Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hranice pozemků

Od: zdenekk®

Dobrý den,

vlastním stodolu, která má přesah střechy a voda z tohoto přesahu padá na můj pozemek,dle geodetického zaměření to znamená, že hranice pozemků je tam, kde končí přesah střechy. Soused si dělá nárok na pás mého pozemku v šířce přesahu střechy, která sousedí s jeho zahradou, uvádí důvod "vydržené právo".

Prosím o informaci, jestli si soused může na tuto část mého pozemku nárokovat.

Předem děkuji za poskytnuté informace a jsem s pozdravem.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

0rion
hodnocení

4x

Pro vydržení cizího pozemku podle § 1089 občanského zákoníku, by musely být splněny nějaké podmínky. Především by soused musel tu část pozemku mít ve svém držení, tzn. že by ji měl třeba oplocenu a nějak ji užíval. A to po dobu nejméně 10 let. A dále pro tzv. "řádné vydržení" ještě musí platit podmínka, že vydržitel pozemek užíval v dobré víře. To znamená, že po celých 10 let byl přesvědčen, že pozemek je jeho (například z důvodu nějakého omylu, chybného geodetického měření dříve apod.). Ještě existuje tzv. mimořádné vydržení, ale to zde nepřipadá v úvahu.
Čili nejspíš to jen na vás zkouší a nemá žádné právo ten pozemek vydržet. Máte koukám za souseda pěkného ksindla.

hodnocení

3x

Nedivil bych se, kdyby následně soused prohlásil, že voda ze střechy Vaší stodoly teče na jeho vydržený pozemek a že proto musíte stodolu zbourat. *smich*

mate59
hodnocení

0x

Soused si nemůže tuto část pozemku nárokovat, žádné vydržení zde není.

hodnocení

Děkuji velice za informace. V tomto se liší názory právníků, jsou protichůdné, byl jsem z toho zmatený a nevěděl jsem, komu mám věřit.

A už víte, komu máte věřit?

hodnocení

Chtěl bych poděkovat panu ORION za odpověď. K tomu bych dodal, že oplocení v e zmiňované části pozemku tedy za moji stodolou soused neměl ale sekal tam trávu. V této části stodoly mám zabudovaná dřevěná vrata, kde cca před půl rokem natáhl na tyto vrata pletivo. Vyzval jsem ho písemně aby pletivo odstranil což doposud neudělal. Geodetické vyměření nemůže rozporovat ani z minulosti a ani současné, které jsem dal udělat asi před půl rokem a poté provedl soused natažení pletiva na moje vrata.

km
hodnocení

0x
ne, nemuze si narokovat vas pozemek, ale dejte si pozor na fakt, ze nektere geodeticke body jsou v terenu umisteny s (ne)presnosti az 2 metry.

hodnocení

0x

Jste si tím opravdu jist? Jak vypadá zákres Vaší stodoly na parcele v katastrální mapě? Je tam žlutá čára (vnitřní kresba) a pak teprve zelená (hranice parcely)? (Na mapy.com je vnitřní kresba tenčí čára).

Pokud není, tak Vás asi zklamu, protože geodeticky se stavby zaměřují podle zdí, nikoliv podle přesahu střechy. Takže pokud Vaše stodola stojí přesně na hranici pozemku, tak přesah střechy už je nad pozemkem souseda.

Jinak pokud chcete přesně určit kde jsou hranice, pozvěte si geodeta, ať je zaměří.

hodnocení

Dobrý den,

zaměření geodetem jsem dal udělat před půl rokem a potvrdila se hranice zarovno s přesahem střechy. Pásek pozemku pod přesahem střechy patří tedy k mému pozemku. Následně po proběhnutí měření geodetem dal soused pletivo na moji bránu patřící stodole v podstatě tedy pletivo natáhl těsně podél zdi stodoly. Děkuji.

hodnocení

0x
Kdo a jak dloho dříve sekal trávu pod přesahem střechy?
Proběhla u vás digitalizace katastru?
V zastavěné oblasti často samotné vyměření nemusí být "směroplatné", často současně musí proběhnout i místní šetření a někdy musí nakonec rozhodnout soud.
doplněno 23.07.26 10:33: Z jakého důvodu jste dělal zaměření geodetem, jak dlouho pozemek vlastníte a jak dlouho ho vlastní soused?

hodnocení

0x

Sám nic nezmůžete, jedině s sobrým advokátem máte nějakou šanci. třeba rozhídaného souseda.

Začal bych tím, aby odstranil pletivo z Vašich vrat, neboť hodláte opravit a natřít vrata.

hodnocení

Digitalizace proběhla a vcytyčení hranic je shodné se současným měřením.

"potvrdila se hranice zarovno s přesahem střechy."

to je jak daleko od obvodové zdi?

Tak mu sdělte: Do té doby, nežli soud rozhodně o Vašem vydržení, tak je ten pozemek stále můj.

hodnocení

Je to 40 cm široký pás pozemku.

"Je to 40 cm široký pás VAŠEHO pozemku." dokud nerohodně soud jinak.

hodnocení

Ano, máte pravdu, chtěl jsem to udělat, ale soused je agresivní a nechci, aby mne tam fyzicky napadl resp. aby nedošlo ke konfliktu.

Všimněte si ! [přidat komentář]!

Nedávejde další odpověď.

------------------------------

Pokud je agresivní, musíte si pozvat kamarády, kteří Vás ochrání.

hodnocení

Rozumím Vám, nejspíš to udělám ale zavolám k tomu policii.

hodnocení

To by taky šlo, ale dnes se nikdo do konfliktů míchat nechce.

0rion

Sousedovi bych řekl/napsal něco v tom smyslu, že jsem se radil s právníkem, který sdělil, že nemá žádné právo k vydržení pozemku, protože nejsou splněny zákonné podmínky. Pokud ten pozemek tak nutně potřebuje, že se mu vyplatí zkoušet nějaké podrazy, tak bych mu nabídl, že mu ho odprodám za nějakou rozumnou cenu (pod podmínkou, že mne kdykoli na ten pozemek pustí z důvodu opravy stodoly).

asd1
hodnocení

0x
O vydrzeni by musel rozhodnout soud.
Podle info je to tvůj pozemek. Dal bych si tam plot (staci tycky a paska), pletivo sundal. + legalni kameru tak aby zabirala jen tvůj majetek (je jasný že ten plot rozkope = poškození majetku, vniknutí na cizí pozemek atd)

hodnocení

Poprosil bych pána ORION, jestli by mohl specifikovat konkrétně ty zákonné podmínky, které nejsou splněny za účelem vydržení?

Velice děkuji.

asd1

Vždyť ti je tam rovnou napsal.

Ale hlavně, dokud soud vydržení nepotvrdil, tak nic vydrženého nemá.

Začni stavět plot (tyčky + pásku), když na tebe bude chtít naběhnout tak volej policajty. Můžeš je informovat předem že ti se dá čekat agresivaita a napadení atd., aby mohli čekat za rohem. Vyměřeno máš, = nemáš problém doložit že ten pruh je tvůj.

0rion

První podmínkou pro tzv. "řádné vydržení" je to, že dotyčný musí pozemek mít ve svém držení. To znamená, že k němu má volný přístup pouze on a pozemek nějak používá, aniž by mu v tom majitel bránil, a to nejméně po dobu 10 let. Psal jste, že soused tam seká trávu, to ovšem není užívání pozemku ve smyslu zákona. Tuto podmínku tedy nesplňuje. Pak je tu ještě druhá podmínka, soused musí být z nějakého důvodu přesvědčen, že pozemek mu patří. A k tomu nestačí jen jeho tvrzení, musel by to obhájit před soudem (například chybným geodetickým vyměřením, nějakou, byť třeba neplatnou, smlouvou apod.). Každopádně jak tu již bylo psáno, o vydržení vždy musí rozhodnout soud. On vám nemůže bránit ve vstupu na váš pozemek z důvodu nějakých svých pocitů. Pokud je přesvědčen, že pozemek vydržel, musí podat k soudu tzv. "žalobu na určení vlastnického práva". Sejdete se tedy u soudu a tam se rozhodne. Pokud vám nyní brání v užívání vašeho pozemku, tak porušuje zákon.
Teď jsem si ještě přečetl podmínky pro tzv. "mimořádné vydržení", tam jsou podmínky mírnější, lhůta je sice delší (20 let), ale krom zmíněnému užívání pozemku postačí tvrzení, že majitel pozemek nijak neužívá, nemá o něj zájem a on si ho přivlastnil v dobré víře, že tím nikomu nezpůsobí bezpráví. Majitel se musí bránit tím, že navrhovateli prokáže nepoctivý úmysl. Každopádně, pokud soused podá žalobu k soudu, tak si budete muset najmout advokáta, jinak je riziko, že o pozemek přijdete.

hodnocení

Pane ORION, smekám klobouk před Vaší erudicí. Velice děkuji.

0rion

Děkuji, ale jsem právní laik, vše mám vyhledáno z internetu a mohu se mýlit. Pokud dojde k soudnímu jednání nebo jakémukoli vážnému sporu, vždy je třeba se obrátit na právníka/advokáta jako konečnou instanci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]