Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kompatibilita vypouštěcího ventilu WC

Od: bery®

Pánové inštalatéři,

potřeboval jsem nahradit vypouštěcí ventil splachovací nádržky, kombík, stáří cca 20 let.

Celý jsem vyšrouboval, vzal do Obi, našel jediné 2 nebo 3 fyzicky dostupné typy (Alcaplast) pro "nízkopoložené" nádobky, popadl ten nejpodobnější původnímu a zároveň mechanicky zbytečně nekomplikovaný (1 tlačítko), ujistil se u namachrovaného "mistra" na infu sanity, že to je určitě ono ... a ono prd. Velký závit, kterým se to šroubuje skrz dno nádobky přímo do keramického závitu v míse, má hrubší stoupání (ventil má přibalenu vlastní matici, kterou ale není kam použít).

Prozatím jsem to po drobné úpravě trochu znásilnil a vytvořil kočkopsa z už trochu popraskané staré spodní části a nového vršku, ale moc té kombinaci nevěřím a radši bych to vyměnil celé za správné, ale podle čeho hledat ventil s tím jemnějším vintem?

Dííky

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

U starších kombíků bývá jemnější závit v keramice, Alcaplast má dnes většinou hrubý. Hledej ventil přímo podle typu mísy (výrobce/označení), nebo kup univerzální spodní díl se správným závitem – bez toho to nesedne. V Obi ti to neporadí, chce to spíš instalatérský obchod.

hodnocení

1x

Když na tento problém na budovách narazím, tak většinou jediné řešení je odmontovat nádržku a vyměnit ten vypouštěcí ventil komplet i se spodním šroubením. Chce to ale ještě koupit nové šrouby s těsněním na upevnění nádržky (mívají je jako komplet v sáčku) a nové těsnění pod nádržku. Ta kompletní výměna bývá rychlejší než nějaké bastlení něčeho, co k sobě nepasuje.

pecenkav

Jenže tazatel tvrdí, že má ten spodní závit přímo v porcelánu nádržky, a to se mi nechce věřit, opravuju lidem záchody víc jak 40 let, ale závit v keramice jsem ještě neviděl.

Spíš bych věřil, že ta spodní matka je zespodu nádržky přilepená nějakým silikonem.

hodnocení

Něco podobného jsem také zvažoval, k ventilu byla i matice, ale tady je závit přímo v keramice mísy, musel bych tu matku vlastně dát mezi nádobu a mísu a nádobu o její tloušťku zvednout a nějak uchytit takto zvedlou a průchod bůhvíjak utěsnit:(
hodnocení

Začínám bejt nahlodanej, jak to tam vlastně je, ale jsem přesvědčen, že ten závit na mě působil oproti starému žlutému plastu keramicky. A nezdá se mi, že by se nezačala protáčet, když jsem tam zkoušel celkem násilím zašroubovat ten hrubší závit.

Takhle - když nádržka sedí přímo na míse, ta matka patří kam, zespod do mísy, nebo jakoby mezi nádobu a mísu, že by díra v míse byla větší nebo nějak dokola šikmá, aby se do ní matice vešla zapustit? To bych pak byl za pěknýho vola :) Já vlastně ani napamatuju, když jsem kdysi nějakou nádobku sundaval, jak to tam bylo, jinak jen tu vrchní část ventilu na bajonet bez šroubování spodku.

Matice zapadá do většího otvoru v míse,mezi mísou a nádržkou je těsnění. Závit v keramice jsem nikdy neviděl a to tu máme i muzejní kusy

hodnocení

1x

mohl by jste to vyfotit a vložit sem?

asd1
hodnocení

0x

Pokud neznáš přímo typ, tak změř závit a hledej podle toho. V OBI nějakou vysokou odbornost nečekej, tak je jen vysoká cena. Speciálky na vodu jsou lepší...

Provizorně jde závit obrousit aby to tam natěsno vlezlo a nalepit na silikon...

hodnocení

Typ mísy bohužel nevim, nic jsem na ní neviděl.
Ani jsem až do zjištění problému nepředpokládal, že by mohly být tak nepatrné odlišnosti, jako stoupání závitu.
Mezi různými ventily vidím uváděné průměry závitů třeba 60mm, 58mm, 2", ale stoupání jen málokde a kde je uvedeno, tak je 3, což je to, co tam nejde. průměr těch 60 sice bude (60x3 tam asi na 3 závity ztuha šlo), ale stoupání odhadem 2-2,5.
pecenkav

Jestli to tak máš opravdu, tak si kup takovouhle korunku a tou ten závit vybruš a pak ti tam půjde jakýkoliv jiný normální ventil worknow.cz/...

hodnocení

To je cena skoro jak za novou mísu :) Zbavení se závitu by mi stejně asi nepomohlo, neměl bych pak jak ventil skrz dno nádoby k míse přitahnout, nebo bych tam tu matku nějak prostrkal skrz mísu tím kolenem, kudy do ní voda z nádobky teče?

Jestli neseženu náhradu, tak mi asi nezbyde, než nádobku sundat, ventil s přiloženou maticí utahnout jen k ní, následně přečnívající závit obrousit, aby šel zastrčit do jemného závitu v míse, něčím ten průchod utěsnit + vypodložit u obou šroubků vzniklou mezeru mezi nádobkou a mísou. To by asi šlo?

Díky

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, vyfotit a změřit a pak napsat do Alcaplastu, určitě bude náhrada. Taky mi pomohli a páslo to na 100℅. Bylo to u WC kombi ještě s gumovým zvonem(balónek), který uzavíral výtok.

hodnocení

Pánové, děkuji za odpovědi. Sice jsem to ještě nevyřešil, měl bych se tam dostat zítra, každopádně z Alcaplastu neporadili.
Zítra to snad rozseknu a dám sem vědět, jestli opravdu takový atyp existuje, nebo jsem z toho vedra zblbnul já - a je tam zespod opravdu matice, ale tak přilepená, že to odolalo i pokusům o zašroubování ventilu s jiným stoupáním zavitu, aniž by se začala protáčet a navíc na mě zapůsobila hladkým studeným keramickým dojmem.
Uvidím a dám vědět. Pokud tam matice fakt nebude, nádobku o její výšku podložím a vyčnívající nevhodný závit obrousím, aby šel do mísy zastrčit a utěsním.

hodnocení

Tak si sypu popel na hlavu, chyba byla na mé straně, samozřejmě pod nádobkou byla matice, kterou po sundání nádobky šlo vyměnit za správnou, přiloženou k novému ventilu.
S namontovanou nádobkou držela pevně stisklá v těsnění, při povolování/utahování celého ventilu se ani nehla a já v tom vedru podlehl mylnému dojmu, že závit je přímo v míse...

trtr
Jo, pod nádobou je matice. Já zase řešil problém s těsněním - atyp co se už nedělá, tak holt samodomo.
hodnocení

No, s těsněním jsem taky musel nakonec trochu improvizovat. To velké mezi nádobou a misou jsem náhradní nové neměl, tak jsem nechal původní a máznul tam motorový silikon, obdobně jedna z gumových průchodek šroubů ve dně nádržky už měla nejlepší za sebou, tak jsem otvor kilem šroubu vyplnil silikonem a namísto původního rozpadlého gumového těsnění pod podložkou ze spodní strany jsem to stáhl přes kolečko vystřižené z polyuretanu...
trtr
Jo, toto obojí, těsnění nádoby/těla a pak ty šrouby jsou bolest kombi WC.

Takže je to přesně tak, jak jsem psal již na začátku. Stačilo si koupit podle mojí odpovědi odpovídající šrouby, třeba tady unihobby.cz/... , univerzální těsnění unihobby.cz/... a za půl hodiny není co dělat . Tak příště :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]