Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Solární sprcha - zapojení

Od: tom121

Ahoj, na zahradě mám nově pitnou vodu přímo z řádu z hlavní silnice. Přípojku v vodoměrem mám v jímce v zemi. Připojil jsem solární sprchu, ale pořád někde teče voda. V řádu je vysoký tlak, ale ten se mi nedaří redukovat a vždy mi v nějakém závitu kape voda (viz foto). Redukční ventil jsem tam dal. Voda pomaličku vyteče i u připojení do sprchy. Tedy, i když sprchu napustím a přívod vypnu, tak za 3 dny je sprcha prázdná.

Nějaké nápady na opravu?

Solární sprcha - zapojení
Solární sprcha - zapojení #2

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Obojí tu zaznělo, zřejmě koudel ve šroubení a rychlospojka. Rychlospojka téměř nikdy 100 % netěsní a přijde mi, že ty mosazné snad ještě hůř, než ty plastové, i když vypadají mnohem solidněji.
Souhlas. Ty mosazné jsou někdy jakoby je vyráběl někdo kdo rozměry měří zednickým metrem.
tom121
hodnocení

Plastové jsem tam měl. Protékaly ve spoji hadice spojka, jakmile vysvitlo slunko. Ta kovová je v tomto lepší. Zkusím spíš tu šroubovací, co někdo psal.

hodnocení

1x

V 1. řadě by to chtělo naučit se trochu instalatéřiny. Například tohle by byl skoro zázrak, kdyby to nekapalo. Pokud to uděláte pořádně, nemůže to kapat ani při větším tlaku.

doplněno 27.05.26 14:57:

Proč tam vůbec cpete koudel? Ta do šroubení rozhodně nepatří, má tam být ploché těsnění.

Solární sprcha - zapojení #3
trtr
27.05.26 16:00
*palec*

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, zkuste dát pryč ty rychlospojky z mosazi. Normálně hadičníky a spony.

hodnocení

0x

Já bych u toho redukčáku odmontoval zátku, která má sloužit jako odpad pro redukovaný tlak.

Když tam máš takhle připojený redukčák, tak bych hádal že nemůže redukovat.

Taky by nebylo špatné změřit tlak, který máš nastavený za redukčákem.

A nápady na opravu? Zjistit místo netěsnosti, rozmontovat a utěsnit.

Ale počítej taky s tím, že voda při ohřívání zvětšuje svůj objem. Pokud všechno zatěsníš, tak se asi určitě něco roztrhne.

Přibližně jakou zátku máš na mysli? Tu modrou?
Co si tím pomůžeš?
Předpokládám, že místo modré zátky se tam osazuje manometr.
tom121
hodnocení

Právě když jsem utěsnil jeden spoj, začal kapat jiný. Ale odpověď nechápu, takže když vše zatěsním, tak se něco roztrhne. Tak jako že mám raději nechat kapat? Se zvětšením objemu vody při ohřevu snad musí výrobce nějak počítat.

111®

Jo počítá s tím tak že kape sprcha

tom121
hodnocení

Tak kdyby vykapalo něco málo, tak to nevadí, ale on postupně vykape celý objem. Kape přímo u hadice napouštění a tam těsnění mám. Tak zkusím ještě jedno přidat.

ppp
hodnocení

0x

Já měl teda jenom levnou solární sprchu v akci (v Tescu třeba za 75% slevou), druhý rok mi to taky chcalo a zjistil jsem že tam je v sérii dva redukční plastový za sebou:)

Teď jsem to vyměnil v reklamaci ale smysl jsem teda nepochopil, na jakým principu tý plastový redukční fungujou a proč to někdy chčije a někdy ne ...

To vůbec nemusí souviset protože tohle vypadá na plechovou solární sprchu na jiném principu - každopádně když tomu nerozumím tak si to nechám zapojit od instalatéra :) hadice jsou běžně na 10 baru a z vodovodního řadu vám těžko půjde 10 barů to je blbost, takže to asi máte jenom špatně sešroubovany ale tuhle sprchu neznám

ty rychlo bych tam určitě nedával a ty kovový jsem objednal z ali Expressu a je to pěknej shit, jak už tady padlo, buď to nefunguje nebo netěsní nebo nepasuje... Pokud tam máte 6 baru tak použijte pořádný připojení a pořádnou hadici A voda taky zvětší svůj objem při zahřátí takže musíte mít nějak pořešeno kam se ta voda dostane, ta hadice se trochu nafoukne ale záleží na podmínkách

tom121
hodnocení

Díky za tipy. Koudel vyměním za těsnění. Tak co místo té rychlospojky? Plastová ani nedržela a vystřelila. Kovová alespoň drží.

Zavolat instalatéra se Vám řekne, zkusil jsem tři, jeden mě ignoroval, druhý neměl čas a třetí mě poslal na vodárny.

T.

111®

A co koupit hadicovou spojku šroubovací? To tě nenapadlo?

tom121
hodnocení

Nenapadlo, páč nejsem instalatér. Nemám problém se něco naučit a udělat sám. Proto se ptám a prosím o rady. To Tě nenapadlo?

Jakou konkrétně?

ppp

Mosazný hadičník a spona - tady máš všechny možný velikosti tafimex.cz/... (asi nejširší existující výběr?)

a dokonce i pár kousků 90° - tafimex.cz/... - ti dávám typicky na čerpadlo který má vývod nahoru, aby nebyla hadice zlomená

tom121
hodnocení

Děkuji za reakci. Aha, tak toto v plastu jsem taky zkoušel, obtáhl jsem pak u hadice i kovovou sponou a taky to teklo u připojení do sprchy. A tam je i těsnění. Zkusím tam dát ještě jedno.

ppp

Hadičník v plastu je na how.. protože zužuje světlost (tlustný plast)...

Musíš mít právě přesný průměr trnu do tvé hadice a pořádnou kvalitní sponu

A to nemůže nikde kapat , těsnění je plochý a ten redukční ventil k čemu? Nechceš si tam připojit spíš tlakoměr? Stojí to stovku

ppp

Tuhle rychlo spojku vyhoď a dej tam normálně hadičník co jsem ti poslal

stačí změřit vnitřní průřez hadice a ten závit

hádám že tam je 3/4"Male a hadice je taky 3/4" - 19mm? Takovej v plastu ani neexistuje a já ho kupuju mosaznej na tom odkazu

Solární sprcha - zapojení #4
111®

Správný postřeh. Také mam na některých šroubeních 2 těsnící gumy.

ppp

Když je krátké zavit...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]