Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ručníky - z dřívější doby

Od: dr
Zdravím,
mám takový specifický dotaz. Sháním do domácnosti ručníky, ale ne ledajaké. Neznám přesný název ale alepsoň je popíšu. Každá “starší domácnost” - jsem mladší generace :), má takové dosti odolné ručníky, ne nijak heboučké, s krátkým vlasem, ale takové vcelku obyčejné bavlněné. Většinou byly pruhované s mixem mnoho barev. Něco podobného jsem na netu našel pod názvem “pracovní ručník”, ale všechno je to jen 50x100. Nedalo by se něco podobného ještě sehnat i v dnešní době?
Děkuji a zdravím

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Mám jich ještě asi 20 zcela nových z výbavy, ze 70. let. Dokonce i 2 vaflové veliké pruhované osušky. Pomalu je po pár kouscích vytahuju, jakmile se párkrát seperou, dobře sají a pěkně se do nich utírá. Jsem za ně ráda, dneska se už v prodejnách nevidí, je to samé froté či umělina. Jaga.

hodnocení

1x

Těm ručníkům se kvůli struktuře tkaní říkalo vaflové. Pár jich ještě mám doma. Zkuste hledat "vaflové osušky", teď už se ty barevné pruhy nevidí, bývají jednobarevné, ale stejně účinné.

bramburka
hodnocení

1x

Podivejte se treba sem:
mkluzkoviny.cz/...

slon
hodnocení

0x

Nemyslíš pracovní ručníky, co se fasovali v práci a visely v každé dílně u umyvadla? To byly keprové a na ruce je používám dodnes, ale jestli se dělali i větší rozměry? ...

Na ty keprové pracovní ručníky se také pamatuji, byly buď modré, hnědé, nebo zelené, prostě tmavé. Taťka je kdysi fasoval v práci a utírala se tím celá rodina. Protože jsme si jako děti občas umyly ručičky dost lajdácky, ty tmavé ručníky na to byly praktické. Nevím, zda se ještě dnes vyrábějí. Jaga.

km
ty mam rad. je to neco mezi rucnikem a uterkou. ti co to dnes uz neznaji je povazuji za uterky na nadobi. u nas se mu rikalo rucnik na ruce.

hodnocení

0x

Ano, vaflové, bavlněné ručníky ZDE

A župany z téhož materiálu, tedy vaflového ZDE

km
tomu sama neverite precik

Proč bych nevěřila? Často na Temu objednávám k velké spokojenosti. Teď mě štve clo.

hodnocení

0x

V dřívější době byly ručníky lněné. Len se v ČR pěstoval, zatímco bavlna se musí dovážet.

Len je přírodní tkanina s přirozeným leskem známá pro svou odolnost, vysokou savost a prodyšnost zajišťující optimální cirkulaci vzduchu a chladicí efekt.

Vzhledem k hypoalergenním vlastnostem a odolnosti proti roztočům se hodí i do domácností alergiků.

Tady, tady, a také tady

Na prvním odkazu máte lněné "vaflové"ručníky / osušky.

km
ja si myslim, ze ty zminene ze lnu nebyly. ale je pravda ze utrit do nej ksicht bylo za trest. u tady na jednom odkazu pisou sice 100% bavlna, ale zaroven taky "stimuluje pokožku a pomáhá jejímu prokrvení" *smich*

Nejčastěji jde o směs: bavlna s příměsí lnu = měkčí, len s příměsí bavlny = tvrdší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]