Přeji hezký den.Chtěla bych Vás moc poprosit o radu. Jsem vlastníkem ideální poloviny domku společně s matkou. Otec před rokem a půl svoji část přepsal na mne, ale od té doby se nepodílí na žádné údržbě domu ani na placení veškerých energií. Bydlí zcela zadarmo. Podotýkám, že je to silný alkoholik, který stihl rozprodat téměř veškerý svůj movitý majetek a zadlužit se půjčkami ve výši cca 100 000 Kč, ale bohužel má přiznaný plný invalidní důchod. Vzhledem k tomu, že má zde trvalé bydliště, trvale nás ohrožuje možnou exekucí. S matkou jsme se rozhodly pro rekonstrukci domu, ale za předpokladu, že tento dům ještě před uskutečněním rekonstrukce opustí. Rodiče jsou od roku 2002 rozvedení a při přepisu nemovitosti nebylo k němu vztaženo věcné břemeno. Podotýkám, že v části domu, kterou trvale využívá, není schopen dodržovat ani zásady základní hygieny (úklid, osobní hygiena, pořádek atd..) a tím tedy znehodnocuje vybavení bytu a nelibým zápachem obtěžuje své okolí. Dále mu byla poskytnuta nájemní smlouva o podílení se na úhradě energií a nutných oprav domu, ale tu odmítl podepsat. Existuje nějaké řešení, jak notorického otce, co se přiživuje na bezmocnosti druhých, dostat z domu pryč vzhledem k tomu, že dům trvale obývá? Nejlépe zrušit mu trvalý pobyt a následně zažádat o jeho vystěhování.
problém nespočívá ani v tom, že by nešlo zrušit trvalý pobyt - problém je v tom, že nelze zrušit trvalý pobyt spoluvlastníka nemovitosti.. zrušit trvalý pobyt spoluvlastníka nemovitosti bez jeho souhlasu... bohužel to nelze. Ale jestliže je to s otcem až takto do nebe volající, spíše bych doporučoval postup spočívající v omezení jeho způsobilosti k právním úkonům
akela*
Děkuji za vaši reakci, ale otec už není spoluvlastník. Vlastník jsem já a matka. Svoji polovinu na mne přepsal před rokem a půl, kdy také přestal platit veškeré energie a vše co se nákladů na údržbu domu týče a také proto že se bál možné exekuce na nemovitost.
Nelze zrušit trvalý pobyt. Zadej si do místního vyhledávače "trvalý pobyt", už jsme to tu probírali. Hezký den.
akela*
Děkuji za odpověď. Takže proti lumpovi a tomu že nám exekutor posléze vybílí celej barák neexistuje žádné řešení? Postupně demoluje věci kolem sebe, začíná být nebezpečný pro své okolí když se napije, jelikož je 10 let léčený schyzofrenik. To všechno musíme snášet? Prodat dům s takovým nájemníkem taky nelze, tak tedy z této situace není rozumné východisko? Dál máme doplácet na ožralu a lenocha, kt. je dávno vyléčený ale díky výbornému divadlu stále podporován státem? To snad ne?
al bunda*
Bohužel, je to opravdu tak. Jedině se nějak pokusit ho zbavit svéprávnosti, ale jak bylo již řečeno, zbavit se ho legálně nelze. Udělejte mu peklo na zemi. Projdi si TYTO ODKAZY, třeba dostaneš nějakou inspiraci.
Možná se k tomu vyjádří ještě Hawatt, nebo Jantar, ale většina věcí již byla řečena. Na lemply a darebáky není metr. Hodně zdaru.
al bunda*
Akelo, myslím, že právě TOHLE by Tě mohlo zajímat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.