Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak opravit ulomenou / vykouslou stříšku betonové stavebnice HUP?

Od: petr62

Dobrý den,
jak mám opravit ulomenou / vykouslou betonovou stříšku od betonové stavebnice HUP?
Viz foto.
Mám tam dát zespodu přidělat kus kartonu, naplácat tam beton a počkat měsíc, až to zatvrdne?
Jedná se o tuto stříšku:
kmkservis.cz/...
Nebo radši koupit novou?

Jak opravit ulomenou / vykouslou stříšku betonové stavebnice HUP?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pecenkav
hodnocení

2x

To nemá smysl opravovat, nová se sežene celkem levně

koncak.cz/...

Tak jsem se koukal na rozměry, a ten tvůj nemají, ale radši bych jim tam zavolal, třeba se domluvíte.

doplněno 04.07.26 09:12:

Já bych si jí vyrobil, pokud se nesežene levnější, než za těch 1250,-, lepit to nemá smysl

olin

Vyrobit-no nevím, pokud není tazatel zedník nebo neví co přesně a jak..

hodnocení

1x

Kolik Vás bude celkem stát stavba? To Vás vytrhne těch 1250 Kč za novou?

Nějakou opravou (která také nebude zadarmo) s nejistým výsledkem bych to asi řešil v případě, že už by ta stříška byla usazená na místě a musela by se odbourávat.

111®
hodnocení

1x

Kup na to dlaždici s kamínky s hod to na silikon. Velikost 40x40 nebo 60x40

0rion
hodnocení

0x

Klasickým betonem určitě ne, to nebude držet. Použít by však šel plastbeton. Vyrobíte ho snadno z polyesterové/epoxidové pryskyřice smícháním s nějakým jemnějším štěrkem. Hrany na lomu betonu je potřeba těsně před zalitím plastbetonem natřít důkladně pryskyřicí (dokud sají).

hodnocení

0x
Já myslím, že mastný beton s přídavkem disperze by držel. Já vím, leckde nedrží, ale jinde spoj pro změnu sroste v jeden kus. Ale vycházel bych z příkladu, kdy například kydanec betonu zatvrdne na stávajícím povrchu - to je na sbíječku i na frekventované silnici, dokonce na asfaltu, drží léta. Podmínky opravy bych tedy této situaci přiblížil - ne kartón z jedné strany, ale desku nastojato a třeba kus prkna nebo čehokoli z obou stran a do této kapsy kydnout beton, ať se cementová voda s disperzí vsakuje do desky a dobře se to spojí. A žádný měsíc, to platí pro finální vytvrzení a musí to být celou dobu mokré, reálně za den už bude pevnost dostatečná pro manipulaci. Nakonec bych to pořádně promořil nějakou penetrací pro snížení nasákavosti delší životnost v zimě. Před lety jsem doma přilepil rozšíření prvního schodu venku ze zahrady, je u země, věčně mokrý, základ jen pod okrajem, a už drží 15 zim.
0rion

Obyčejný beton určitě držet nebude, ten lom má malou plochu. Pokud směs namíchá s velkým podílem akrylátové disperze cca 1 : 3 dílům vody, pak by to mohlo fungovat. Pokud bych se z nějakého důvodu rozhodl dělat opravu něčím na cementové bázi, tak bych spíš zkusil nějakou cementovou opravnou hmotu ze stavebnin.

olin
hodnocení

0x

Jestli máš dost peněz a málo času, vezmi novou, možná se dá sehnat někde levněji. Osobně bych na "slepení" nespoléhal, někdo do toho v zimě ťukne a můžeš si dát na jaře práci znovu. Jedině pro tu verzi "slepení" ještě udělat kovovou výztuhu ze závitové nerezové tyče, nějaká 8mm průměr a do té zbylé velké části navrtat 5 či 6 dírek desítkou vidiákem, do děr nalít cement s vodou(cementové mléko) nebo použít chemickou kotvu, vložit do děr/chem. kotvy nařezané kusy závitovky, a celé to zalít betonem s trochou disperze a dát tomu nějaký tvar. Další možnost by byla dát tam nerezovou nebo titanzinkovou plechovou stříšku, ale ta se musí k obvodu přilepit nebo přivrtat, aby neodlétla.

Nemyslím, že nerez k betonu přilne, je to moc hladké. Do betonu se dávají roxory, které nejsou hladké. Ale tato deska je tak slabá, že to takto opravit stejně nepůjde. Možná jedině položit na rovnou plochu, vytvořit hranu pomocí nějaké latě a to chybějící místo vylít nějakou pryskyřicí, která se s betonem spojí. Např. epoxidová, polyesterová, nebo třeba dentakryl. Do ní bych přidal trochu suchého štukového písku, aby byla trochu hrubší struktura a šedá barva ve finále. Ta pryskyřice se s betonem může spojit. Pokud by se akce nezdařila, tak bych nechal uříznou celou novou desku u nějakého kameníka, který dělá hřbitovní pomníky. To už by byla tutovka.

olin

ferax, píšu závitovou tyč*frajer*

olin - OK ,sorry, to jsem nějak přehlédl, ale stejně to do tak slabé desky nepůjde.

riva
hodnocení

0x

No a kde je ten ulomený kus? Ten bych přilepil epoxidem. Pokud neexistuje, tak novou stříšku.

olin

Občas když se ulomí z takhle dražší věci nějaký kousek se člověku může zvednout adrenalin, zčervenat oči a pokud je v blízkosti kladivo nebo palička..

hodnocení

0x
Kúpil by som novú. Tá oprava bude tiež stáť peniaze…
Každopádne…
Ak mate odlomený kus, prilepte ho tam. Epoxid, mamut, polyuretán … čo je po ruke. Špáru by som z vrchu zatesnil butylovým tmelom.
Ak odlomený kus nemáte / je na prach…
Do striešky v zlome navŕtajte diery, chemickou kotvou (alebo epoxidom zmiešaným s jemným pieskom) vlepte výstuž - drôty zohnuté do U. Urobte šalunk (igelit na rovnú podložku + lať) Následne natrite styčnú plochu stavebnou disperziou zmiešanou s cementom a ešte do mokrého doprofilujte chýbajúcu časť s betónom (časť disperzie môžete pridať do zmesi). Po zavädnutí betón z vrchu prepucujte napr. dreveným hladítkom alebo ho postrielajte cukrovou vodou (retardand tvrdnutia) a po pár hodinách / na druhý deň vymyte z povrchu cementové mlieko.
Zvážil by som, či špáru z vrchu otvoriť a vytmeliť butylovým tmelom.
Vydrží to? To je lotéria. Pravdepodobne to bude prvé miesto, ktoré sa po rokoch znovu rozpadne.
Do drahších materialov by som už neinvestoval a kúpil nový kus.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]