Nejste přihlášen/a.
Mám doma asi hodně starý nepoužívaný vrátek který bych chtěl nyní použít, ale nevím jak u toho změnit směr toho háku na řetězu tak aby se vysouval z toho vrátku. Nyni to je tak, že se to při pohybu pákou přitahuje k vrátku a je už to dost hodně blízko něho. Nevidím tam nic na změnu směru pohybu toho háku. Snad kvůli změně toho směru nebude třeba ten vrátek rozebírat. Poradéte mi někto jak na to?

2x
Jestli je otázka míněna vážně, tak na druhé fotce máš šipky se směrem požadované volby, stačí zatáhnout za ten kolík a zvolit. Teď tam je ,,neutrál,, a mělo by se dát točit tím kolečkem.
To mne také napadlo, že by to mělo být tak jak píšeš, ale bohužel to tak nefunguje. Když tu páčku otočím na jednu stranu tak tu funguje s řehtačkou a když ji otočím na stranu druhou tak to funguje stejně, ale bez řehtačky tj., že tou pákou jde točit pouze dokola a ne ztřídavě tam a zpět. Ten hák na tom řetězu se v obou polohách té páčky přitahuje k vrátku. Já ale potřebuji aby to šlo uvolnit od toho vrátku. Když to budu pořád zkoušet tak zachvíli se to přitáhne úplně k vrátku a zablokuje se to.
Je to vlastně rohatka se západkou a možná je obroušený ten zobáček nebo prasklá pružinka. Já bych to komplet rozebral a zrevidoval.
Z tvého popisu mi to není úplně jasné.
Šipky na páce jsou naprosto jasné a určují polohu přepínače pro zvedání a pro spouštění břemene.
Ale protože se směr pohybu v hupcuku nijak nepřepíná, tak pro spouštění musíš pohybovat pákou v opačném směru než při zvedání.
Jestli pro zvedání otáčíš pákou po směru hodnových ručiček, tak pro spouštění musíš pákou otáčet proti směru hodinových ručiček.
Ještě k tomu tam bývá brzda, která brání snadnému rozpohybování směrem dolů. Proto je na začátku potřeba použít trošku více síly, nebo si těleso hupcuku vhodně přidržet (třeba ve svěráku).
"Ale protože se směr pohybu v hupcuku nijak nepřepíná, tak pro spouštění musíš pohybovat pákou v opačném směru než při zvedání." Pokud je ta malá páčka otočená do polohy spouštění tak v opačném směru než při zvedání tou velkou pákou točit bohužel nejde. Tou velkou pákou jde pohybovat pouze v jednom směru což je zvedání.
Klidně to zopakuju ještě jednou.
Pro spouštění musíš pohybovat pákou v opačném směru, než při zvedání. To že pákou pohybovat nejde je způsobeno brzdou. Tu brzdu musíš přemoct a pak půjde pákou pohybovat i proti směru hodinových ručiček.
Ve své odpovědi to popisuje nonek.
Já mám řetězový kladkostroj a tam je to taky tak. Máš nekonečný řetízek a když taháš za řetízek na pravé straně, tak zvedáš břemeno. Když chceš břemeno spouštět, tak musíš tahat za řetízek na levé straně a napřed musíš za řetízek více zabrat, aby se uvolnila brzda. Po uvolnění brzdy jde spouštění plynule a lehce.
2x
HUP-CUG zavěste, na druhý hák dejte závaží (třeba 20-30kg) a odzkoušejte funkci. Když to zkoušíte jen tak na stole, není to ono. Z návodu (sice pro řetězový článkový), ale ovládání je stejné
6.5 ZVEDÁNÍ (TAŽENÍ) NEBO SPOUŠTĚNÍ Před zvedáním reverzní páčku povytáhněte a nastavte na značku zvedání – šipka nahoru (viz obr. 6.3). Zvedání proveďte kývavým pohybem ruční páky. Na počátku zvedání, než dojde k napnutí řetězu, přidržte ruční kolo tak, aby nebylo unášeno pákou při jejím zpětném pohybu. Před spouštěním břemene nebo uvolněním napjatého řetězu přesuňte reverzní páčku do polohy na značku spouštění – šipka dolů (viz. obr.6.3). Kývavým pohybem ruční páky břemeno spusťte nebo napjatý řetěz uvolněte. Při každé změně polohy reverzní páčky se přesvědčete, zda páčka správně zapadla do lůžka v ruční páce. První pohyb ruční páky po změně chodu řetězu (po přesunutí reverzní páčky) je lehce zablokován. Tento stav nastane vlivem silnějšího dotažení brzdy zejména při manipulaci s těžšími břemeny. V tomto případě razantnějším pohybem ruční páky uvolněte brzdu a tím současně odblokujte ruční páku.
Více tady
A tady současný stav, podobný, ale trochu novější
Zítra v pondělí pokud budu mít trochu času tak to ještě budu zkoušet a uvidím jestli něco ze zdejších rad pomůže.
0x
Toto pomůže:
Zdroj: TEDOX s.r.o. share.google/...
Zdroj: TEDOX s.r.o. share.google/...
Asi máš pravdu, že je to spíše hupcuk než vrátek. Já ale na tom to potřebují dát nějak tak aby ten hák šlo spouštět a né zvedat směrem k tomu hupcuku a pak zase zpět, ale ať s tím dělám cokoliv tak to funguje pořád na zvedání a je už to téměř v konci a spustit to nejde, protože nevím jak.
Do Brana pokud ještě tato firma existuije se mi příliš nechce psát a čekat jestli by mi možná na to něco odepsali a poradili. Je to už asi +/- 50 let starý hupcuk který se už asi určitě nevyrábí.
Pak určitě, zda je jedná o nějakou hodně rizikovou věc, tak bych raději něco vypůjčil či zakoupil nové.
Jsme ale na poradně kde je pravidlo Z4 a tak proč nehledat radu zde. Mne nezajímá kde nebo komu si napsat o radu, ale rada od zdejších radců. Pokud tu nikdo neví jak na to tak bohužel mám smůlu.
nonek už ti napsal návod, ale klidně si do Brana zavolej, pořád se vyrábějí, a dostanenš odpověď hned
0x
Zdravím,
Jak psal už někdo výše. Řetězák zavěste za ten hák, co je na tělese, né, za ten, co je na kladce. Páčku na rukojeti
přepněte na šipku směrem dolů. Na druhý hák zavěste nějaké těžké břemeno (cokoliv, cca 20kg) a zkuste ho ovládací pákou spustit. Pokud to nepůjde, tak je řetězák jen zaseklý. Vezměte nějakou trubku a udeřtě po té ovládací páce. Řetězák se uvolní, a už to půjde. Pracuji s ním poměrně často, a občas se to stane. Hlavně ho nerozdělávejte!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.