovák na lince. Ale v tom případě novou zásuvku zapojte podle starších předpisů, to znamená jako TN-C a nic nového nevymýšlejte. Vynechte WAGO svorky a vodiče připojte přímo na svorky v původní zásuvce.

km
magdon: *palec* jsem laik, ale tohle mi zni rozumne

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]