Nejste přihlášen/a.
Rád bych si koupil nový kuchyňský nůž ,víte jak " na první pohled" poznat, že je z lepšího materiálu a ne z bláta jak bývá dnes zvykem, nějaké certifikáty mě moc neberou.
Na první pohled nedokáže rozeznat kvalitu ani inženýr metalurg z výzkumného ústavu s čtyřicetiletou praxí. Pokud hledáte opravdu kvalitu a sám nejste v obraze, tak se musíte spolehnout jedině na reference někoho, kdo má zkušenosti, případně na zaručenou kvalitu výrobcem, čemuž také odpovídá cena. Určitě se nespletete pokud si pořídíte nůž např. zn."F.DICK". Musíte ovšem počítat s cenou kolem 2.000,-/ks. Bude-li Vám stačit rozumná kvalita v národních mezích, tak bych viděl řešení v nožích řeznických fy."Mikov", zde se vejdete podle druhu do 500,-Kč. a pro běžné kuchyňské potřeby je dostačující.
Každý profesionální kuchař si své nože hlídá jako oko v hlavě a neváhá do nich investovat tisíce korun. Dobře totiž ví, že pořádný nůž je základ, který by neměl chybět v žádné kuchyni. Pokud tedy pořizujete nové vybavení do kuchyně, začněte noži. |
V regálech obchodů lze často narazit na krásné sady nožů, dokonce v dřevěném bloku a za pár stovek. Pokud je zakoupíte a skutečně používáte v kuchyni, ani nevíte oč přicházíte. Kvalitní nože prostě za pár stovek pořídit nejde. Pokud je vám líto za nože "vyhazovat"tisíce, pořiďte si alespoň jeden pořádný kousek. Uvidíte tu změnu.
Dobré nože jsou z oceli
Běžně prodávané, levné nože jsou vylisovány z nerezového plechu. Naproti tomu ty kvalitní, jsou vykovány ze silného, masivního ocelového prutu. Rozdíl poznáte už podle váhy, lehký nůž nemá v ruce profi kuchaře co dělat.
Padne vám do ruky?
Nůž kovaný z oceli padne perfektně do ruky. Mezi rukojetí, v místě kde má kuchař ukazovák a čepelí je vrstva oceli, která vyvažuje nůž a díky tomu ruka nebolí ani při dlouhotrvajícím krájení. Dalším znamením kovaného nože je, že se čepel postupně zužuje směrem k ostří. Na rozdíl od levných nožů, které jsou vylisované z plechu o stejné tloušťce a zužují se pouze u samého ostří v tzv. fazetu.
Drahý nůž si zaslouží péči
Aby váš drahý pomocník vydržel co nejdéle, musíte se o něj dobře starat. Kuchaři doporučují ke krájení používat prkénka ze dřeva. Méně vhodný už je plast a úplně nevhodná jsou prkénka ze skla. Na mytí v myčce zapomeňte. Ne že by materiál, z něhož jsou nože vyrobeny nevydržel vysokou teplotu v myčce nádobí. Problémem jsou chemikálie, používané k mytí. Mohou totiž způsobit, že nůž začne pomalu, ale jistě korodovat.
Vystavte ho!
Ocelové nože nepatří do šuplete. Nejen že vám hrozí pořezání, ale také ostří nožů nedělá dobře, když se třou o sebe. Ideální pro uskladnění nožů jsou dřevěné stojany. Kvalitní nůž také můžete přímo vystavit na magnetický proužek. Nemusíte se bát že spadne, kalená ocel je magnetická. Dále můžete využít také různé stojany nebo kufříky.
Broušení doma? Ani náhodou!
Dobře nabrousit nůž je umění, které ovládá málokdo. Drahý nůž patří do ruky profesionálnímu nožíři. První přebroušení by mělo proběhnout hned při zakoupení nože. Ostří se při něm protáhne do ideální tvaru a pak už stačí pouze občasné přebroušení tak jednou za dva roky. A jak tedy správně nabrousit nůž? Rozhodně ne doma na elektrickém brusném kotouči. Ten totiž pracuje při příliš vysokých otáčkách. Ocel se pak přehřeje a změkne. Snadno tak lze při snaze ušetřit peníze za nožíře zničit i velmi kvalitní nůž. Naproti tomu nožíř brousí nůž v pomalých otáčkách na vlhkém kamenném kotouči. Poté ostří vyleští na filcovém kotouči, lehce ho obrousí drátěným kartáčem a na závěr přebrousí kamínkem. A jak poznáte správně nabroušený nůž? Jednoduše. Stačí vzít do jedné ruky list papíru a rozříznout ho. Musí to jít snadno jako žiletkou.
JAk to ctu tak doporucim keramicke noze, je to uplne jiny level nez ty kovadlyny po kterych skoro nesahnu ... rajcata po tom krasne klouzou vubec se nelepi, chemikalie z mycky to netupi a je to v solidni vahove urovni i kdyz dat 3 tacy za dva noze je dost..neni nad tim litosti, krajet hlavku zeli je radost...jsem zvedav jak dlouho vydrzi..zatim snad pul roku...
Z vlastni zkusenosti doporucim Tescomu, nejlepe radu AZZA
www1.tescoma.com/...
nebo vysssi rady ceske klasiky KDS
http://www.kds.cz/
doporucuju sahnou po osvedcenych etablovanych vyrobcich (garance i 10-50let) typu wmf, zwilling, fissler apod. na qualitnim nozi se setrit nevyplaci. rozhodne se vyhnout vsem tescomam a retezcum typu tesca, kauflandu, sparu aj. zavitejte treba do prodejny www.pottenpannen.cz nebo do wmf shopu v oc letnany ci palladiu na republice, ci bottegy; personal je tam velmi proskolen a pomohou s vyberem na miru potrebam.
doplněno 30.07.10 20:56:jinak jeste doplnim, ze z materialu se mi osobne osvedcil od wmf patent cromargan® ( google.cz/... ). je to inox 18/10, ktery nenici tak jako jiny chrom-nikl chemicke prostredi v mycce. u nozu to sice plati obecne taky, ale ty by daval do mycky pochopitelne pouze ignorant, nicmene treba u priboru, naberacej apod. je pouzivam leta a stale jsou ve stavu novych.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.