Nejste přihlášen/a.
Zase potřebuju poradit
Řeším zalévání záhonku dešťovkou z IBC nádrže v době nepřítomnosti.Nádrž je v rovině se záhonem, uvnitř maximálně metrový sloupec vody, na výstupní kohout jsem zapojil velký filtr, za něj maličké 12V čerpadýlko s uvedeným max tlakem půl baru a na výstup běžnou mosaznou zpětnou klapku, že by jako pružinka mohla ten metrový sloupec udržet, aby voda netekla samospádem ... Neudrží ![]()
Jak to vyřešit, aby byla tlaková ztráta co nejmenší, ale udrželo to ten metr vody? Dát klapky 2 nebo 3? Nějak do ní dostat silnější pružinku? (přijde mi nerozebratelná, jedině pérko vymotat/zamotat). Elektroventil (obdoba pračkového) se mi tam dávat nechce, zaprvé i otevřený klade dost odpor, zadruhé je citlivý na nečistoty. Sice před ním bude filtr, ale aktuálně z nádrže teče taková "voda ze Stínadel", pevné složky je tam víc než tekuté ![]()
0x
Nádrž dajte na podstavec, aby bola aspoň 50-100 cm nad záhonom a použite riadiacu jednotku s časovým spínaním. Existujú aj verzie, ktoré fungujú aj bez tlaku. Nie je v nich klasický elektromagnetický ventil, ale motorček, ktorý otvára klapku. K tomu kvapkovače bez tlakovej kompenzácie.
Najjednoduchšie je kúpit takú, kde predajca deklaruje spínanie bez tlaku. Ale napr. aj staré jednotky Parkside z Lidla to zvládli, hoci v návode chceli 0,5 bar.
Druhá možnosť je nádrž umiestniť pod uroveň terénu a použiť čerpadlo a to nejak riadiť. Ak bude vyššie ako terén, potrebujete uzatvárací ventil aj k čerpadlu, inak vytečie samospádom. S čerpadlom to bude už drahšie.
Natiahnutiu nečistôt úplne nezabránite. Chce to filtre. Ale môžete realizovať plávajúce sanie, kedy sací kôš je držaný 10-20 cm pod hladinou za pomoci plaváku. Pri samospáde to bude chieť asi dieru do nádrže niekde na spodku bočnej steny a dať tam prechodku.
Prípadne odstátu vodu prečerpať bez sedimentu do nepriehľadneho 220 L sudu s veľkým víkom a ako zdroj vody pre automatizáciu použiť ten.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.