Nejste přihlášen/a.
Prosím o vysvětlení. Cihlový dům už moderní konstrukce, kolaudace kolem r. 1956.
Ústřední topení. Byt ve 3. poschodí. Nerozumím termínu "Polohový koeficient", Ve všech otápěných místnostech stejné radiátory SLAVIA, ve 3 místntech RTN HEIMEIR .
Ve třech místnostech je uveden koeficient 1, ale ve dvou místnostech je 15 a 25. Ta vyšší hodnota mne nepřekvapuje, neboť se jedná o pokoje rohové s jednou stěnou venkovní nevytápěnou . Ale překvapuje mne, že se může být vůbec tak vysoký koeficient, , snad by to mohlo být o 1 destinné místo méně, ale tak úžasný koeficient by byl možný snad pro nějakou kůlny? Všechny místnosti jsou orientovány jedním směrem JZ, a jsou vytápěna jak zeshora, tak zespodu. Co na to odborníci? Děkuji
0x
Podle AI jde o slevu v procentech. Níže citace od AI:
Jde o vyjádření slevy v procentech
Někteří správci budov v tabulkách neuvádějí koeficient jako desetinné číslo, ale jako procentuální úlevu.
Číslo 15 pak znamená slevu 15 % z naměřené hodnoty (skutečný koeficient je 0,85).
Číslo 25 znamená slevu 25 % z naměřené hodnoty (skutečný koeficient je 0,75).
Upozorňuji, že nejsem odborník, ale odpověď AI mi dává smysl. Počkal bych, až to někdo potvrdí, nebo přijde s jiným vysvětlením.
Ano, odpověď je velmi blízká tomu, co jsem očekával. Ovšem je to zmatení pojmů, protože koeficient není nic jiného, než součinitel (KOREKCE) nějaké zpravidla fyzikální hodnoty. To, že někdo a někdy za koeficient vydává poskytnutou slevu v % je jen a jen násilné zjednodušení proti smyslu termínu a mohou tak vznikat velké problmy v komunikaci. Budou zajímavé další názory a poznatky.. Děkuji
Ve vyúčtování spotřeby tepla mám pod tabulkou s konkrétními hodnotami dlouhé vysvětlení, co která položka znamená. Třeba to tam máte taky.
0x
Polohový koeficient závisí na umístění místnosti v domě. Tedy jestli je nad místností vytápšný prostor (další byt), nebo už střecha, jestli místnost sousedí s jinými vytápěnými místnosti, nebo je na kraji domu...
doplněno 03.08.26 16:21:
Ovšem te výrazný rozdíl je skutečně zarážející. Nebylo by od věci kontaktovat dodavatele tepla a požádat o vysvětlení. Vypadá to na chybu v desetinné čárce
.
Podobně jako u údajnému obsahu železa ve špenátu, kde tomu nesmyslu věřily celé generace
.
Proč?
1 ochlazovaná stěna = 1
2 stěny = 25% buď poslední podlaží nebo roh
3 stěny 50 %
4 stěny nebo poslední patro = 75%
to byl příklad jak to může být... Ale tohle není koeficient v pravém slova smyslu ale nebudeme tu slovíčkařit. Správně by se měl koeficient stanovit jako tepelná ztráta místnosti oproti místnosti s 1 stěnou, A k tomu vyhodnotit výkon instalovaného topidla - ale kdo to tak dělá že ... Většinou se tam používá nějaký projektový informace kde ty radiátory si každý individuálně vyměnil Takže ve výsledku totálně nesmysl kterýmu nikdo nerozumí
Ale co už, stále je tam ten limit -30/+100% Takže nějak výrazně nemůžete vybočit
jestli je ochlazované stěna brána i třeba stěna sousedící po celé délce s chodbou anebo je zohledněno že tam vedou stoupačky topení - to se musíte informovat toho, kdo výpočetní klíč vymyslel nebo používá, takže začneme u výboru vás posune na firmu pro vyúčtování tepla
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.