Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak připevnit markýzu do zdi

Od: rajskyprotlak

Potřeboval bych poradit se zavěšením markýzy. Při vrtání do zdi chalupy jsem zjistil, že pod omítkou je heraklid a mezi ním a zdí asi 4 cm volný prostor. Je vůbec nějaká možnost, jak těžkou markýzu upevnit, aby se to neurvalo, nebo aby se vahou markýzy, která má být ke zdi přichycena třemi úchyty (viz obrázek), nepromáčkla omítka s tím heraklitem? Předem děkuji za radu.

Jak připevnit markýzu do zdi

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Aky je material steny? Na hmozdinky alebo chemicku kotvu by som tam dal zavitove tyce aspon d = 10 mm, potom ten uchyt markizy zovriet z kazdej strany podlozkou a maticou, tak nebude tlak na heraklit, ale tyc ho prenesie do steny priamo.

hodnocení

3x
Já jsem podobný problém řešil tak, že jsem na zeď prvně ve více bodech přišrouboval svislé dřevěné sloupky a samotnou markýzu jsem šrouboval do těch sloupků. Jednalo se o kloubovou markýzu 3x2,5m z Hornbachu a ta páka mi přišla příliš velká i proto, že markýzu bylo potřeba umístit skoro až do horního okraje zdi.
Mimochodem, místo nebylo kryté střechou a ani jsem nechtěl, aby namotaná látka stále degradovala sluncem, tak jsem z trochu rozvinutého okapového žlabu natřeného na zeleno, jako je merkýza, nad ní vytvořil stříšku.
rajskyprotlak
hodnocení

Taky mě jako první napadlo toto řešení, že se ten tlak rozloží. Schovaná bude pod podbitím a nad ní je ještě dost velký prostor, aby se to nevypáčilo. Tedy doufám. :) Děkuji.

hodnocení

2x
Rozměr a váha markýzy? S motorem, ručním ovládáním? Případně stačit výrobce a typ.

lulek
hodnocení

2x
Nevím, co to je heraklit a kolik unese, ale myslím, že toto by unést mohl. Pokud ano, můžete použít hmoždinku do SDK. Pokud to neunese, nebo to chcete pevnější, dělal jsem to třeba na radiátory tak, že jsem uřízl 30 cm 1/2 trubky, do ní přivařil matku a celé to upevnil do zdi na tekutou kotvu. Pokud máte dřevěné markýzy, do některých typů by šlo zvětšit díru a dát to na obyčejnou závitovou tyč... Nebo si nechat udělat na míru přípravek v nějakém zámečnictví, kde mají soustruh.
Heraklit je dřevovláknitá cementová deska. Tedy dřevěná vlna malinko slisovaná na potřebnou tloušťku a prolitá cementovým mlékem.
Markýzu neunese. Ta se musí zakotvit do materiálu pod heraklitem.

rajskyprotlak
hodnocení

Všem děkuji za ochotu a rady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]