Nejste přihlášen/a.
Mám 24 let starou sekačku. Dnes při sečení na rovince asi po 40 minutech chcípla. Myslel jsem že zase došel benzín. Po doplnění nešla nastartovat. Nechal jsem ji vychládnout a po 4 hodinách opět zkusil, a nepodařilo se mi ji nahodit. Nepomohlo ani očištění svíčky. Pak jsem si ji postavil na bok a rukou točil nožem v bubnu, zjistil jsem že asi na 1/4 otáčky něco asi v motoru drhne, tře se, s nožem se těžko otáčí. Sundal jsem horní kryt a udělal video.
Prosím o radu co si myslíte, že by s tím mohlo být, je možné že motor je už rozbitý stářím (nevím), nebo že se zadřel (ikdyž olej tam je)? Jestli to má cenu nechat to opravit nebo koupit novou.
youtu.be/...
Sekačka:
CastleGarden S.pA. (Italy) TDL 484 TR 2002
Motor Briggs and Stratton Model Typ 10D902 0129 B1
1x
Je to vážná závada, nebo něco běžného co se dá opravit opravit za rozumný peníz?
Pokud by to mělo stát více jak 2 tísce tak už bych sekačku odepsal a koupil novou. Má už 24 let...
Pokud to nezastavilo po nabrání pařezu nebo dlažební kostky (protočené magneto), v motoru jako takovém chybu nehledejte, tam není, jděte po jiskře a palivu. Takže svíčka, cívka, chcípák, tryska a podávací membrána v karbu, víc tam toho není.
1x
Jestli chceš mít představu jak vypadá něco, co je zadřené, tak si kup v obchodě nerezový šroub a nerezovou matici a několik podložek.
Šroub upni do svěráku, nasaď na šroub podložky a na podložky dotáhni matici. Dotáhni hodně velkou silou.
Pak zkus matici povolit.
A nebo vem kladivo a klepni do závitu za dotaženou maticí. Při pokusu o povolení matice přes sklepnutý závit ucítíš, že matice nejde a když více zabereš, tak ji tak zakousneš, že se nepohne ani na jednu stranu. A tak vypadá zadření.
0x
Často spôsobuje problém ohnutá hriadeľ po kontakte noža s kameňom. Preklopte kosačku bez sviečky na bok (výfukom smerom dole), odmontujte nôž aj unášač a zmerajte výchylku hriadele. Výchylkomerom, tužkou, okom…
Ešte môžete cez sviečkový otvor nazrieť do valca, či nie je poškriabaný (laparoskopom, minizrkadielkom). To by ste ale skôr boli bez kompresie.
Zbytok je asi už na rozborku.
0x
Pokud to chcíplo najednou, šel bych po benzínu, jestli teče až do karburátoru a pak jestli není něco v karburátoru a po těch letech rozpadlý nějaký těsnění a membrána.
Stejně budeš asi muset do servisu, když si tu sekačku položil na bok a ještě při tom točil motorem.
+ zapalování, to taky obvykle jede a chcíp (test svíčky - mimo válec může být jiskra OK, ale po tlakem ve válci neni... Často i protočený magneto a pálí ve špatnou dobu..
Palivo se ověří snadno - stříknout trošku paliva do sání, pokud naskočí ale pak chcípne tak je problém v dodávce paliva.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.