Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Upevnění solární sprchy - jaký podklad?

Od: ravie®

Zdravím diskutující,

koupil jsem tuto sprchu alza.cz/... a naivně si myslel, že tam bude v návodu i část věnovaná parametrům podkladu. Není, návod přikládám.

Nevím, jak připravit podklad. Musí to být beton? Jaký rozměr a hloubka (budu muset vyrobit), aby to dávalo smysl? Nebo třeba silnější OSB deska, kterou pak můžu případně přemisťovat? Neumím odhadnout, jaké odstředivé síly to bude brát třeba při silnějším větru, aby se to na první dobrou nevyvrátilo...

Sušák na prádlo jsem udělal tak, že jsem vykopal díru velikosti kýble, nacpal tam roxory i do stran do hlíny, zalil betonem. Dá se to použít taky? Jaký použít beton, aby to drželo a abych tam zároveň byl schopen vyvrtat vhodné díry? Cement i písek mám, vodu samozřejmě taky.

Díky moc za případné rady!

KR101.pdf247.87 kB

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

2x
Vetsi betonova dlazdice uplne staci, kdyz se za sprchu nebude veset dospely clovek. Ke sprse kterou mam byly i kotvy, takze stacilo vyvrtat 4 diry.
hodnocení

Věšet se na ni nikdo nebude, ale co vítr? Dlaždici mám největší 40x40x4 cm. To už by mi asi dávala větší smysl ta OSB deska třeba 80x80x5...?

re4zon
Jaky vitr? Kdyz to bude stat na rovnem podkladu, tak to vitr fakt neshodi. Ja to mam teda na 50*50*5 dlazdici, tu mam zapustenou do roviny s travnikem a podsypanou piskem a o sprchu se muzu klidne oprit celou vahou a ani se nehne, to uz se driv ohne ta zakladna nez bych ji povalil i s dlazdici. Na osb to bude pekne hnusne a jestli je myslena 5mm tlusta, tak z te se to klidne vyrve kdyz do toho nekdo strci.

hodnocení

2x
Není třeba nic betonovat. Do země do země zakopejte na svislo metrovou trubku většího průměru. Ke sprše připevněte metrovou trubku. Sprchu vsuňte do trubky do země a zajistěte klíny. Po sezóně můžete jednoduše demontovat a uklidit. Na trubku v zemi dáte záslepku a máte volný prostor na zahradě. Je to stejný princip jak se staví vánoční stromy, nebo máje na stejné místo.
hodnocení

To je skvělá myšlenka, ale jak mám k té sprše připevnit tu trubku? Přes nějakou patku? A pokud ano, jak tu patku upevním na tu trubku? Omlouvám se za pitomé otázky, spravit leccos dovedu, ale tohle je nad moji kvalifikaci :)

111®
hodnocení

0x

udělal bych šablonu, tou prostrčil závitovku podle děr a vybetonoval placku tak 1,5x1,5m aby se na ní dalo přímo sprchovat. Tloušťkumin6cm raději 10

hodnocení

Tolik místa nemám, raději bych spíš do hloubky, plácek pro sprchování si udělám klidně na trávě s nějakou plastovou rohožkou, ale děkuji za tip.

Do upevnění kecat nebudu :) , ale jako podklad pod sprchu (solární ohřev vody ve staré LPG nádrži z auta) se mi osvědčila do země zapuštěná plastová paleta, takže voda má dostatek prostoru pro vsakování.

hodnocení

0x

Sice je to jiná sprcha ale princip bude stejný, stačí kousek špalku do země.

hodnocení

Tohle vypadá dobře! Otázkou je, jaké dřevo na to použít, aby to za rok neshnilo, a jak ho upevnit.

Nebo co použít zemní vrut, třeba něco takového?

kovoinox.cz/...

open-gate.cz/...

hodnocení

Ty vruty jsou dobrý, asi by to drželo, a hlavně bez betonu...nenašel jsem ale žádný s roztečí 11x15, co má ta sprcha :/.

trtr
Na to si musíte udělat ocelovou (nerez) plotnu u zámečníka. Samozřejmě je třeba mít vrut a dle něj projektovat dále.

hodnocení

0x
Asi bych zkombinoval zemní vrut a zapuštěnou betonovou dlaždici. Případně i bez té dlaždice.

hodnocení

0x

Žádné zemní vruty bych nepoužil. Terén bude od sprchy podmáčený, může se to vyvrátit, nebo aspoň naklonit. To bych mít nemusel. S tím upevněním do zakopané trubky bych souhlasil, jak už zde bylo uvedeno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]