Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Topne teleso vs vodní kámen, jak na něj

Od: luftakota

Zdarec,

to je jak naschval, prijeli jsme vcera na 14 dni na chalupu a ejhle, prestal nam fungovat bojler. Sviti ale nenahriva, termostat je OK, ale zjistil jsem demontáží, že teleso je obalené vodnim kamenem.

Da se to nejak ocistit aby to aspon tech 14 dni vyhrivalo a ak by jsme to řešili?

Mám to vzít kartáčem ocelovým, nebo octem, citronovou stavou apod.

Děkuji moc za radu

Topne teleso vs vodní kámen, jak na něj
Topne teleso vs vodní kámen, jak na něj #2
Topne teleso vs vodní kámen, jak na něj #3

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

5x

I obalené vodním kamenem by nahřívalo. Pokud nenahřívá, tak je přerušen topný drát uvnitř a tomu odstraněním kamene nepomůžete. Změřte multimetrem odpor tělesa na napájecích svorkách. 10 - 30 Ohm bude v pořádku, víc jak 100 Ohm = spirála je KO.

luftakota
To jsem zkoušel, ale nenaměři přístroj nic
111®

Pokud znamená NIC vyraz Ol pak je přerušeno

luftakota
hodnocení

ano ukazuje Ol, takže KO

jm
hodnocení

1x
Můžete dát do kýblu rozpuštěnou kyselinu citronovou.. ale tipnul bych si na přepálené těleso. Dá se sehnat za pár set... Poštou do 3 dnů.
Napište přesný typ bojleru.
luftakota
Gorenje tiki Tgr 120N
Topne teleso vs vodní kámen, jak na něj #4
jm
ame.cz/...
Na většině webu není skladem ale na dotaz... Nebo jestli máte možnost hledat jinak než jako já přes telefon, třeba někde bude. Je to na více typů takže třeba i někde v okolí zkuste najít servis bojleru Ariston.

360 Kč s DPH

jm
Pokud bych si měl vybrat zboží za 200 Kč které není skladem a 360 které skladem je, pak je tento odkaz za 360 jasnou volbou.

bear
hodnocení

1x

Já to dávám do kýblu, aby bylo ponořené v octu a pak ještě zeshora připojím na 230V a nechám, aby spirála jak je obalená kamenem ocet povařila a ten kámen pěkně ocet povolil.

Nebo co dům dá, HT trubka se záslepkou, květináš, lavor, atd...

Jen koncovky s připojením na 230V pochopitelně nad hladinou a spirála ponořená.

trtr
Zdravím, toto jsem jednou dělal a co byste řekl, těleso se spálilo během čištění. *smich*
Psal o povaření, ne nechat vyvařit :)

111®
hodnocení

1x

Protože světýlko je připojeno na vývody spirály je to jasné. Topení netopí i když má na přívodech 230V, ale světýlko svítí.

hodnocení

0x
Cokoliv odleptá takovou vrstvu vodního kamene to poškodí i samotné těleso. Pořiďte novou spirálu a anodovou tyč a pár let bude boiler dále sloužit.
luftakota
hodnocení

tu tyč ale nevymenim Dyt pristup ze spodu do bojleru neni. Pouze na vymenu telesa

111®

To koupíš komplet. A když to tam dal výrobce dáš to taky.

Jestli dobře vidím na fotkách, tak ta anoda je přece součástí spirály, ne? Je tam vidět nějaká kulatina, předpokládám pozůstatek anody, kterou byla původně obalena.
luftakota
hodnocení

koukam na to jak puk, na to stare teleso ale asi tam není ta anod. tyč, nevim kde by mela být uchycena

a tady v odkaze jsem našel nové teleso a tam je to bez anody - nadeta.cz/...

luftakota
hodnocení

jeste jsem našel toto teleso, ale tam je vykon jen 1200W ale i s moznosti anodove tyce.

Nevím zda by vadilo že ten vykon telesa je tak slaby pro bojler 120l

nadeta.cz/...

luftakota
hodnocení

bery

.

ta kulatina je tunýlek pro termostat a jeho čidlo dlouhe 270mm

Jasně, když vidím ty fotky nového z odkazu, teorie o anodě padá, je to jasná jímka. Vycházel jsem z menších ohřívačů, co jsem někdy rozebíral nebo opravoval a anoda tam byla buď uchycená na přírubě spirály, nebo přímo její nedílnou součástí, navařená. Velký bojler u nás vždy skončil prostým proreznutim a tam už nebylo co zkoumat :) I když je pravda, že kdyby tam někdo anodu měnil, intervaly výměny by asi byly delší. V garáži mám 50L bojler, nějaký Isea, přivezl jsem ho před 15-20 lety ze sběrného dvora, po anodě už tam nebylo ani památky. Koupil jsem do něj tu největší, co se vešla a dodnes neprorezl. Jo, měnil jsem průběžně termostat, letoval kapající spirálu k prirubě a časem ji myslím i měnil. Jeho nejslabším místem se tak ukazuje vnější plech, ten už se doslova rozpadá.
luftakota
hodnocení

jeste jsem se pokusil nafotit vnitrek nadoby, co to tam vše je a k čemu?

Nikdy jsem to neřešil, ale ted když jsme na chalupe, tak máme o čem s dětma diskutovat *placni*

Topne teleso vs vodní kámen, jak na něj #5
Topne teleso vs vodní kámen, jak na něj #6
Topne teleso vs vodní kámen, jak na něj #7
riva

Anodová tyč je ochrana před korozí a ne před vodním kamenem.

luftakota
hodnocení

riva

.

takže pokud tam anodova tyc nebude, vadi to pouze tomu, že dříve bojler zrezne?

riva

Ano. A kdo nechce dávat (a měnit) hořčíkovou anodu, může si pořídit anodu titanovou, která je připojená na zdroj potenciálu (spotřeba je nepatrná) a ta chrání před korozí "navěky". Třeba Correx - dzd.cz/...

Pokud nechcete mít vodní kámen, musíte používat změkčování vody. Ve studni je tvrdá voda. Podle lokality jsou pak ve vodě minerály a na tom záleží četnost vodního kamene.

1200W výkon topného tělesa je použitelný. Problém může nastat pokud je ohřev časově omezem. Množství a objem se dá vypočítat.
Pamatuju, že jsme léta měli 120l Tatramat s příkonem jen 800w a taky to stačilo pro 4clennou rodinu. Jen si nejsem jistý, jestli byl odjakživa jen na nízký tarif (ten byl díky němu:)), nebo nastálo.
Ale v místě s tvrdou vodou bych asi preferoval slabší spiralu, pokud je rozměrově shodná se silnější, nemusela by se tolik přehřívat a mohla mít delší životnost.

hodnocení

0x

doplněno 02.08.26 00:26:

Nejde mi vložit obrázek ale tady odkaz datacomp.sk/...

a vypadá že ten váš bojler má anodu našroubovanou nahoře.Vypadá že je to ten "šulánek"co vám tam trčí.

Jinak v tom bojleru máte trubku na teplou vodu -ta dlouhá co vede nahoru a na přívod stutené -pod tím kloboučkem

doplněno 02.08.26 00:34:

Tady jsem našel nějaké video jak to řeší v rusku cca 3:30

Topne teleso vs vodní kámen, jak na něj #8
Topne teleso vs vodní kámen, jak na něj #9
Topne teleso vs vodní kámen, jak na něj #10
luftakota
hodnocení

nejvice je top,ten jistič asi nad vanou *smich*

jinak tu tyc co omotal kolem tyčky ve které je cidlo termostatu, myslíte, že i tak by to fungovalo?

Jako vážně?

mm®

Ten jistič je nad záchodem, tam to asi nebezpečné nebude (teda pokud pán nemá proud jako Chuck Norris a trefu jako Stevie Wonder).

Jak vidíte, anoda je nahoře. Pokud se tam pohodlně dostanete, dokážete sejmout kryt, pak pod izolací najdete upevnění anody, tu vyšroubujete a vyměníte. Ten Rus by musel sundavat celý bojler, což se mu očividně nechtělo.

Anoda nabastlená na termostatu fungovat bude, protože bude v kontaktu s vodou. Funkce termostatu tím narušená nebude, protože jeho kovový obal bude přenášet teplotu vody dostatečně.

Jediné, co bych před nabastlením ověřil, je to, aby tyč pro nasunutí anody byla ze stejného kovu jako obal termostatu, tedy aby například při kontaktu železa s mědí nedocházelo ke galvanické korozi.

luftakota
hodnocení

k te anode co je uplne nahore se vnitrkem bojleru nedostanete, je tam otvor zespodu tak na 3 4 prsty, takže anodu řešit nebudu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]