Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dvousložková cena tepla

Od: km

Dobrý den,

nově mám rodinný dům připojený na dálkové vytápění. Dodavatel mi nastavil dvousložkovou cenu – platím za odebrané teplo v GJ a zároveň za sjednaný výkon, který byl stanoven na 20 kW.

Dům má vytápěnou plochu 150 m² a vytápěný objem cca 500 m³. Podle mého laického odhadu vychází tepelná ztráta domu přibližně na 11–13,5 kW, takže se mi zdá sjednaný výkon 20 kW poměrně vysoký. Poplatek za sjednaný výkon činí asi 4 000 Kč měsíčně včetně DPH po dobu topné sezóny.

Když jsem výši sjednaného výkonu rozporoval, bylo mi sděleno, že jde o odhad a po první topné sezóně lze požádat o přehodnocení podle skutečného odběru. Zároveň mi bylo řečeno, že je výkon záměrně nadhodnocen, protože v něm je částečně promítnuta cena vybudování přípojky.

Ve smlouvě mám závazek odběru tepla na 10 let. Při předčasném ukončení bych měl doplatit poměrnou část nákladů na přípojku. Ta je dlouhá asi 12 metrů (v podstatě vše dlažba) a podle dodavatele stála 750 000 Kč bez DPH.

Máte někdo podobnou zkušenost s teplárnou?
Je běžné, že se náklady na přípojku promítají do sjednaného výkonu?
Mám právo požadovat snížení sjednaného výkonu, pokud neodpovídá skutečné potřebě domu?
Mohu požadovat doložení rozpočtu nebo skutečných nákladů na vybudování přípojky?
Jaké jsou vaše zkušenosti s cenovou politikou tepláren obecně? Setkali jste se s podobným postupem při stanovování sjednaného výkonu nebo účtování nákladů na přípojku?

Děkuji za názory a zkušenosti.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petrme
hodnocení

2x

Přípojku a výměník nám teplárna zaplatila na jejich náklady, když jsme se zavázali, že budeme odebírat teplo 10 let. Ale jsme bytový dům a je to už cca 25 let, možná je teď všechno jinak.

km
hodnocení

ano, nam to bylo sdeleno stejne, respektive pripojku pro jeden rd bychom platili, mluvili o 160000, asi by to byla spoluucast, ale pripojka pro 2 rd uz mela byt pro nas "zadarmo" s tim ze se zavazem.
dekuji! za vasi reakci inteligentniho radce, to uz je skoro tady rarita.
ppp

Pokud jste se zavázal k něčemu ale nevíte k čemu, no tak vážně asi nebudete úplně svéprávný. Nejspíš jste se zavázal i rezervované příkonu ale to vám přece tady s jistotou nikdo nepoví!

Jaký by pak mělo smysl závazek, když byste si mohl kdykoliv nastavit rezervovány příkon na 1 kW A snížit tím tak cenu/minimální plnění? :))

Ach jo lidi! To co vyřešíte dvouminutovým hovorem nebo jedním mailem za 5 min., tak tady budete řešit s neurčitým výsledkem X hodin či dnů...

Mám zavolat na teplárnu za vás? OK, tak jsem přiložte scan vaší smlouvy

ttt
hodnocení

0x

platebni podminky se snad zjistuji pred pripojenim a ne po pripojeni..

Nevim, z me zkusenosti, kdo muze tak si zarizuje vlastni zdroj tepla.

mm

Vzhledem k tomu, že dnešní ceny dálkového vytápění nejsou žádná charita, do přípojky za třičtvrtě milionu bych nešel. Bůhví, zda by se vůbec někdy zaplatila.

ppp
hodnocení

0x

Požadovat můžete cokoliv, nebo jste nesvéprávný a neumíte si říct o to co chcete? Tak to třeba za vás udělá maminka a požádá teplárny. Až budete mít odpověď, tak přijďte ...

jo a cena se domlouvá předem

mm
hodnocení

0x

Přípojku vám nikdo neudělá zadarmo. Musíte ji zaplatit.

Náklady na ni buď zaplatíte rovnou, nebo se nějak promítnou do zvýšené ceny za odběr se závazkem na nějaký minimální počet let. Navýšená může být buď cena za odebíranou jednotku tepla, nebo fixní měsíční paušál, což je logičtější.

Těch 750 tisíc prostě zaplatíte tak jako tak.

pp

To by mě zajímalo jak taková smlouva vypadá, co když se bude chtít za 2 roky odstěhovat nebo umře?

mm

Úplně stejně jako u mobilního operátora, který vám ke smlouvě dá mobil za 10 tisíc, nebo u poskytovatele připojení, který vám při zřízení přípojky "zdarma" poskytne svůj modem.

Odhaduji, že v té smlouvě bude právě takováhle situace právně velice dobře ošetřena.
Protože žádný podnikající subjekt (teplárna) není tak hloupý, aby jen tak vyhodil do luftu tři čtvrtě milionu v pouhé naději, že zákazník možná někdy využije jeho služby (a hlavně že za ně bude platit stejně jako zákazník, který takovou investici nevyžaduje).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]