Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zbavení se Alzaboxu před domem

Od: duken®

Dobrý den,

před časem nám před naším bytovým domem instalovali Alzabox. Nikoho se neptali – pozemek nepatří domu, ale soukromníkovi, který zde nebydlí a rád si jeho pronájmem přivydělá. A stavební povolení prý výdejní box kupodivu nepotřebuje :(

Co nás štve je, že nás tím pádem budí dodávky zásobovačů v noci. Jedna okolo 23h, další okolo 02-3h a pak ranní, ta jezdí zhruba mezi pátou a šestou. V zimě, dokud se nevětralo, to šlo, ale teď v létě se nevyspíme. Hluk motoru, pípání dodávky když couvá, někdy puštěné rádio a třískání dvířky boxu, když obsluha spěchá tam nacpat balíky (a spěchá vždy).

Napadá Vás, jak by se dalo boxu zbavit nebo jak Alze a dalším zkomplikovat jeho obslužnost tak, že ho radši přesune jinam? Na jaký úřad se obrátit? Nebo na policii – ty dodávky jezdí zásadně po chodníku, ale nikdo to neřeší a policajta v okolí nevidět.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Nevidím právní důvod, aby byl Alzabox zrušen.

hodnocení

4x
Chápu, je to těžký. Každej by chtěl mít nějaký box blízko, ale rozhodně ne hned u baráku. Kam ho potom dát, jedině někam do polí.
To je podobný jako nový silnice, dálnici za rohem, ale mě za prvním, až za druhým.
hodnocení

Minimálně si to maji dat k silnici, když chteji dojet autem az k nemu. Každý obchod musi mit doreseno zasobovani.

hodnocení

3x
Můžete dát podnět na radnici. Když seženete víc stěžovatelů, bude mít větší váhu. Ale nemyslím, že s tím něco naděláte.
Mimochodem, když to z okna pozorujete, jak to do těch boxů strkají? Dříve to bylo v sáčku a bylo to OK. Teď mi Alza "ekologicky" nasype do jednoho úzkého hlubokého boxu 12 ks různého zboží a "šmudlo hledej", můžu si vylomit ruku, když na kolenou šátrám po těch vzadu a někdy i něco přehlédnu. Sypou to tam z nějakého vaku?

Nesypou. Obsluha má obsah závozu na jednom místě v autě, drobnější věci v jednom boxu (nebo několika) bez ohledu na to, pro koho je zásilka určena. Vezme 1 ks zboží a načte kód přes čtečku na boxu. Cvak, otevřou se příslušná dvířka, obsluha vloží balíček a zabouchne dvířka. Další kousek, cvak, otevřou se dvířka (stejná nebo jiná). Pro každý kousek se dvířka otevřou, za každým je zabouchne. Rychlá, ale nikoliv tichá práce. Takhle to funguje u nás. Jestli je systémů víc, to netuším.

Jakože těch 12 drobností bere po jednom třeba i z různých krabic? To se mi nezdá, to by byla děsná pakárna. Mimochodem, celé to zabalit nechtějí, ale teď mi přišlo pět pitomých mucholapek, každá samoatatně zabalená ve své poměrně velké plastové bublinkové obálce. :)

Jako že měl v přepravce dvacet různých věcí, bral je bez rozmyslu do ruky, přiložil ke čtečce na boxu, klap, otevřela se dvířka. Vzal druhou věc, otevřela se jiná dvířka, třetí věc skončila ve stejných dvířkách, jako ta první. Za každou věcí dvířka zaklapl a když trefil za sebou dvě věci ze stejné zásilky, znovu se mu otevřela ta stejná dvířka. Stedoval jsem ho s vytřeštěnýma očima, ale byl rychlej jako pokladní v supermarketu, akorát ho musely bolet nohy...

Mimochodem, mně ta absence sekundárního obalu taky vadí. Z hygienického hlediska. Už jsem z boxu vytáhnul načatou pikslu s tabletkami (jedna chyběla) a tekoucí lahev oleje (mastnej jsem byl já i box). Obojí reklamováno, dodali nové zboží a staré mi zůstalo, ale asi je to pro ně levnější, než balit. Na výzvy k přehodnocení balení u choulostivých produktů naprosto nereagují...

Tak to možná nechtějí balit do jednoho pytle právě proto, že to vlastně kompletuje až speditér vložením do boxu, jak popisujete.

hodnocení

3x

Zkus tohle: majitel pozemku je klíč – pokud mu dáte najevo, že dodávky jezdí po chodníku a ruší noční klid, může smlouvu s Alzou klidně vypovědět. Současně podejte stížnost na obecní úřad (rušení nočního klidu + provoz po chodníku) a klidně i na městskou policii. Když jim to začnou úřady řešit, je velká šance, že box radši přesunou jinam.

mll
hodnocení

3x

A co. K nám do sámošky jezdí zásobování ve 3 ráno. (A pivo do hospody pravidelně ve čtvrtek odpoledne.) Hlavně během kovidu, kdy byl jinak klid to dost bylo slyšet. Za to po kovidovém uvolnění, to se mohli všichni strhat, hlavně hospoda a střelnice, ty jeli nonstop ve dne v noci.

Takže otvírání dveří auta a krámu a nějaký ten hluk spojený se stěhováním beden (tady dvířek boxů) to ještě asi neni takový problém (sudy s pivem házejí někdy odpoledne, to je v pohodě a poslední roky na to maji matraci, dřív to házeli na asfalt), i když by nemusel tolik flákat. Ale když má na plné koule puštěné rádio, tůruje motor a podobně to už je moc.

Co zkusit nejdřív vyřešit ten hluk - aby se zásobovači chovali rozumně, zvlášť když je to ve 2 ráno. Pokud porušují předpisy, tak by to měla řešit policie, ale na sídlišti by musela vyparkovat polovinu aut. Nějaké to najetí na chodník proti tomu budou brát jako prkotinu.

Já bych zkusil jít nejdřív se stížností na provozovatele, to je alza. Jak se k tomu postaví. Pak nevím, hluk by měla řešit hygiena. Rušení nočního klidu policie. Ale ani jedněm se do toho chtít nebude (jako všichni lidi i oni v tu dobu spěji).

Alzabox u baráku se hodí. My máme jen PPL a do toho většinou obchody nedoručujou. Pro alzabox (kam doručujou skoro všichni) musím trochu dál.

hodnocení

Díky za názory. Ono přes den by to pochopitelně nevadilo, ale v noci je to špatný. Ohledně ježdění po chodníku, tak tam jsou 2 Alzabox cca 500 m od sebe a další dva boxy jiných firem, a borci si z toho chodníku dělají zkratku, jelikož by jednak museli jezdit spletí jednosměrek. Je to denně 6-7 aut kurýrů a k tomu ještě další; být tam policajt, vyberou slušný peníze. Jenže policajta / strážníka na ulici nevidět... :(

km
hodnocení

2x
urad ani policie nic nevyresi, vse je v souladu, bohuzel pro vas

hodnocení

2x

Dobrý den,

začal bych oficiální stížností u Alzy a u daného majitele pozemku s upozorněním na rušení hlukem a žádostí o nápravu - datovou schránkou, doporučeným dopisem, aby jste měli oficiální doklad. Zároveň do stížnosti připište upozornění, že pokud nebude náprava sjednána do určitého termínu, bude předán podnět na místní úřad, popřípadě řešeno právní cestou.

Alza by měla řešit s kurýry, popřípadě technicky zajistit, že boxy budou tižší (v praxi tipuju, že max.kurýry upozorní a úpravy boxů řešit nebude).

Pokud k nápravě do daného termínu (musí být reálný pro realizaci, tak dejte alespoň 30dní) předejte následně na úřad s infem, že jste již řešili zmíněnými žádostmi a přiložte je. Úřad může prověřit, zda box neporušuje nějaké místní podmínky. No a pokud ani úřad nenajde žádnou vadu, která by znamenala odstranění boxu, tak nezbyde něž se obrátit na právníka a tam řešit rušení nočního klidu, potažmo obtěžování nadměrným hlukem.

Počítejte s tím, že legální cestou to bude nejspíše boj na delší dobu :-/

Ještě doplním - pokud se vám podaří kurýry při třískání natočit a poslat Alze jako přílohu, bude to mít větší váhu. Nebude to slovo proti slovu ale bude k dispozici fyzický důkaz i se zvukem.

hodnocení

Díky za tip.

0rion
hodnocení

0x

Zde dochází k jednoznačnému a nezpochybnitelnému porušování zákona (zákon č. 251/2016 Sb.). A možná i § 1013 občanského zákoníku. Podle mého laického názoru máte velkou šanci docílit přemístění alzaboxu jinam. Dohodněte se mezi sousedy a najměte si na to právníka. Po dobrém to asi nepůjde a pokud budete postupovat laickým způsobem, šance na úspěch je nejspíš mnohem menší. Alza má jistě dobré právníky, kteří se starají o problematiku alzaboxů, a ti potřebují rovnocenného partnera.

vseok
hodnocení

0x

Odkupte pozemky okolo, hlavně příjezdovou cestu a zamezte přístup cizí dopravě. Bude to chtít závoru. Nic jiného mě nenapadlo. Sice byste mohli hledat jiné místo, koupit pozemek, darovat ho tomu majiteli, ale zase nemáte jak ho přimět, aby nechal ten box přesunout i kdybyste byli ochotni ten přesun sami zaplatit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]