Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kam umístit trojcestný ventil?

Od: jak
Dobrý den, potřebuji poradit kam umístit trojcestný ventil na topení krbovými kamny s výměníkem? Posílám fotku a i s vyznačením která voda je jaká a kudy teče,potrubí pod kamny ve sklepě,potřebuji poradit kam umístit ventil pro ochranu výměníku aby šla z výměníku teplejší voda, teď bez ventilu jde 45⁰c což je málo děkuji za radu
Oprava modrá zpátečka jde nahoru

Kam umístit trojcestný ventil?
Kam umístit trojcestný ventil? #2

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

z toho co jsem četl jsem nepochopil co od toho trojcesťáku očekáváte. ten je určený pro ochranu zpátečky aby se část topné vody vracela hned zpět do kamen aby vratná voda neměla nižší teplotu jak 65c. osazuje se přímo za kamna a dělá se krátký okruh, ale ty kamna tu nevidím jen nějaký spletenec který je tam zbytečný. Dále tu vidím pojišťovák na špatném místě správně má být max 6 dimenzí potrubí od výstupu kotle na topné větvi a mezi kamny a pojišťovákem nesmí být žádná armatura. nevím kdo vám to dělal, ale topenář to asi nebyl. Nezvažujete návštěvu topenáře? dále co píšete že už teď nelze krbovky vytopit nad 40c ten trojcesták vám to dotápět nebude ty kamna jsou slabá i když píšete že dům vytopí krásně, ale teplotu topné vody víc nedostanete že? omlouvám se že jsem to napsal tak jak to vidím každopádně kde má být trojcesťák jsem vám napsal

On by potřeboval čtyřcesťák se dvěma čerpadly, stejně jako bych to tak v ideálním případě potřeboval já, funguje mu to vlastně stejně.
U mě by to ale znamenalo vedro u kamen v obýváku, kdyby voda v jejich plášti neměla 40 ale 80 a kouřovod bůhvíkolik místo průměrných cca 80ti :(
Hodně pomohlo vycpání kamen vatou mezi vodním topeništěm a vnějšími plechy, ale všechno to nespasí, kotli se to tak sice blíží, ale nevyrovná. U nás pokoj s kamny tvoří podlahovou plochou cca 1/12 celkové vytápěné plochy domu, takže 1/4 výkonu kamen do vzduchu versus 3/4 do vody by byla prostě moc, teď je většina plochy jejich povrchu téměř studená, ale při zvýšení teploty vody už hřát i tak začíná a samozřejmě jsou místa jako rohy, přední stěna, horní deska a kouřovod, na které izolace nemá vliv, respektive vycpal jsem boky a zadek.

hodnocení

0x
Ta expanzní nádoba levituje?
Dokud ji nezatíží voda, pak ji to přestane bavit:) Vypadá, ze ji podepírá ten klacek nebo co opřený v rohu...
Ale k věci, teplota jen 45°C, pokud kamna nedosáhnou víc, vypadá na jejich poddimenzování a pak je otázka, jestli tam 3c ventil vůbec cpát, jestli prodloužení jejich životnosti stojí za to, že pak pravděpodobně přestanou hřát vzdálenější radiátory.
Mám kamna se jmenovitými 11kw (max15) do vody a servotrojcestak téměř trvale prepnuty na studeno, tedy aby i při obvyklých teplotách vody 30-40 šlo teplo rovnoměrně do celého domu (zateplený a původní radiátory, takže jen výjimečně je potřeba teplota přes 40).
Samozřejmě teda kamna a komín dehtem jak omítnutý ..
jak
hodnocení

Kamna mají 7,5kw výměník, poddimenzovaná nejsou barák vytopí krásně ale myslím že by to šlo ještě lépe s ventilem už jen proto že na výstupu je teplota vody 40⁰c na 60 ⁰c je musím pořádně rozpálit
No právě, to je jak u nás, na 60 se to rozpálit dá, ale to snad dokáže jen moje polovička, která vždycky pro rozhoření naplno otevře vzduch a zapomene po chvíli zase zavřít a kamna tancujou :)
Běžně stačí kolem 40 i v mrazech.
Ale máme v domě asi 26 radiátorů, takže proto mám trojcestak většinou v podstatě vyřazený, protože když nastavím třeba 60, tak kvůli malému průtoku přestanou topit hlavně radiátory v přízemí a horké jsou jen vršky radiátorů v patře a samozřejmě je vedro v obýváku, kde krbovky stojí, i když jsem jejich kryty zevnitř zaizoloval, aby topily skoro jen do vody (nemají výměník, ale vodní plášť kolem topeniště).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]