Nejste přihlášen/a.
Nájemce mi až teď předal revizní zprávu kombinovaného plynového kotle, v níž doporučuje jeho výměnu (do konce životnosti zbývá 7 let), z důvodů slabého odtahu splodin. Revize proběhla v listopadu loňského roku, takže to nesouvisí se současnými vedry. Mnou kontaktovaný plynař mě ujistil, že závada není na kotli, ale v komínu. Včera tu byl kominík na pravidelné roční kontrole a žádnou závadu na komínu nezjistil. Oba tito řemeslníci se mi o kontroly starají mnoho let a nemám důvod o nich pochybovat. Kdo nezávislý dokáže zodpovědně posoudit skutečnou příčinu slabého tahu a případně závadu odstranit? Kam se obrátit?
0x
Díky za dotaz. V takové situaci je nejlepší pozvat nezávislého autorizovaného technika – revizního technika spalinových cest, který není ani "tvůj" plynař, ani kominík nájemce. Ten umí změřit tah, zkontrolovat komín i kotel jako celek a dát závazné stanovisko. Hledej někoho s autorizací TZB / spalinové cesty v tvém kraji.
Jo. tak jsem si nechal od "Ejáje" najít pražskou firmu, která by uměla kotel i komín. Nejdřív mi poradil, že mám hledat někoho, kdo umí oboje (fakt rada nad zlato)
.
Násladně mi byly doporučeny 4 firmy i s telefonními čísly.
Na 1. čísle to zvedl ukrajinec, kteý nevěděl, co je to komín. Když jsem mu to prozradil, řekl, že oni dělají fasády.
2. číslo byl sice pravděpodobně čech, ale řekl, že s kominictvím nemá nic společného.
Na 3. číslo jsem se nedovolal...
Nějak mě přešla chuť pokračovat. ![]()
0x
Takhle to vypadá na špatně vyrobený kotel nebo má nějakou poruchu, případně najemník nemá dost teplé vody, ať už do radiátorů nebo do sprchy(vodní kámen). Každý kotel má mít nějaký přívod vzduchu a odvod spalin, pokud je vše dodrženo-tedy průměry přisávání, výtlak ventilátoru do komína nebo průměr trubek v komíně, potom by to musel být přicpaný komín(údajně není). Divím se, že vám to revizák na kotel nebo kominík neřekl, oč jde, když už tuto činnost dělají několik let. Tipuju na neúčinnost kotle a nedostatek "tepla" pro nájemníka-pokud má ještě bandasku s výměnným systémem(spirálou) a je tam tvrdá voda, tak to je narvaný kamencem až nahoru. Viděl jsem kombikotel Protherm s výměníkem, který nebyl čištěn od roku 1999 a výměník byl plný kamencem opravdu až nahoru. Příruba v perfektním stavu, ale při tvrdé vodě(poznat lze podle rychlovarné konvice) to chce alespoň jednou za šest-sedm let otevřít a vyčistit(+výměna těsnění)
Přívod vzduchu je dostatečný, kouřovod i komínová vložka je předpisová, účinná výška komínu je 21 metrů. Komín včera prošel pravidelnou kontrolou a údržbou bez problémů. Podle vyjádření kominíka je v pořádku (zprávu zatím nemám, ale počítám, že se nebude příliš lišit od loňské). Co se kotle týká, je to atmosférický kotel, nemá žádný ventilátor pro nucený odtah spalin. Slouží pro topení a jako průtokový ohřívač TUV, čistě na plyn, takže žádný bojler k němu připojený není. Revizi kotle v listopadu (nebylo vedro) dělal revizák, kterého si pozval nájemce a ten zjistil malý tah - 1,2 Pa a hodnotu CO 110 ppM, při čemž by tenhle kotel měl mít minimálně 4 Pa. Žádný bližší popis závady ve zprávě ale neuvedl, jen doporučil výměnu. Kotel má ale ještě 7 let do konce životnosti, tak se mi ho měnit nechce, není to zrovna za pár stovek. Můj "osobní plynař", (který se mi stará o plynoinstalaci v domě, ale revize kotlů nedělá) je přesvědčený, že je problém v komínu, protože naměřená hodnota CO je v toleranci. Proto bych potřeboval někoho, kdo to dokáže posoudit jako celek a určit, v čem je problém.
Atmosférický kotel, i když s komínem o účinné výšce 21m/*, vám při venkovních teplotách 40° C rozhodně nebude dobře táhnout. Jo, při -10° C - to by lylo něco jiného.
Zkusil bych odtahový ventilátor například tady
Odtahový ventilátor pomáhá při problému s nízkým tahem komína například při roztápění kotle když máte studený komín, je nízký atmosferický tlak atd. Aktuálně varábíme odtahové ventilátory ve dvou variantách pro odkouření 160 a 180mm. Pro jiné okouření a instalci lze vsadit redukci z Vašeho půměru na průměr ventilátoru. U našich ventilátorů je jednoduchá řídící jednotka kde plynule můžete řídit otáčky ventulátoru dle Vašeho požadavku. Verze 160mm má na tělese přípínací klapku. Při potřebě použít ventilátor klapku překlopíte, zapnete ventilátor, nastavíte otáčky ventilátoru. Jakmile je již tah komína dostačující vypnete ventilátor a klapku přesunete do polohy pro běžný provoz.
---
/*
Ve větší výšce je ještě větší horko, než dole ... a hlava komína se zahřívá ...
vibe2 - Několikrát jsem to tu už psal - ta revize proběhla vloni v listopadu (až včera mi nájemce předal revizní zprávu). Nepamatuju si, kolik bylo stupňů, ale 40 to určitě nebylo.
0x
je to autor těch jejich norem
zkus mu zavolat a on ti poradí, nebyl drahej a ochotně přijel až ke mě
ještě upřesni te tvoje "přívod vzduchu je dostatečný"
doplněno 30.06.26 09:32:
Tak změna, pan soudní znalec už umřel, ale koukni na tuhle adresu skcr.cz/... a tam si otevři vpravo nahoře HLEDEJ KOMINÍKA a s ním to vyřeš, podle mě ti nejspíš někdo pozavíral okna mezi ulicí a kotlem a zmizel přísun vzduchu, 21 m vysoký komín nemůže netáhnout.
0x
Jak dlouho kotel předtím fungovat? Co se změnilo u objekti? Viděl jsem případ, že kotel původně na obvodové zdi se po několika přístavbách dostal doprostřed objektu a při zavření všech dveří ztratil tah.Atmosférický kotel musí mít zajištěný dostatčný přívod vzduchu , pokud najednou nevyhovuje muselo se něco změnit ( výměna všech případně sklepních oken, zvýšení střechy...)
Ten kotel je v provozu od roku 2013 (uváděná životnost do roku 2033´). Nic podstatného se od té doby v bytě nezměnilo.
Prohrabal jsem archiv a zjistil jsem, že se tahové poměry onoho komínu od roku 2017 prakticky neliší a podobný tah má i ostatních 17 komínů v domě. Jediný větší rozdíl je v tom, že to do teď nikomu nevadilo. Takže se mi zdá, že se mi letošní revizák (mimochodem prodejce plynospotřebičů!) spíš snaží vnutit nový kotel.
Mám dohodnutou kontrolu s nezávislým revizákem, ale je na dovolené, takže až v srpnu. Podle telefonického rozhovoru jsou uváděné hodnoty v toleranci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.