Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Monobloková klimatizace

Od: mrpajer®
Dobrý den, zaujaly mě na internetu tzv. monoblokové klimatizace, nástěnná jednotka typu vše v jednom, jsou potřeba dvě díry do zdi pro přívod a výdech vzduchu pro chlazení kondenzátoru. Narozdíl od mobilní klimatizace je to tedy bez podtlaku v místnosti. Jak se v případě tohoto řešení tyto otvory řeší na zimu aby to nepromrzalo? Musí se na zimu klimatizace sundávat a díry izolovat, nebo…? Díky.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

macvac
hodnocení

0x

Celý Váš dotaz je opravdu dobrej fór.

Proč fór? Tyhle klimatizační jednotky existovaly už v 70 letech minulého století. Fungovaly stejně dobře, jako dnešní "splitové" jednotky. Tehdy se jim říkalo "okenní". Byly to velké a těžké bedny (odhaduju tak >40 kg), které se montovaly na pevno do oken převážně technologických místností. V obytných místnostech byly těžko použitelné pro neskutečný rámus.

Nepleťte si to s dnes módními klimatizacemi tak zvaně "přenosnými", které jsou pro nepatrnou účinnost těžko použitelné kdekoliv.

macvac

Technicky v poho, ale chlazení kondenzátoru mě dostalo. Ale chápu, že se někde překlepne.

hodnocení

Vím že u mobilní klimatizace je výparník, tedy studená strana a kondenzátor, tedy horká strana (která bývá u splitových venku). Studená strana je pro cirkulaci vnitřního vzduchu a horká strana chladí výparník a je chlazená vzduchem který si mobilní klima přisává z místnosti. Pokud mám v těch termínech hokej tak se omlouvám, jen mě ta monobloková zaujala tím že vnitřní vzduch z místnosti který má být chlazen je oddělen od vzduchu který ochlazuje ten kondenzátor, tento vzduch je právě řešen těmi dvěma otvory do zdi.
tyjsifor
Zadny for to neni, vypada to jako wawky, jen to ma misto jedne diry do zdi, dve. A honi to vzduch ktery je v mistnosti, tj. nenasava z venku. Ty dve diry ve zdi jsou jen ke chlazeni kompresoru. Uz jsem se na ne dival kdysi, ale byly dost drahe.
vernon
Kondenzátor se za provozu ohřívá a musí se tedy logicky chladit...
macvac

Omlouvám se. Já jako elektrikář vidím kodenzátor jako součástku na plošném spoji. A představa, že by měl své vlastní chlazení mě pobavila. Vůbec mě nenapadlo že by to mohl název pro něco jiného. Ještě jednou se omlouvám. Přeji pěkný den.

macvac - Plně Vás jakožto původně slaboprouař chápu :-D. Představte si ale, že kondenzátor může vypadat i takhle (neumím si představit ten plošňák pro něj *ee*). A kupodivu má také cosi společného s elektrikou, i když trochu silnější *smich*. Teda konkrétně s jadernou elektrárnou.

Monobloková klimatizace

To je nejspíš kondenzátor páry - změna skupenství vody ... z plynného na tekuté.

@vibe2 ano, to je totiž definice kondenzátoru. Zařízení pro změnu z plynného skupenství na kapalné (kondenzaci).

vernon
Pro tu elektronickou součástku, by se měl používat ternín KAPACITOR. Proč se používá pojem "kondenzátor", když v něm k žádné kondenzaci nedochází, mi hlava nebere...

macvac
hodnocení

0x

Tak na ten by musel být plošňák o rozloze tak dvou hektarů.

hodnocení

Když tedy odbočím od debaty ohledně kondenzátoru, můj dotaz byl zaměřen spíš na to co s těmi dvěma otvory ve zdi přes zimu, zda s tím někdo nemá zkušenosti. Můj názor asi prostě na podzim to vždy sundat a otvory zaizolovat nějakou vatou, když to tam nechám viset tak tu musí promrzat ne?

mojejmeno
Tak sundavat monoblok je asi blbost, navic si s tim muzete v zime i topit. Zvenku to bude mit minimalne dve mrizky, tak je mozne je sundat a neco tam nacpat, ale predpokladam, ze to bude mit klapky a roury ve zdi izolovane, a ze s tim vyrobce tak nejak pocital, bude to mit vymyslene.

hodnocení

0x

U monoblokových nástěnných klimatizací se otvory na zimu nesundávají ani neizolují zvlášť. Součástí jednotky jsou venkovní klapky, které se po vypnutí klimatizace zavřou a brání profukování i promrzání. Pokud je montáž udělaná správně, stačí jen klimatizaci vypnout – nic dalšího se na zimu neřeší.

makk
hodnocení

0x

Ty staré klimatizece byly tzv kompakty (nebo okení). Tam to bylo trochu jinak, chladící část byla uvnitř a kondenzátorová venku. Velice jednoduché a efektivní řešení, ale vyžadovalo to velkou díru do zdi, proto se často dávaly místo okna a proto se jim říkalo i okení. Tohle je vlastně totéž, ale vše je uvnitř a ven vedou "jen" dvě díry cca 100-150mm. nevýhodou je, že je to větší, než klasický split a hlavně hlučnější (kompresor v místnosti). Ty díry není třeba nijak zabezpečovat, je to podoné, jako třeba odvětrání WC. Díra tam je, tepelné ztráty tam vznikají, ale tak to prostě je.

bn
hodnocení

0x
Je to nacpané vše v jednom takže to nebude stát za nic.A navíc to bude dělat vždy větší kravál,protože kompresor nikdy nebude bez hluku.Nejlepší je klasická klimatizace s venkovním kompresorem.Takový krám je k ničemu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]