Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení 3 plováků v tlakové kanalizaci

Od: raden®
Dobrý den.Vlastním tlak.kanal.Sewapress.Měnil jsem 3 plováky.Prostředni a horní je od f.pumpa.Spodní je Supertec 07.Do šachty mi vedou 3 cyky kabely žluty,hnědý,modrý.Plovák má barvy černy,modrý,hnědý.Roky jsem měl zapojeno firmou žluty-černý,modrý-modrý a hnědý-hnědý.Nevím jestli byli všechny plováky kdysi zapojený stejně,protože byli spojeny s cyky bužírkou,ale jeden plovák byl určitě takhle spojen.Takže mám takhle zapojený všechny 3 plováky.Prostřední a horní fungují jak mají.Jen spodní supertec se nevypne,vypne se prostředni plovák,tudíš čerpa par cm což je špatně.Na spodní plovák jsem zkoušel snad všechny kombinace co mi radilo AI,ale oni lžou.Nevíte někdo jak by mělo být správně zapojeno?děkuji

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Těžko říci, v našich rozvodech se žlutý vodič nepoužívá. V kabelu může být žlutozelený, modrý a jeden z trojice fázových vidičů, černý, hnědý, nebo šedý. Kabely tam jistě nevedou tři, ale jeden se třemi vodiči. Je nepřípustné spojovat ochranný vodič s fázovým. K plovákům jistě existuje návod, nebo je potřeba znát jejich funkci (který kdy a jak se má chovat) a proměřit v které poloze spínají a rozpínají. Podle toho pak zapojit.

hodnocení

0x
Každý výrobce má jiné zapojení a barvy vodičů. Podle konkrétního plováku a podle schéma zapojení čs se dá určit správné zapojení vodičů. Na místě se dá jít po drátech a zjistit konkrétní zapojení.
D plováky pracuji denně a poslední roky se běžně stává že v koupeném balíku o desítkách kusů je většina zmetků co po pár dnech přestanou fungovat. Chce to vzít pípák a měřit, při rychlém překlopení vypne, ale při pomalém překlopení občas nebo vůbec ne.
olin

Přesně jak píše ra20-měřit, tj. vypustit kalovým čerpadlem "žumpu", ostříkat to celé vapkou, znova kalovým čerpadlem vypustit a buď přímo v žumpě s tím plovákem zatřást nebo ten systém plováků vytáhnout ven a tam zkoušet a měřit. Co jsem opravoval plováky, tak v tom byla nakondenzovaná voda nebose tam někudy dostala přes kabel. Ta voda společně s elektrikou(elektrolýza) rozežrala kontakty nebo se odpojil vodič od kontaktů. Bohužel už nemám foto rozdělaného nefunkčního plováku. Ještě něco o tříplovákovém systému(obrázek). Schéma zapojení plováků se dá dohledat podle ovládací elektroniky pro daný typ vypouštění žumpy.

olin
Nejlepší systém uchycení plovaků je na nosném laně se závážím, uchycené co nejblíž poklopu. Kdykoliv jdou plováky vytáhnout a očistit. Nejhorší je v trubkách přichycených na stěně, tak to dělají ti kdo stavbu předají a už se tam neukáží. Tam kde není místo na plovaky na nosném laně jdou použít MAVE sondy, ty také fungují dobře.

hodnocení

Tak plováky jsem si přidělal na plastovou tyč,takže můžu vytáhnout kdy chci.Plováky jsou nové a v pohodě.Ted jsem místo dolního plováku Supertec 07 dal starý plovák od Pumpy.Ty samé mam i prostředni a horní.Myslel jsem,že třeba nový plovak kompatibilní.Děla tu samou chybu.Když se spodní zvedne tak je v pohotovosti a čeka na prostřední.Když ten se zapne tak čerpadlo normálně jde,jen když prostředni vypne tak nečeka na dolního a hned se vypne čerpadlo.Takže špatně.Spíš jestli ten prostředni není zapojen jinak.Všechny jsou zapojeny stejně.Podle AI možna přídržny kontakt,pamět.Nevím.Možna něco v desce.Ale jinak se všechno chová jak má.Takže žadna plna jímka,nic rozežraného,žadna voda v plováku ani žadne jiné katastrofické scénáře,jen že se nevypina dolní plovák

Nevím co tam máte za záhadné zapojení, že tam je tolik plováků. My používáme jeden a výše hladiny se nastaví upevněním plováku a nastavením volné délky kabelu pro pohyb plováku. Je možné použít ještě druhý plovák, který by fungoval jako havarijní, ten by byl nastaven a upevněn výše tak, že sepne, pokud by hladina dosáhla výšky nad určitou mez a bylo by jasné, že první plovák nesepnul. K tomu havarijnímu by bylo možné ještě přidat nějakou světelnou, nebo akustickou signalizaci, přes nějaké relé.

hodnocení

Normální systém s 3 plováky,tlaková kanalizace Sewapress,nic záhadného,normalní věc
V jednoduchém zapojení je v rozvaděči relé, které je sepnuto prostředním plovákem a jeho kontakt přemostí prostřední plovák do rozpojení spodniho. Zpojení je úplně stejné jak u základního zapojení stykače s start a stop tlačítkem.
Většina plováků má 3 pracovní vodiče na přepínací kontakt. Některé plováky pro kalovky mají 2 pracovní vodiče pro spínací kontakt a 1 ochranný vodič.
olin

raden: zjisti žárovkovou zkoušečkou nebo nějakém bzučákem s batrkou či měřáčkem s měřením odporu jestli se rozpíná kontakt na tom spodním plováku. Jsou tam maximálně tři vodiče, jeden je hlavní a ty dva se k tomu hlavnímu připojí v určené poloze samotného těla plováku. Pokud se rozpíná, tak může být i vadná řídící elektronika, už se to také stalo.

hodnocení

Nic takovýho nemám,moc na to odborník nebudu

hodnocení

0x

Zdravím,

Myslím,že vám plováky spínají správně,horní plovák spíná horní hladinu,prostřední vypíná spodní hladinu a spodní plovák(Supertec ) je havarijní,který spíná spodní hladinu,pokud prostřední plovák nevypne a chrání čerpadlo aby nejelo nasucho,což vyskoušíte ,když sepne horní plovák a prostřední nadzvednete,takže by měl Supertec vypnout.Pokud Vám prostřední plovák vypíná po pár cm. tak jen seřídit nastavení plováků.

hodnocení

U této tlakovky nevím,že by se dali seřizovat plováky

hodnocení

Když spadne prostřední plovák tak má čerpadlo ještě jít,jinak se pravě prostředni překlopí a vypne.Měl by vypnout ten spodní.Zkoušel jsem i na sucho,když všechny plováky visí dolů tak mám na sucho,když spodní zvednu tak modra kontrolka a když k tomu zvednu prostředni tak se zapne čerpadlo.Mě spíš napadlo jestli nemám špatně zapojen prostředni plovak,že nepustí signál,aby vypnul spodní plovák.
Může být vadné relé v rozvaděči.
hodnocení

Taky mě to napadlo že je něco v rozvaděči.Zase takový odborník na to nejsem.Zbyvajici plováky se chovají správně.

hodnocení

Má se čerpat mezi spodním a prostřednim plovákem,vrchní plovák je havarijní,když selže prostředni plovák.Ten vrchní mám odskoušeno,svítila havarijní hladina a zapnul čerpadlo.
doplněno 07.06.26 13:11: Taky mě to už napadlo,že je něco v rozvaděči.Další plováky se chovají dobře

hodnocení

První fotka je celý panel komplet,teď svítí jak má.Druha fotka je přivedení 3 x cyky kabelů od plováků.Kdybych aspoň věděl který cyky je na který plovák,ikdyž nevím jestli mám přehozeny plováky
Zapojení 3 plováků v tlakové kanalizaci
Zapojení 3 plováků v tlakové kanalizaci #2
olin

Ta bílá čokoláda je úchvatná, ještě že existují i RS svorky na DIN lištu*smich* Pokud je to v záruce, tak ať to smrkne ten, co to montoval/zapojoval a případně opraví. Schéma zapojení k tomu rozvaděči asi nebude, na netu se dá ale dohledat "hrubé" zapojení podle řídící jednotky. Pokud nemáte žádný měřák na ten plovák, doporučím zavolat elektrikáře, jinak to bude nadlouho. Chce to na takovouhle práci si pořídit i měřáčky.

hodnocení

Děkuji za Váš komentář,takhle to zapojovali před 16 lety,tak nevím jestli se nepoužívala čokoláda.

Čokoláda je prasárna (jsou to lámací svorky, které jsou pro jiný účel než toto), pro tyto účely existují svorkovnice, nebo řadové svorky na DIN lištu a buď s popisem, nebo jsou návlečky na vodiče, které se popisují, aby byl ve vodičích přehled. Tahle prasárna by nemohla projít revizí. Ani dříve, ani nyní. Na dálku vám nikdo neporadí.

hodnocení

Taky jsem si už všiml,spíš se tady řeší čokoláda.
hodnocení

Vidíte,nový dům od základu už 15 let a revizí prošto.Co tam máte dál
olin

Teď zbývá sehnat stejný "řídící modul"jako ten, co tam máte už 15 let a vyměnit ho. Jestli seženete stejný, pak výhra, jinak použít náhradu, ta nebývá stejná(stejně kontakty)+měřáček na prozvánění na ty plováky, stačí obyčejný se kterým se dají změřit i baterie, např. odkarla.cz/... mají ho běžně v Elektře nebo vietnamci na svých kamenných obchodech

hodnocení

Děkuji za radu,nepotřebuji vyměnit celý modul.Máte moc katastrofický scénáře,nejdřív všechno vyčerpejte kalovým čerpadlem,teď výměna modulu.Koupím si multimetr a změřím jestli nemám prohozené plováky
Jestli je to víc jak 15 let staré tak ten řídící modul už má své odslouženo. Půjde ho vyměnit za běžné kontrolky a jedno relé. Dobré je také mít prodlevu po obnovení napájení, to je vyměnit relé hlídání fází, nebo časové relé.
Potřebujete dostat na místo někoho kdo má zkušenosti s průmyslovou automatizaci. Toto je celkem jednoduchá čerpací stanice, není těžké ji předělat s použitím běžně dostupných součástek. Pokud dodavatel ČS nabídne jeho krabičku za par stovek tak to bude rychlá výměna kus za kus.
olin

raden, dejte potom prosím vědět, co bylo příčinou poruchy. Šikovný elektrikář by to už měl opravené

hodnocení

Já si stále myslím,že bude chyba v zapojení plováků,třeba se ale mýlím.Že by byl chybný modul jen tím,že prostřednimu plováku nedá pokyn aby se spodní plovák vypnul,nevím no
K plovákům jdou dodělat kontrolky. Také není problém do domu natáhnout kabel a mit přehled na dálku.
hodnocení

Vždyť já mám modul doma v rozvaděči a plováky v jímce,proto ty cyky kabely a jiné barvy než barvy plováků.

Revizi zřejmě dělal někdo od stejné firmy, která to takto zprasila, Kdyby to dělal nezávislý revizák, tak to neprojde. A kdyby to bylo udělané pořádně, se všemi popisy svorek, tak je možno opravit "levou zadní".

olin

ferax, ono to není úplně tak sprasený, jen jinak levněji vyřešené, ale ty popisy kabeláže nebo nějaké schéma k tomu rozvaděči by pro méně znalého "kanalizačních jednotek" bodlo. Takhle to musí při poruše "opravář" pracně dohledat jednotlivě po kabelech s měřáčkem/zkoušečkou. Dnes si člověk vesměs najde ke všemu schéma na netu nebo hodí dotaz na nějakou poradnu, případně něco doplní AI(UI) a za chvíli je opraveno, tedy až na vyjímky..

hodnocení

ferax,tak vy znáte jen zapojení s jedním plovákem a říkáte ,že je to sprasený?pak se divíte,že mám 3 plováky.Víte,co ty 3 plováky dělají?asi moc ne,neporadíte,ale kritizujeme.Tyhle diskuse a poradny byli vždy o ničem.
hodnocení

ferax,jinak kdysi zapojovala firma od Sewapress,která tam od elektrikaře chtěla přivest kabely,revizí dělal úplně někdo jiný a představte si,prošlo to

raden - jak je vidět, ani vy nevíte k čemu jsou tam tři plováky. Třeba jen proto, aby firma vydělala víc peněz. Často se dají některé věci řešit jednodušším způsobem, když člověk ví co to má dělat.

olin - samozřejmě že se dají různá schémata dohledat, ale aby bylo možné podle schéma pracovat, je žádoucí, aby rozvodná skříň byla řádně popsaná. Pak je zjištění závady a její odstranění snadné, nebo aspoň rychlejší. Vím, co je za martýrium, když jsme dostali v práci uvést všechny rozvodny od mnoha zařízení, které byly za desítky let bez opadaných štítků a vodiče na svorkovnicích s nečitelnými popiskami, do souladu s výkresovou dokumentací. Byla to několika měsíční práce, spojená s měřením a vypínáním zřízení, což často nebylo možné hned, kdy bychom potřebovali. Takže s tím mám bohaté zkušenosti.

olin

ferax-to jste si v těch rozvodnách hezky zanadávali na ty před vámi*smich*

hodnocení

Ferax,já vím k čemu jsou ty tři plováky.Vypadá to na prohozeni spodního a prostředního plováku,o víkendu prozvoním a případně přepojím.Vy jste opravář?vyznáte se

olin - no něco bylo věkem (upadlé štítky, nebo vybledlé popisky), něco šlendrián (někde popisky chyběly, když bylo třeba něco předěláváno, nebo doděláváno a dotyčný to odfláknul.). Na druhou stranu ale byl v těch rozvodnách klid a nikdo nás nehonil, protože se nedalo tipnout jak dlouho to bude trvat. Maximálně že jsme občas odskočili, když byl někde problém, který se musel řešit hned a ostatní byli zaneprázdněni jinou prací.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]