Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Závětrná lišta - výška

Od: janp

Dobrý den,

nechal jsem udělat oplechování zastřešení terasy, ale nejsem si jistý úplně jednou věcí. Závětrná lišta, která je umístěna ve štítu se mi zdá docela nízká. Výška od střešení latě je 50mm. Na faktuře je závětrná lišta, rozvinutá šířka 350mm, což asi sedí podle rozměrů.

Podle klempíře, co to dělal, je to ok, ale když kouknu trochu z výšky, přes hranu lišty lehce přesahuje místo, kde jsou tašky (betonová Bramac - klasická dvojvlnka) svisle přeloženy přes sebe. Je pravda, že tašky jsou velmi blízko lišty, takže místa pro vodu tam moc asi nebude, ale rád bych věděl, zda je to ok.

Pod latěma je pojistná folie, na koncích zahnutá nahoru nad latě a pod tím podbití z palubek.

Díky za info.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, to zastřešení má jistě sklon, tak voda bude tím směrem odtékat (a nikoliv opačně). Klempíř (pokud není ministrem kultury ) by měl své práci věřit a znát ji - a já bych tomu věřil také. Ostatně, velký příval, když ho žene vítr na omítku by nezvládla žádná lišta a půl metru (neodstraněného) sněhu bude odtávat zase ve směru sklonu po krytině a směrem od lišty. Zdravím!

km
hodnocení

0x
zalezi na presnem tvaru toho pluchu a hloubku plechu pod taskama. myslim ale ze to bude vpoho, prilis vyskoky ten plech je zase hnusny. kdyztak dejte foto.

janp
hodnocení

Lištu jsem našel zde Závětrná lišta an/..., vypadá úplně stejně, možná je to i ona.

V popisu píšou pro trapézové plechy, ne pro skládané krytiny :(

Pravdu máte v tom, že vypadá hezky, vyšší by byla už moc. Ale funkčnost je důležitější.

km
tohle je standardni tvar, imho bude fungovat dobre. ja bych bral tu cast po taskama (9 cm) delsi, treba 15 cm.
janp
hodnocení

Takže myslíte, že to bude ok?

km
Jak píšu. Za mě ok, ale uvidíte co napíší ostatní rádci. Já jsem laik.

hodnocení

0x

Zdravím.

Píšete: "Je pravda, že tašky jsou velmi blízko lišty, takže místa pro vodu tam moc asi nebude, ale rád bych věděl, zda je to ok."

To je správně, že lišta zasahuje hodně pod tašky. Důležitý je ohyb co je pod taškami.

Nesmí být deformovaný při kladení tašek, nebo ucpaný "umazáním" tašek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]