Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pes štěkání

Od: zdenekk®

Dobrý den,

bydlíme ve městě, kde náš soused vzdálený přes ulici za rohem mne i mého manžela slovně urážel hrubými nadávkami, že nám štěká přes den pes na dvoře za plotem. Zdůrazňuji, že štěká pouze přes den, nikdy ne v noci, protože je s námi uvnitř. Neustále chodí kolem našeho domu, pozoruje, co se u nás děje, nadává pejskovi hrubě, shodil nám dlaždice, které dobře nedrží na zděném plotě a házel je po psovi, dlažba byla rozbitá hozená za plotem. Zakrátko poté se nám na novém schodišti objevilo poškození - omlácení hran a rohů keramických tvárnic, stalo se to v čase, kdy jsme byli v práci.

Soused je již v důchodu, má čas na žabomyší války, avšak nám to znepříjemňuje pohodu bydlení a uráží nás jeho chování. Když měl výhrady vůči štěkání psa, mohl nás slušně oslovit a ne volit takovýto způsob jednání. Často ho vídáme, jak se baví se sousedkou a podle gestikulace rukama , obličejem a celým tělem , kterými ukazuje na náš dům, jednoznačně vidíme, že nás pomlouvá a vysmívá se z nás spolu se sousedy. Zřejmě začal závidět hezký dům, který jsme uvedli po rekonstrukci do hezké podoby?

S tímto pánem jsme nikdy neměli konflikty, od doby, kdy jsme se sem nastěhovali jsme ho vždy pozdravili a jiné vazby mezi námi nebyly. Nechápu, kde se vzalo toto chování vůči nám a proč? Zřejmě je tady tendence si tzv. zvyšovat své ego tím, že nás začal ponižovat a pomlouvat v nejbližším okolí mezi sousedy. Zajímavé, že nejbližším sousedům, které máme z obou stran štěkání psa nevadilo, navíc toto štěkání bylo ve srovnání s intenzitou štěkání jiných psů v okolí naprosto stejné.

Otravuje nás jeho chování a nevíme, jak se máme bránit, co by bylo dobré a diplomatické v tomto směru udělat, aby se pán přestal zabývat stále naší maličkostí a přestal nás na každém kroku pozorovat a pomlouvat. Právní cestou asi nic nezmůžeme, protože nemáme žádné důkazy hrubého nadávání a taky chování. Řešila to už i policie v den, kdy došlo ke shození betonové dlažby z plotu a vulgárního nadávání nám a našemu psovi. Psychicky nám to nedělá dobře, jsme již postarší lidé a nejsme povinni takovéto chování trpět. KDO NÁM V TOM POMŮŽE? Síla agresora začíná vždy tam, kde vycítí slabost a zranitelnost oběti své šikany, je to stejné jako u malých dětí ve škole, ale tam se vždy najde řešení a pomoc učitele nebo dospělých, jak agresora zastavit. Ve světě dospělých už to tak jednoduché není.

Velice děkuji za rady a pomoc. Jsem s pozdravem Zuzana

45 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Tohle je zase o kolizi práv a svobod jeho a vašich. Mám rád psy, máme psa, ale představte si, že jdete po chodníku a vedle vás za plotem se k vám s nožem v ruce prudce rozeběhne soused, začne lomcovat plotem, sprostě na vás řvát, ať vypadnete, jinak že vás zabije. Protože přesně toto ten pes cenící zuby kolemjdoucím vlastně dělá. Jistě, pes není člověk a považujeme to za "normální", ale to nic nemění na tom, že to kolemjdoucím může být velmi nepříjemné a mohou se dokonce i cítit ohroženi, zvlášť pokud memáte 2 m vysoký plot (ale ani ten nemusí psa zastavit, kdysi dávno naše fenka, když měla touhy, takový plot v pohodě přelézala.
Jak se dotyčný pán chová a jaké má vnitřní pochody, a jestli vašeho psa považuje za svůj stresor oprávněně a jestli reaguje přiměřeně, je věc druhá.

coklobijec
hodnocení

3x
Mit souseda s čoklem, to je vždy neštěstí
Neštěstí jsou lidi, kteří si dají nenávist už do nicku.
olin

coklobijec: jak se bude chovat pes záleží na jeho "majiteli". Jen pár jedinců jakožto i u lidí je neovladatelných nebo spíš nevyzpytatelných..

hodnocení

2x

Teď se zeptám já: Vy si myslíte, že řvoucího psa ten pan nevnímá jako šikanu z vaší strany? Když se ty nevychované rozmazlené pejsky nedovedou ukáznit a obtěžují celé okolí? Že ten člověk si s vámi nedovede nijak poradit, protože psa vám asi nezabije ani si kvůli němu neuřízne uši?

Nejvíc řvou malé psy. Mají malé ego a řvaním si chtějí neúspěšně vydobýt respekt. Rozmazlujícím páníčkům se to zdá asi normální, ale pro normální lidi je to otřesný neposlouchatelný zvuk, který i z milého pána dovede vytvořit šílence, který dělá, co dělá.

Pan reaguje na vašeho neukázněného psa. Co se tak zamyslet a psa si uáznit tak, aby neobtěžoval celou ulici? Ten problém vyrobil váš pes a ne pan. Ten člověk chce žít a ne mít pocit, že je někde v ZOO ani na cvičáku. Váš pes není nadřazený nájemníkům ani správům bytů! Vzpamatujte se! Vemte si psa do ZOO nebo na cvičák, ale tam, kde žijí lidé, se mají dodržovat podmínky sloučitelné s pokojným životem lidí. A tyto podmínky vy vědomě ničíte a ještě máte tu drzost se rozčilovat.

olin
hodnocení

2x

Co vám poradila Policie ČR? Doporučím pořiďte si kameru i s nočním viděním na střechu(nebo pokud je dům patrový, tak do patra s úložištěm(je i cloudové a s automatickým mazáním starších záběrů) a přeposíláním dění na telefon, když se něco v záběru pohybuje a kameru nastvenu na plot pro případ ničení majetku(důkaz). Psa trošičku sklidnit, ale nevím důvod, proč celý den štěkal, jestli se mu po vás v nepřítomnosti stýskalo nebo klasika, když jde někdo kolem. To štěkání je otravné, hlavně o víkendech a svátcích. Majitelé před vámi asi psa neměli. Povídat si se sousedy může, ale otázka je, jestli mu to něco "přinese". Pokud ho sousedé znají jako toho, co všechny prudí, tak je to bezvýznamné se pomluvami zabývat, žijte si svým životem. Nezdravil bych ho, i když si částečně za vzniklou situaci můžete sami. Přednostní je ale hlídání domu psem

hodnocení

Upřesňuji, že pes neštěká nikdy celý den a není venku ani přes den aby hlídal a strážil, je doma, máme péči o pejska nastavenou tak, že má zajištěn režim dne tak, aby byl venčený pravidelně. Štěká pouze při vyběhnutí ven ze dveří, když mu otevřeme dveře a není to agresivní štěkání. Jednou se mi stalo, že jsem mu otevřela dveře, sednul si jako obvykle na schody a schvíli tam štěkal, protože jsem přišla velice unavená domů a bylo to v těch velkých vedrech cca zpátky 2 roky, musela jsem si lehnout a usnula jsem, pes zůstal na schodech. Když mu tak strašně vadilo jeho štěkání, mohl popojít k plotu, podat psovi pamlsek a ztišit ho, nebo zazvonit na mne. Pes asi štěkal zřejmě déle než je zykem, ale toto není opakovaným pravidlem. Nejbližších sousedů jsem se ptala, jestli neobtěžujeme tím, že máme psa, požádala jsem je aby mi řekli, kdyby se tak stalo a všichni přátelsky souhlasili, že je vše v pořádku.

Policie to řešila zápisem, pohovorem s pánem i s námi a vysvětlila nám, že musíme mít důkazy.

Ještě podotýkám, že o víkendech a svátcích nikdy nejsme doma, utíkáme z města na chalupu, kde trávíme celé dny a pes je s námi, neobtěžuje sousedy ve městě.

asd1

Pes není problém ale záminka.

Jasně že štěká když ho přes plot provokuje.

Zajistěte si důkazy a pak to jde dál řešit úřední cestou. Bez důkazů jen cestou neúřední.

Někdy pomůže zeptat se jestli chce válku sousedů, že mu obtěžování můžete taky dát sežrat. Buď přestane škodit, pomlouvat a budete mít oba klid, nebo začnete škodit vy jemu. Páky na to jsou i legální.

Ta kamera viz vejš je první věc co byste měli udělat (pozor na legislativu aby byla legálně). Druhá všechno co nevezme kamera si nahrávat ať jsou důkazy. Trestné je nejen poškozaní majetku, ale i pomluvy, nebezpečné vyhrožování atd.

Krmit cizího psa? - NE! Někoho vidět jak mýmu psovi něco dává, tak by tvrdě narazil.

hodnocení

Ano, můžeme si za to sami, musím být paní dokonalá a nepodléhat únavě a být pořád ve střehu a nikdy od únavy neusínat!. Pan soused pořádá noční párty na dvoře o víkendech, ruší hlasitým vykřikováním podpořeným alkoholem, hlasitou hudbou a to je v pořádku. Jeho asi všichni milují, má tady kolem příbuzenstvo, které mu dosvědčí, jak mu strašně ubližujeme a jak jsme konfliktní. Ptala jsem se sousedů na něho, vnímají ho jako konfliktního už i ve věci parkování na ulici, sousedce dal na parkovací místo vědro s nějakou černou tekutou hmotou. Nemám ani nejmenší chuť tomuto člověku ustupovat, není to nemocný, bezbranný starý pán, je to hrubý agresor.

hodnocení

Děkuji Vám velice za rozhovor, budeme to tedy muset řešit kamerou což jsou další finanční výdaje jen proto, abychom se bránili. Zákon tyto věci řeší pouze na základě důkazů.

Někdy mám " sto chutí" hodit mu do poštovní schránky anonymní "výchovné psaníčko", ale moja maminka mi jako dítěti říkávala "blbému i z cesty vyhni" a tak se toho asi budu držet. Uvidíme jak dlouho to bude fungovat to mé ustupování až do krajnosti.

olin

Pokud to je tak jak popisujete, tak neustupovat

hodnocení

2x

Podobnou situaci měli mí rodiče. Pes ve vedlejší zahradě, v kotci. A řval a řval a řval. Bylo no na zbláznění. Trpěla jsem opravdu hodně, když jsem u rodičů byla. Naštvaní rodiče a nešťastný, opuštěný pes. Já bydlím v bytech, v bytovkách a můžu se zbláznit, když někde smutní pes. Nemám úniku ani já ani pes. Nemáme kam utéci. Takže si myslím, že dovedu pochopit naštvaného souseda, který také nemá úniku a kapku stařecká demence a osamělost dovede dělat naprosto nepochopitelné věci. Ale chápu ho! *alene* Zdeňku, pamatuj, že karmu nevyčuráš. Boj se, až si na tebe zpomene, až budeš starý, bolavý, osamělý a vedle bude řvát pes a majitel se bude tvářit, že za to můžeš ty

Zdenekk je ona a Láďa je prinzezna. ;)
hodnocení

Toto, co píšete, je naprosto mimo problém, který popisuji. Nejsme tady od toho, abchom do éteru sdělovali osobní informace. Jsou i tací, co se na tom budou ještě pár dnů bavit. Důležité je to, co je z toho pro mne nápomocné. Hezkou zábavu, hlouposti číst nebudu ani náhodou.*cteni*

asd1

Jasně, vadí ti pes, tak ho budeš přes plot provokovat, házet po něm šutry atd. aby štěkal a byl agresivní ještě víc? Blbost viď.. Podle popisu situace je ten pes jen záminka a soused je magor který si užívá šikanu a vandalismus...

Podle popisu jedné strany. Všimněte si i zmínek, že tazatelka nemá problém pouze s tímto jedním sousedem.
km
tomkk: zadne zminky jsem nenasel
km
babkazov: vas komentar je velmi nenavistny, tazatelce navic nijak neradi. vam se karmou urcite taky brzy vrati.
To km: "jednoznačně vidíme, že nás pomlouvá a vysmívá se z nás spolu se sousedy"
"Jeho asi všichni milují, má tady kolem příbuzenstvo, které mu dosvědčí, jak mu strašně ubližujeme a jak jsme konfliktní."
Opravdu toho ten príma vztah k ostatním sousedům necítíte? Tohle opravdu není problém jen tazatelka vs. jeden místní blázen, to jsou prostě sousedské vztahy v háji. Tohle se strašně špatně napravuje, zpravidla to ani nejde.

mich
hodnocení

1x
Nevyrabi v Číně náhubky tlumící štěkot? Možná je to také o výchově psa, jeho majitelem. Pes nemá agresivně, stále štěkat. Možná je to i zvýšenou citlivostí na hluk od stezujiciho se pana. Každá strana má svá práva a těžko je někdy jejich soulad.

hodnocení

Ano, chápu co mi chcete říct. Máme mírumilovného bígla, alespoň tedy povahu bígla definují odborníci jako mírumilovnou a vhodnou k dětem. Těsně kolem plotu nikdy nepobíhá, většinou sedí nahoře na schodech ve vzdálenosti od plotu cca 4 m a štěká z toho schodiště. Pán má taky psa a určitě velice dobře ví, že by postačilo mému psovi podat pamlsek, nechat se od něho očichat a přátelství je uzavřeno. On po něm bude radši hrubě řvát a házet tvárnice. Super! A já mám ještě zkoumat jeho pocity? A kdo zkoumá moje pocity ve chvíli hrubého nadávání do hajzlů, sviní, slovenských čůz a kráv?

hodnocení

Navíc, taky chodím se svým psem kolem plotů, kde na mne jak říkáte "s nožem v ruce řve velký pes" vlčák, dobrman, rotvajler. Když, už vím, že tam mají psa, který takto reaguje, nechodím kolem a zvolím jinou trasu, vyhnu a dám pokoj majiteli psa a už vůbec hrubě neurážím.

Nikdy bych bez svolení majitele nedával pamlsek cizímu psu. Že si sousedi nestěžují ještě neznamená, že jim štěkání nevadí.

hodnocení

poprosím ještě pána asd1 kdybyste mi mohl prosím trošičku podrobněji vysvětli nebo popsat ty "LEGÁLNÍ PÁKY" na to jak mu to jeho obtěžování vrátit. My jsem zatím poprosili tu policii, protože se jinak bránit nedovedem. Ještě víc "zalezeme" do svého domku a ustupujeme tak, že už ani na svém dvoře "nepípneme a nedýcháme" aby jsme nerušili. To soustavné ustupování na úkor sebe taky není to nejlepší řešení.

Naučte mne PROSÍM ty legální páky ale takové abych s ním nepřišla do konfliktu. Natřít mu kliku něčím "voňavým"? Upozorňuji ale, že on je v přesile, má tady příbuzenstvo a my nemáme nikoho. Manžel se bojí, aby nám nepolil fasádu domku olejem.

km
"Natřít mu kliku něčím "voňavým"?" blaznite? to rozhodne neni legalni a zachovala byste se jako on.
bramburka

Ja bych se jen tak mezi reci zminila sousedum, ze mame nainstalovane kamery, ale ze nejsou videt.
Dalsi moznosti je, upozornit souseda, ze pomluva je trestna. At si da pozor.

asd1

Úřady jako odbor ŽP, stavební úřad, hagiena, policie... Černé stavby, ekologie, vývoz žumpy/ kanalizace, odpady, požární předpisy, energetika, parkování nebo i jízda po zeleni.. Je toho dost a na většinu lidí se něco najde.

Mejdan po 22h = rušení nočního klidu - policie. Poškození majetku - pokud bude na kameře tak mu přiletí náhrada škody. Dráždění psa přes plot nebo házet po něm šutry = týrání, opět důkaz na kameře.

Pozor, je to magor, takže hrozí že psa otráví a podobný radosti.

Ustupovat je špatně, to se bude jen stupňovat. Musí mu být jasné že za jeho jednání ponese následky a nebude beztrestný.

Jako první pořídit kameru (atrapa je jen atrapa), tak aby věděl že to je pod kamerou; kamera musí být legální.

olin

Atrapu v žádném případě, vyhozené peníze, co s tím potom..

km
hodnocení

0x
muzete zacit tim, ze umistite viditelne atrapy kamer. pokud to nepomuze, budete muset pokracovat.

jir
hodnocení

0x
Je rok 2026 a na mě štěká sousedům pes už 16 let. Štěká na všechny. Když nejsou doma, zaleze a je potichu. Když jsou doma, psa vykopnou na zahradu a aby si získal jejich pozornost, štěká, kdykoli někdo přijde. Je to velmi nepříjemné. Ne, nikdo ho neprovokuje, prostě štěká. Když je venku, bojí se a běhá se staženým ocasem.
km
a co s tim tady? proc to tu pisete? jak radite tazatelce?
mll

A to se bavíme o zahradě, kde přítomnost psa je docela normální. V paneláku byli dva takoví, co celej den kvíleli. Jinak jen v našem paneláku svého času bylo psů víc než u příbuzných na celé vsi. Pro psy je asi panelák nejlepší domov. Teď pokud vím je tam jeden veterán, kterého majitelka nosí v náruči, ten opravdu nic nedělá, je rád, že ještě žije. Pak tam byly tři ženský s asi pěti čoklama, ale nepamatuju si, že by s nima byl nějakej problém (jen jsme říkali, jak asi ten byt musel po nich vypadat).

Ten pán, jestli poškozuje majetek, tak se nemůže divit, že se na něj pes tváří nevrle.

Chodim kolem několika psů, většinou s nima počítám, takže mě nevyděsí. Ale určitě to neni nijak příjemné, když pes štěká na každého kolemjdoucího.

hodnocení

Dobrý den,

já již NECHCI v této diskusi pokračovat. Nemám žádný problém s jinými sousedy, jako se snaží naznačovat pán v jedné z odpovědí. Obrátím se na právníka až budu mít důkazy. Rozhodně nebudu odcházet z této diskuse s přesvědčením, jaká jsem bezohledná pejskařská zrůda vůči svému okolí a jak se to všechno snažím vykreslit nepravdivě a skrývat pravdu. I to malé štěkání jsme odstranili u našeho psa a není nás vůbec slyšet ani dýchat natož štěkat. Mrzí mne na tom pouze způsob, jakým soused s námi jednal. Kdybychom ty důkazy byli měli, bylo by to pro něj velice špatné. Život jde dál, se svým zdravotním postižením si hledám své cesty v životě tak, abych nepotřebovala od nikoho pomoc a pejska mám právě kvůli tomuto zdravotnímu problému.

S pozdravem zdenekk

hodnocení

Ano, souhlasím, hlavně mít souseda netolerantního, sobeckého a konfliktního. Já jsem si taky nemohla vybírat souseda a máme oba sousedy se psy, kteří štěkají i v noci a neřeším to, ustoupím, zavřu okno, chvíli počkám až doštěká a nedělám nikomu problémy. Můj pes neštěká o nic víc, než štěkají ti ostatní kolem. A o tom to právě je. Jejich psi štěkat můžou, můj nemůže. Někteří z Vás to prostě nechtějí pochopit a já už opravdu nechci o tom polemizovat.

Jakože, když oni mohou...? Všichni jsou hnusní a zlí, tak já taky můžu. Fajne, ne?

hodnocení

Paní, vy jste opravdu zaujatá ale hlavně jste stále nepochopila realitu a chcete se hádat. Na to já nemám čas ani energii. Určitě jste velice hodný a spravedlivý člověk. Přeji Vám jen to nejlepší a hlavně hodně pozitivní energie.

hodnocení

Pouze bych doporučila některým účastníkům této poradny, aby důkladněji četli příspěvky, pak je tato diskuse překroucena a orientována jiným směrem.

Můj pes není dopoledne ani na dvoře, ani v kotci, dopoledne vůbec neštěkaá, neštěkaá ani o víkendech, protože tam nejsme. Jeho občasné štěkání ROZHODNĚ NENÍ ŘVANÍ. Psala jsem, že sedává na schodišti odpoledne, když přijdu z práce, čeká tam na mne než se převléknu a jdeme na vycházku. Štěká pouze tehdy, když mi oblékání dlouho trvá, že se nemůže dočkat vycházky. Jednou jsem přišla velice unavená (bylo to v těch vedrech před 2 lety), usnula jsem a pes zůstal na schodišti, kde zřejmě po dobu mého spaní štěkal (opět opakuji, není to agresivní řvaní), to bych při otevřených dveřích do domu určitě slyšela a neusnula bych, ty dveře vždy nechávám otevřené, když psa pustím na schodiště abych slyšela jestli neúnosně štěká. Když mi soused tak hnusně vynadal, i toto jsme odstranili. Mohl to říct jako člověk a ne jako zvíře, i ta zvěř se dokáže chovat lépe.

Člověk, který nedokáže své pudy a emoce ovládat není člověkem, je na úrovni zvířete. Já taky musím odolávat stresu hlavně na pracoviěti, pracuji s lidmi a kdybych si otevřela svoji "špinavou hubu" na každého, kdo se na mne křivě podívá, tak na hodinu letím z práce. Pán potřebuje pár facek na tu jeho sprostou hubu, aby se naučil žít ve společnosti lidí. A psrávně jak napsal jeden pán v této rubrice, nejsme v ZOO ale v lidské společnost a to samé platí i na dotyčného pána.

Moc hezké psaní, obohacující a zajímavé. Děkuji za všechny příspěvky a názory.

hodnocení

Já to všechno chápu, ale to není stěžující si pán, to je hrubián, který neovládá své chování. Mohl mi to normálně říct , co mu vadí a já nemám problém věci vyřešit tak, abych neobtěžovala. I mně se stává, že reaguji s nervozitou nebo vztekem, každý jsme jen člověk, ale pokaždé, když se mi to stane, že se nechovám dobře, jdu za dotyčným člověkem a omluvím se. Tento pán nic takového neudělal a ještě pokračuuje v pomluvách.

Taky bych chtěla ještě upřesnit svá slova o tom, že " mne pomlouvá se sousedy" . Jeden pán tady napsal, že to svědčí o tom, že mám narušené vztahy se sousedy v celé ulici. To je špatně pochopeno, nemám nejmenší problém s ostatními sousedy. Měla jsem na mysli, že mne pomlouvá s jeho nejbližšími sousedy, které má vedle v rodinném domku a se kterými on sousedí. Ostatní o něm dobrou mínku nemají. Chápu, že mají problémy, jsou nezaměstnaní, paní celá léta nepracuje a tak vyplňují prázdno tím, že si najdou někoho, kdo by mohl být ještě horší než jsou oni. Náš pes byl opravdu jenom záminka. Uvidíme, co si najde příště. Neřekla jsem tady všechny události z minulosti, není to důležité..

jjjaaa
hodnocení

0x

"... hrubého nadávání do ..., slovenských čůz ..."

Samozřejmě toho "milého" souseda neznám, ale může to být i tak, že je rasista a vadí mu vaše národnost. Psa si vzsl pouze jako záminku, protože rasistické projevy jsou trestné.

hodnocení

0x
Jak dlouho tam bydlíte?

vseok
hodnocení

0x

Poradím Vám nepouštět se do občanskoprávních sporů. Pohlíží se na něj jako na osobu zranitelnou, která může mít psychické zdraví narušené neustálým štěkáním Vašeho psal. Aby se tedy případný spor neobrátil proti Vám. To štěkání je stresující a staří lidé potřebují svůj klid. Dlouhodobý stres může poškodit zdraví a může vás taky žalovat. Chápu, že ho vnímáte jako agresora, on se ale může vnímat jako oběť a vás jako ignorující sousedy, kteří mu škodí.

p23®
hodnocení

0x

Dobrý den.

Každý není ke štěkání pejska tolerantní. Pán bydlí nedaleko, je již v důchodu a pravděpodobně mu štěkot Vašeho psa vadí. Chce mít asi klid a pes mu znepříjemňuje pohodu bydlení. Sousedé to strpí.

Rada: Pokud musíte mít pejska, určitě bych se s pánem nějak domluvila. Asi mu to moc vadí, když Vám ubližuje. Omluvila bych se za štěkání a přinesla něco pro radost.

Myslím si, že štěkající psi jak ve městě, tak i na vesnici ruší. Jakož i projíždějící auta, hluk při oslavách, gilování a podobně. Buď to strpíme, nebo je třeba to nějak řešit. V každém případě to ke zdraví nepřidá.

Zdravím.

mol
hodnocení

0x

Pokud to jde použijte stínící síť na plot, dřevěné výplně nebo živý plot.

Pokud pes vidí přes bránu, zakryjte její spodní část. Když pes podnět nevidí, jeho potřeba štěkat výrazně klesne.

mol

Ještě jedna rada - Na plot umístěte viditelnou ceduli: "Prostor je monitorován kamerovým systémem se záznamem."

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]