Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak poznat vrtáky?

Od: vlk95® odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,

mám dotaz jaký vrták je do čeho? Vím že vrtáky s bodcem jsou do dřeva. Ale nevím do čeho je vrták s červenou šipkou nebo obyčejný spirálovitý vrták.

Foto mojí nové sady:

Jak poznat vrtáky?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bruk600*
hodnocení

6x

Z leva do dřeva...do betonu a zdiva...do železa

jabraka*
hodnocení

1x

Trochu ti to doplním:

Vrtáky s červenou čepičkou jsou pro vrtání do tvrdších materiálů s příklepem.Vrtáky se středovou špičkou jsou do plechů a sirály bez úpravy do dřeva.

jABRAKA

Jabrako opravdu jste si jistý ,že sešpičkou uprostřed jsou do plechu=železa? muj nazor je takovyý, že jsou se špičkou do dřeva a do plechu jsou ty zcela vpravo...mj. a tak jsem je vždy po mých 20 let používal... ;).Jak píše nejvíce odnocený přispívatel, že . .. . .

stafan*

Jen pro doplnění . Vrtáky se špičkou jsou správně určené pro vrtání do dřeva. Jabraka má ale pravdu v tom, že týto vrtáky používají hlavně klempíři při vrtání do tenkých plechů- zdůrazňují do tenkých -. Špička drží vrták přesne v místě kde je třeba dírku vyvrtat a dírka je přesná. Kdežto u klasického vrtáku do železa většinou tento vrták klouže po plechu a otvor je ,,šišatý".

hop®

Stafane, takto vysvětleno - ano. Sice jsem se s tím v praxi nesetkal, ale logicky to pochopit dovedu. Kulatost díry je daná tím, že vrták na dřevo vlastně vykružuje od okraje. Ale co se týká klouzání po plechu, tak existuje důlčik. Šišatá díra vzniká spíše tím, že v tenkém plechu si z dvojitá šroubovice vrtáku vytvoří trojúhelníkovou díru v které se pak m*dá (pardon, nenapadá mě odpovídající synonymum) od kraje ke kraji a na kulatou díru máte málo síly k udržení vrtačky.

Donutil jsi mne k těžkému zamyšlení, máš to za *palec*

stafan*

Ano hope, přesně popsáno a to zamyšlení stojí za bodík. *placni*

ar*

Jen bych doplnil, že tyto vrtáky jsou opravdu do dřeva , sice by do tenkého plechu díru udělaly , ale výsledek by nebyl moc valný. Vrtáky do plechu se brousí s mírným negativem a díru spíše vypíchnou než vyvrtají. To znamená že po vytvoření díry zbyde malé kolečko protože kraje vrtáků u fazet berou o něco dříve než střed vrtáku. Pokud je čelo vrtáku rovné je docela problém ho udržet v ruční vrtačce tak aby byla díra opravdu kulatá.

ARE, naprosto souhlasím jsou to do dřeva!

hop®

Jabrako, asi jsi se překoukl, vlevo dřevo, vpravo kov! ;)

...prostřední zdivo a beton s příklepem, to souhlasím, bez příklepu by byly žluté.

doplněno 28.07.10 19:40:

bruk: rychlé přesné! *palec*

hodnocení

Děkuji to mi stačí.

patronka*
hodnocení

0x

Odpovědi jsou správně - dřevo,příklep do zdi,HSS do železa.Pokud ale chcete skutečně vrtat, investujte do kvalitnějších.Zejména ty do železa byste musel stále brousit.Doporučuji HSS COBALT značka Joran nebo Irwin.

hodnocení

Do železa zřejmně vrtat nebudu. Je to na doma. (Vrtání do zdi) Nebo na dřevo.(na chatě)

Nic víc. Železo asi nebudu vrtat.

hop®

Pokud budeš vrtat silné tvrdé dřevo, můžeš začít vrtákem na dřevo - neroztřepí okraj díry a lépe drží střed - a dovrtat vrtákem na železo. Vrták na dřevo tím trošku méně opotřebuješ, je broušen pod jiným úhlem takže ve stejném materiálu se časem otupí více než vrták na železo, který - jak píšeš - tolik nevyužiješ. :)

vrtak
hodnocení

0x

Zleva: s jehlovou špičkou jsou do dřeva,ty s tou červenou špičkou do zdi,kamene a zbývající do železa.Vrtáky do dřeva se používají s vysokými otáčkami narozdíl od vrtáků do kovu či kamene. Stačí? ;)

hodnocení

Neptej se jestli stačí! Již druhá odpověď byla děkuji to mi stačí.*smich* Jen pro zajimavost.

jendaxx

Tvar vrtaku do dřeva používam v praci na vrtaní do slabych plechu.Např. 0,3mm a více až do 1mm,silnější už vrtam klasickym vrtakem do železa.Slabší plechy než 0,2mm se vyseknou.Jenže je stejně nefasuji ale nabrousím je z klasickych vrtaku na žellezo.

hanher*

Ale s těmito konkrétními vrtáky "do betonu" si nedělejte žádné iluze, spálíte je raz dva.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]