Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna ocelových zárubní v paneláku

Od: huf

Dobrý den,

dělám rekonstrukci bytu v panelovém domě, který byl postaven začátkem 60. let. Bytové jádro je umakartové, to půjde pryč a bude nahrazen sádrokartonem. Jedná se mi o úzkou zděnou příčku, kde jsou zabudované ocelové zárubně a dveře z předsíně do jádra (na WC, koupelny a vstup do kuchyně). Příčka je široká pouze do šířky ocelových zárubní, cca 10 cm.

Když zárubně vyříznu, bude příčka nad místem, kde byly zárubně držet díky vnitřní armatuře (drátům a kari síti)? Nebo se mám připravit, že to popraská tak, že to budu muset celé shodit? Nad zárubní není vidět žádný překlad, který by zdivo držel po odstranění ocelové zárubně. Je vhodné před vyžíznutím zárubní vložit překlad? A nebo si s tím nelámat hlavu a rovnou to vymlátit a dát sadrokarton místo úzké zděné příčky.

Předem děkuji za odpověď

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

4x

je to beton, není to zděné...a beton překlad nemá...je to jako celek...když ty futra vyřízneš nic se neděje...příčku však zbourat nesmíš pokud nejsi v posledním patře...barák sice nespadne, ale sousedovi nad tebou popraská a vyskáče dlažba jak si bude postupě sedat panel...dělal jsem onehda to samé..

huf
hodnocení

výborně! To slyším velice rád. Už jsem si představoval, co všechno bych musel zařídit před bourám příčky. A vyříznutí zárubní Vám šlo jakž takž? ožíznout kolem dokola a potom rozřezat na jednotlivé kusy a vypáčit?

krtek6

no mě to šlo na prd...ty futra byly u mě "z naschválu"*smich*

bear

Já tedy zažil, že jsou futra v panelákách šroubovací ze dvou dílů.

hodnocení

4x

Kdysi jsem to řešil tak, že jsem uprostřed výšky futer zaklesl háky hupcuku /kladkostroj/, boky stáhl ke středu a celá futra pohodlně odstranil. Zednicky jsem otvor dveří dokončil, zarovnal, a nechal mezi 2 místnostmi průchod bez dveří. Žádný problém při tom nenastal. Konkrétní stěna je betonový panel 7 cm z roku 1973.

Tohle mi přijde nejčistší. Řezat, až kdyby selhalo.

hodnocení

2x

Futra nejsou nosné, aby držely něco těžkého nad nimy. Takže klidně je vybourejte (flexou vyřezat). Pak dáte obložky?

huf
hodnocení

výborně! Děkuji za informaci. Futra vyřežu, a pak dám obložky.

Dřžím palce, ať se to manželce líbí. Pak bude řízek, nebo řízková pochoutka.

krtek6

ještě může být dršťková...pokud se to nepovede

tm
Nebo sex...

hodnocení

2x

Mít tak jistotu předřečníků... Bydlím v paleláku, kde nenosné příčky jsou ze siporexu. To je obdoba dnešních tvárnic Ytong, Hebel aj., ovšem ve formátu 100x600x2600, uvnitř je karisíť, ale hodně řídká a asi jen z trojky nebo čtyřky drátu. Formáty jsou kladené na výšku (tedy svisle), na horním konci je do stropu nastřelený u- profil, do něj se blok vkládal ze šikma, na výšku s minimální vůlí (bloky mají spodní hranu zkosenou, aby šly navléct). U futer to je dělané přesně tak, jak se nemá, tedy svislá spára jde přesně z rohu futer, bloky prakticky leží na futrech a funkci překladu tvoří tenké ocelové pásky ve stylu "co dům dal", zamáznuté cementem. Taková příčka ráda praská i bez bourání. Před vybouráním futer jsem vyřezal flexou několik drážek ve stylu těch původních a do nich vkládal kousky plocháče, spáry jsem vyplnil stavebním lepidlem. Zkrátka, při pohledu na výsledek práce těch rádoby zedníků, jsem měl pocit, že mi to celé spadne na hlavu. Vlastní bourání pak musí probíhat řezáním a páčením. Plechový profil si řízněte vždy někde uprostřed, aby vám zbyla dlouhá páka, a pak se to snažte vylomit směrem doprostřed dveřního otvoru. Standardně mají futra dole spojovací příčku, občas se někomu podaří ji nechat v podlaze, ale většinou to jde i s ní.

huf
hodnocení

Sakriš, zkusím tedy seškrábnout kus omítky a trochu do toho dloubout a uvidím jestli to půjde snadno nebo těžce.

Je panelák a panelák! Dělal jsem několik rekonstrukcí- setkal jsem se výhradně s jádrem- umakart na polystyrenu vyztužen dřevěnými profily a jedna stěna na toto navazující z dřevotřísky (většina kolaudace 1968-70) zbytek stěn pak panely.

Když jsem u sousedů záruběň vyřezával- na patřičnou šířřku - stav otvoru bez narušení či odkrytí armatury. Ny výšku byl problém-chybělo asi 6cm, nakonec procovníci montující dveře a zárueň na výšku pokrátil. Na pohled NIKDO nepozná že je to o těch 6cm nižší. Jinak v tom bytu jsou všechny panely nosné.

Ps dělal jsem celkovou rekonstrukci onoho bytu

Výměna ocelových zárubní v paneláku
Výměna ocelových zárubní v paneláku #2
Výměna ocelových zárubní v paneláku #3
huf
hodnocení

Děkuji za komentář. Futra se zdají být stejná jako na obrázku, jsou oblého tvaru a jsou souběžné až pár mm užší než samotná zeď.

O 6 cm nižší dveře už jsou pro vysokého jedince nebezpečné ...

Mně stačí o tři a je to v pytli. Sice mám reflex se do dveří shýbat, ale stačí odvést pozornost a ležím :(

amper®, já mám zase zkušenost, kdy v přízemní místnosti odstranili příčku o délce 5,5metr. V prvním patře příčka pokračovala, takže "visela" mnoho let ve vzduhu a nic se nestalo. Viz foto.

Výměna ocelových zárubní v paneláku #4

@milancukrar: Co oči nevidí, srdce nebolí. Každý sběrač kovů ví, že lze z haly vyřezat všechny traverzy, až na tu poslední. Která je ta poslední, ví jen ten, kdo ji řezal a ten už to neřekne *smich*.

amper, já to zjistil, když jsem dělal nahoře rekonstrukci a z dola mi volalo, že slyší sypat písek, ať se stavím.

Tak jsem musel nechat udělat "bednění" a horní příčku vybourat.

Výměna ocelových zárubní v paneláku #5
huf
@amper
Tak mate pravdu, vice jsem do toho ďoubnul a neni to klasicky panel, ale něco více měkkého a sypkého a i kari sít, která by byla vhodna tak na nějaké plazivky. Nad futrama přes celou jejich délku výřezu třeba tři spáry, vložím do nich nějaký železa a zadělám a děj se vůle boží.
Dekuji!

hodnocení

2x
Jestli to budete řezat flexou, tak bacha na žhavé špóny, dokážou poničit kde co, dokonce se i se zapéct do dlaždiček. V uzavřeném bytě se hůř kontroluje, kam všude doletí.

hodnocení

0x
Pak je ještě jedna možnost, OKZ.. odříznout pouze závěsy, panty na plechovkách... google.com/... akorát dveře na jednu stranu trochu víc přečnívají, než při provedení bez plechů. Takže je to skoro bez bordelu
huf
hodnocení

To by bylo samozřejmě ideální a nejjednoduší, ale jedná se o 60 futra a použití obložek by se šířka zmenšila a nedala se tam protáhnout pračka

Takže v tomto případě to nepůjde...

Není žádný problém otvor vyříznout diamantovým kotoučem na šířku pro osmdesátky dveře. Tomu panelu to je jedno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]