Nejste přihlášen/a.
Zdarec,
to je jak naschval, prijeli jsme vcera na 14 dni na chalupu a ejhle, prestal nam fungovat bojler. Sviti ale nenahriva, termostat je OK, ale zjistil jsem demontáží, že teleso je obalené vodnim kamenem.
Da se to nejak ocistit aby to aspon tech 14 dni vyhrivalo a ak by jsme to řešili?
Mám to vzít kartáčem ocelovým, nebo octem, citronovou stavou apod.
Děkuji moc za radu
1x
Napište přesný typ bojleru.
Na většině webu není skladem ale na dotaz... Nebo jestli máte možnost hledat jinak než jako já přes telefon, třeba někde bude. Je to na více typů takže třeba i někde v okolí zkuste najít servis bojleru Ariston.
1x
Já to dávám do kýblu, aby bylo ponořené v octu a pak ještě zeshora připojím na 230V a nechám, aby spirála jak je obalená kamenem ocet povařila a ten kámen pěkně ocet povolil.
Nebo co dům dá, HT trubka se záslepkou, květináš, lavor, atd...
Jen koncovky s připojením na 230V pochopitelně nad hladinou a spirála ponořená.
1x
Protože světýlko je připojeno na vývody spirály je to jasné. Topení netopí i když má na přívodech 230V, ale světýlko svítí.
0x
koukam na to jak puk, na to stare teleso ale asi tam není ta anod. tyč, nevim kde by mela být uchycena
a tady v odkaze jsem našel nové teleso a tam je to bez anody - nadeta.cz/...
jeste jsem našel toto teleso, ale tam je vykon jen 1200W ale i s moznosti anodove tyce.
Nevím zda by vadilo že ten vykon telesa je tak slaby pro bojler 120l
Ano. A kdo nechce dávat (a měnit) hořčíkovou anodu, může si pořídit anodu titanovou, která je připojená na zdroj potenciálu (spotřeba je nepatrná) a ta chrání před korozí "navěky". Třeba Correx - dzd.cz/...
Pokud nechcete mít vodní kámen, musíte používat změkčování vody. Ve studni je tvrdá voda. Podle lokality jsou pak ve vodě minerály a na tom záleží četnost vodního kamene.
Ale v místě s tvrdou vodou bych asi preferoval slabší spiralu, pokud je rozměrově shodná se silnější, nemusela by se tolik přehřívat a mohla mít delší životnost.
0x
doplněno 02.08.26 00:26:
Nejde mi vložit obrázek ale tady odkaz datacomp.sk/...
a vypadá že ten váš bojler má anodu našroubovanou nahoře.Vypadá že je to ten "šulánek"co vám tam trčí.
Jinak v tom bojleru máte trubku na teplou vodu -ta dlouhá co vede nahoru a na přívod stutené -pod tím kloboučkem
doplněno 02.08.26 00:34:
Tady jsem našel nějaké video jak to řeší v rusku cca 3:30

nejvice je top,ten jistič asi nad vanou ![]()
jinak tu tyc co omotal kolem tyčky ve které je cidlo termostatu, myslíte, že i tak by to fungovalo?
Jako vážně?
Ten jistič je nad záchodem, tam to asi nebezpečné nebude (teda pokud pán nemá proud jako Chuck Norris a trefu jako Stevie Wonder).
Jak vidíte, anoda je nahoře. Pokud se tam pohodlně dostanete, dokážete sejmout kryt, pak pod izolací najdete upevnění anody, tu vyšroubujete a vyměníte. Ten Rus by musel sundavat celý bojler, což se mu očividně nechtělo.
Anoda nabastlená na termostatu fungovat bude, protože bude v kontaktu s vodou. Funkce termostatu tím narušená nebude, protože jeho kovový obal bude přenášet teplotu vody dostatečně.
Jediné, co bych před nabastlením ověřil, je to, aby tyč pro nasunutí anody byla ze stejného kovu jako obal termostatu, tedy aby například při kontaktu železa s mědí nedocházelo ke galvanické korozi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.