Nejste přihlášen/a.
8x
3x
Asbest není jed v pravém slova smyslu. Podstatné jsou osinky, co můžeme při manipulaci s asbestem vdechnout a v plicích by mohly dělat paseku při manipulaci. Já bych na to šla ryze "babsky". Okolí bych dočasně chránila samolepící páskou nebo štítky a onu rozvlákněnou podložku bych postříkala lakem na vlasy nebo natřela třeba balakrylem či lepidlem, aby se vlákna slepila a nevylučovala. To by plně stačilo. Pamatuji si, jak jsme si jako děcka hráli s asbestovými taškami. Tehdy se o nějaké škodlivosti nevědělo. Je tomu už 70 let a plíce mám dobré.
1x
...a to si představte, že z toho mám postavenou celou chatu. Vlastním jí už skoro 30 let a žádné následky nepozoruji. Netuším, jak dlouho jí měl předchozí majitel, ale je mu skoro 90 a také žádné příznaky "otravy azbestem" nemá.
A jak už se tu někdo zmínil, za dob mých montáží jsme azbestocementové desky řezali na cyrkulárce (s kapesníkem přes nos, protože to hrozně prášilo). A nic strašného se nestalo.
Takže pro klid v duši natřete roztřepené okraje třeba tím vodním sklem, nebo nějakou jinou penetrací. Destičky se přestanou drolit a Vy můžete být v klidu.
1x
Jde o zdraví. Na nic nečekejte, vybavte se ochrannými pomůckami a ony podložky demontujte.
Je to lepší, než trnout, kdo z rodiny vytáhne Černýho Petra.
spu - a což rovnou povolat policejní zásahovku, hasiče a zdravotníky ve speciálních ochranných oblecích
?
Já bych místo dotazů vzal šroubovák a za chvilku měl podložky vyměněny.
Ono s každým použitím vypínače se něco osin uvolní a nědo je patrně vdechne. Ale ano, můžem zde mezitím debatovat, oblepovat to páskou nebo máčet v nějaké penetraci.
spu - "Na nic nečekejte... ...a ony podložky demontujte"
Blbější radu už tam nemáte
? Pokud už tedy připustíme jakési nebezpečí, tak to hrozí právě při té demontáži. Dokud se s tím nehýbe, nic nehrozí.
0x
Pokud se jedná o starší práci, tak se skutečně může jednat o azbest, přesněji odřezky z osinkocementové desky. Ale může se také jednat o nezávadný vláknocement. Bohužel na první pohled je to od sebe nerozeznatelné. Ono se z toho nejspíš nic neuvolňuje, leda při nějakém ometání, ale pokud chcete mít jistotu, tak pro lepší pocit můžete destičky, především ty roztřepené okraje, natřít nějakým bezbarvým vodouředitelným lakem nebo akrylátovou disperzí. Případně zavolat elektrikáře a nechat destičky vyměnit.
To zmíněné natření myslím bez demontáže vypínačů a zásuvek. Vzít štětec a natřít to co kouká zpod zásuvky.
Napustil bych to vodním sklem. Případná otřepená vlákna to ztuží a vodní sklo je nehořlavé.
Vodní sklo (křemičitan sodný) se používá k mineralizaci dřevěných konstrukcí (reaguje se vzdušným kysličníkem uhličitým a tvrdne).
0x
Předně to máte špatně. Má tam být přesah (neptejte se mě jsetli centimetr nebo dva nějak tak to bude), ale nijak bych to nehrotil, neni běžné, aby z vypínače nebo zásuvky šlehaly plameny, a ten bakelit to taky nějakou dobu vydrží.
A neni potřeba plašit ani kvůli azbestu. To bylo módou v devadesátkách, takové poplašné zprávy. Kdokoliv jel byť jen jednou pražským metrem (co tam bylo azbestu), měl do 30 let umřít na rakovinu. Metro oslavilo nedávno 70 let, málokterý čech s ním nikdy nejel, a žijeme. Dokud se s tím nezačne hýbat, je to v pohodě.
Je dobré o tom vědět, ale neni nutné plašit. Až budete měnit vypínač, budete postupovat opatrně a k novému vypínači koupíte soudobou nehořlavou podložku (prodává se to hotové) bez azbestu.
Žádný přesah tam být nemusí, vyrábí se nehořlavé podložky pod elektroinstační krabičky(vypínače, zásuvky i dvojzásuvky) přesně tvarem podle krabiček
olin - Už jsem mimo praxi pár let, možná se něco změnilo, ale za dob mých montáží musely podložky pod vypínači a zásuvkami skutečně přesahovat o 1 cm. U náročnějších zařízení (tepelné spotřebiče, svítidla...) snad dokonce o 5 cm.
0x
No a protože vám to nejspíš stejně nedá spát, tak je časem nechte vyměnit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.