Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čištění sprchového odpadu

Od: baruba
Zdravím, ucpal se mi najednou odpad ve sprše. Čistil jsem to dnes spirálou (do 6 metrů délky) a furt to je ucpané, hned se to zaplní vodou. Otevřel jsem na zahradě revizní šachtu a když jsem pustil sprchu, tak tam normálně tekla voda, celkem dost. Nevíte, jak to vyčistit?
Děkuji

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

halamus
hodnocení

1x

Klasika je louh sodný (NaOH) a teplá, případně horká voda. Přípravek Krtek je po chemické stránce totéž, ale o něco dražší. Přesný postup si nepamatuji, důrazně doporučuji přečíst si návod a dbát na bezpečnost, hlavně ochranné brýle. Reakce je exotermická a může se stát, že voda s louhem začne v odpadu vařit a vychrstne ven, vám do obličeje. Sice se mi to nestalo, ale...

runner2
Jenže tohle je tak na vyčištění sifonu, pokud to někdo nechce rozebírat.

hodnocení

1x

Zkusil bych - Krtka, nebo Fredyho či přímo louh sodný. Odpad prolít vřící vodou, nasypat dle návodu (Fredy) víčko do vany dávám dvě víčka a opět prolít vřící vodou a nechat být-doporučím ochranné brýle (nebo štít) a gumové rukavice a OPATRNOST. Bude to prskat jak to pracuje! Pokud ani instalatérské péro a ani toto nepomůže pak asi jedině hrubé násilí a vysekat odpad a udělat vše nově!

rd

ja bych tam radsi nic nesypal, u napr. hydroxidu hrozi , že to ucpe ješte vice. Vždy všechno predem rozpustit v kýblu ! Nic přimo nesypat.! Kolem hydroxidu se vytvoří nasycený roztok a shluky nejde už normálně rozpustit.

pecenkav

A proto se to tam sype rovnou a pak rychle zaleje VROUCÍ vodou, ztvrdne ti to, pokud to zaleješ studenou a nebo jenom HORKOU vodou.

Tu bouřlivou reakci ničím nenahradíš a ta to právě svojí teplotou a vzniklým tlakem pročišťuje, to se ti nějakým rozmícháním někde v kýblu nepovede docílit.

Ty tvoje shluky se dají pak rozpustit proléváním VROUCÍ vodou, ale chvilku to zabere

runner2
hodnocení

1x
Já doporučím strojní čištění. Přijel chlapík, Odpad prohlédl kamerou, měl strojne pohanenou spirálu, na jeji konec nasadil vrtak a usazeninu v koleni potrubí rozbil.

hodnocení

1x

Jsem potěšen Vaší zprávou z 18:06.

Nevím jak to u Vás vypadaá, ale já v několika bytech jsem podobně protlačil odpad tlaken vody. Co to šlo, dal jsem do odpadu zahradní hadici 1/2".

Zastrčit co nejdále to jde. Kolem hadice to ucpat mokrým hadrem, dobře ucpat.

Pomalu napouštět hadici tlakovou vodou.

Zatím se mi to vždy podařilo protlačit.

Já zahradní hadicí dvakrát čistil odpad z části baráku, vedoucí do kanálku cca 12m úsekem s jedním kolenem (téměř na začátku, cca po dvou metrech). Je to téměř bez spádu a odpad jen z jedné koupelny a kuchyně, takže žádné splachování, co by to proplachovalo. Do staré šachty ústí asi metr pod zemí, takže vleže jsem tam postupně semtamsemtam nastrkal hadici s normální zalévací tryskou a bordel průběžně odplouval kolem ní. Bohužel v obou případech jsem zapomněl, že nad tou rourou ústí ještě jedna lépe viditelná, ale už nikam nevedoucí, končící asi po 17 metrech, a čistil zbytečně nejdřív tu :)
Bohužel v obou případech jsem zapomněl, že hned o

baruba
hodnocení

1x
Zdravím všechny, nakonec pomohl nějaký gelový čistič, ale nechápu, že se mi to nepodraˇilo předtím projet spirálou (mám elektrickou i s nástavci - řetízky, škrabáky). Ještě jednou děkuji všem za pomoc, a obzvláště @pecenkav a @milancukrar, které jsem o to prosil.
pecenkav

Není za co děkovat, jelikož ses neozval.

baruba

Jo, mě to naštěstí pomohlo přes noc nějaký ten čistič, takže jsem se už pak neozýval, ale díky za telefon, kfybych potřeboval s tím poradit. Naštěstí se to nějak uvolnilo.

baruba
hodnocení

Jestli jsou tady na tomto vláknu @pecenkav, nebo @milancukrar, kteří zjevně, jak čtu tady odpovědi na dotazy, rozumí instalatéřině, tak bych Vás jmenovitě chtěl poprosit o radu. Samozřejmě i od jiných rádců ocením odpovědi.Díky
pecenkav
29.07.26 21:33

603520324

Když píšete, že tam dostanete péro 6 m, tak to logicky nebude sifon, ale někde v potrubí. Existují firmy, které se čištěním odpadů zabývají. Hledejte poblíž místa bydliště, také jsme takovou před časem využili.

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, tak tam na noc naložte trochu tekuté chemie a nechte působit. Další den opět spirála, možná bude třeba i delší. Někde tam bude špunt z vlasů a mastnoty.
Dávám odkaz na borce, co dělá videa na YouTube. Šikovný chlapík, zkuste napsat, třeba dá recept na dálku.
servisodpadu.eu/...

hodnocení

0x

Když spirála nepomohla a v revizní šachtě voda normálně odtéká, bude to nejspíš ucpané těsně pod sprchovým sifonem. Zkus vyndat celý sifon, vyčistit ho ručně a prolít to horkou vodou. Pokud je to dál v trubce, pomůže jen delší profesionální strojní čištění.

baruba
hodnocení

Ještě jedno info: je to zděný sprcháč.

A jeký je tam sifon? Můžete upřednit typ, odtok (spodní, boční ...) nebo dát fotku?

Ono totiž - sifon má být zaplněný vodou - to je podstata sifonu. Vodní uzávěr.

baruba
hodnocení

Takový:
Jde o to, že i když ho vyndám a napouštím vodu, tak se drží ve vyzděné části a neodtéká.
Čištění sprchového odpadu
Čištění sprchového odpadu #2

... když ho vyndám a napouštím vodu, tak se drží ve vyzděné části a neodtéká.

Tak tenhle sifonek ze zaplní razdva - a zase rychle vyschne.

Jestliže se voda drží ve vyzděné části a neodtéká, pak půjde asi o špatně spádovanou vanu.

hodnocení

0x
Spirála bez nádstavce má zásadní nedostatek v tom že v ucpávce propíchne jen diru a odtíká to než se to zas za chvíli ucpe. Typicky u odpadu z kuchyně který je plný tuku.
Pro amatérské čistění je mnohem účinnější tlakovou vodou, neboli krtkem poháněným tlakovou myčkou. Pokud se to tím nepovede tak zavolat profesionála s vybavením o několik řádů dražším včetně potrubní kamery.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]