Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava lepenkové střechy na garáži

Od: liko
Dobrý den,
mám na řadové garáži po zimě uvnitř ve dvou místech na stropě takové fleky, jako by mi tam něco zatékalo.
Střecha vypadá dobře, žádné praskliny jsem nenašel.
Jak by jste řešili opravu?
Přetřít střechu nějakým dobrým nátěrem na střechy letenky?
Děkuji

Oprava lepenkové střechy na garáži
Oprava lepenkové střechy na garáži #2

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pp
hodnocení

2x

Nátěr - 6 let

Asfaltové pásy - 30 let

vystříhal bych z asfaltových pásu a zalepil ty detaily, odhad - 10-15 let Podle toho jak kvalitně to uděláš, nebo si na to někoho zavolej...

olin

Ty asfaltové pásy(jak který) na střechách jdou dost rychle do kopru, už po deseti letech se na šikmější střeše najdou na spárách trhlinky i když je to dobře udělané. Na dobrém betonu to vydrží mechanicky déle, než na dřevěném podbití ve dvou vrstvách pásů

trtr
hodnocení

2x
Zdravím, někde ve spojí to netěsní. Kdysi jsem to řešil gumoasfaltem, rok dva to vydrželo, ale ideálně to projít a kde to vypadá podezřele tak provařit spoj a záplata nebo studený asfalt z tuby a přetřít. Může tam být jen boulička nebo pavouk prasklina a tam kde se udělá louže, tak to sákne.
olin

Gumoasfalt ne, voda to po zimě vyplaví, to je jen na rychlé dočasné opravy a dotěsnění průchodů např. chrániček vody a elektriky někde v základové desce, kde nejde použít IPA (SBS pás)

re4zon
Kdyz se gumoasfalt da aspon ve trech vrstvach na ocisteny podklad, do prostredni se vlozi perlinka a nakonec se to pretre reflexolem, vydrzi to sakra dlouho. Kdyz to nekdo tam nekdo jednou naplaca jak mu to vyjde, pochopitelne to nevydrzi..
olin

re4-to už je rychlejší tam navařit ten SBS pás dokud je venku teplo *smich*. Ono jde i o to, jestli má člověk vercajk na IPU nebo jen štětec a chuť to pořád předělávat a kontrolovat

re4zon
To je dost relativni. Ja bych si tam taky navaril kus pasu, protoze mam bombu a horak a zbytek pasu. Ale pred lety bych si to fakt nejel pujcovat a jeste na pul metru nekde shanet kus pasu nebo kupovat celou roli. A o rychlosti se taky da dost polemizovat, natrit treba metr je tak na tri minuty i s postavenim zebriku. Kdyz jsem tohle aplikoval naposled, vydrzelo to 7 let bez zasahu a pak to stacilo jen jednou pretrit gumoasfaltem a jednou reflexolem..

krtek6
hodnocení

2x

Vzít hořák a všechny spoje přejet, aby se to rozlilo a zacelilo...

olin

Také navrhuji přelíznout plamenem spoje, teď jsou venku horka, půjde to dobře

ja
hodnocení

2x
To může být klidně i od sousedů.

el
hodnocení

2x
Gumoasfaltem natírat jsou vyhozené peníze. Drahý sanakryl top či, obdoba chvíli vydrží ( záleží na síle vrstvy - mě asi 3 roky tenká vrstva)
Ideálně to přelepit buď pás podélně (levná varianta) nebo lépe celé ( nejdražší varianta s vidinou toho že se na střechu x let nesahne podle kvality materiálu a práce.

0rion
hodnocení

2x

Já bych to důkladně prolezl po kolenou, především spoje, a na všechna podezřelá místa použil asfaltovou opravnou stěrku.

liko
hodnocení

Děkuji, seženu si menší hořáček a projdu teda všechny spoje, stačí jen sehnat kousek asfaltového pásu a ten použít na případnou opravu?
olin

Nejdříve to zkouknout a upravit nejlépe menším plamenem, pokud by tam bylo něco co nejde tím plamínkem opravit, tak přes to záplatu(doporučím SBS modifikovaný pás do -15°C nebo pokud je nějaký zbytek do -25°C tak i ten) Ještě ty SBS asfaltové pásy jsou pro "spodní" vrstvy celkové hydroizolace-ty jsou s jemným posypem a "vrchní" pásy s hrubým posypem(kamínky) navrchu kvůli teplotám a delší mechanické výdrži před "opotřebením" počasím. Je také možné, že to stéká někde okolo oplechování..

liko
hodnocení

Takže se správně dává spodní pás a pak na to horní s posypem?
Když bych dělal opravy a nestačilo by to jen prohřát hořákem, použít pás s posypem?
Děkuji
olin

Vyrábí se více druhů asf. pásů a pro různá použití svaz-ap.cz/... Ve vašem případě bych začal kontolou spojů, jestli tam nejsou malinké trhlinky ve spojích. Ona se tam dostane voda, v zimě se led roztahuje, takže tu trhlinku zvětšuje každou zimu nebo roztáním ledu a opětovným zmrznutím, nehledě na to, že se do té trhlinky dostane i prach a rostlinný materiál, který to také dovede zničit. Pokud máte dobré oči, dírky ve spoji nebo pokud byl použit nekvalitní pás tak i někde na pásu samotném je uvidíte. Dobré je to kontrolovat po dešti, kdy se voda odpařuje a jsou vidět stopy po vodě nebo přímo voda u prasklin. K opravě stačí nejmenší hořáček, myslím že stavebniny i ty malé hořáčky půjčují. Zkoušel jsem svařovat SBS pás i horkovzdušnou pistolí(jen detaily) ale plamen je plamen. Na opravu detailů stačí i např. k malé propanbutanové flašce toto jipos.cz/...

liko
hodnocení

Děkuji, zkusím to detailněji projít po kolenách, hlavně ve dvou místech, kde se mi zdá že malinko zatéká.
Vezmu malý horáček a pokud něco najdu, zkusím nahřát místo a špachtličkou opravit.
olin

On by stačil i ten propanbutanovej hořáček(a menší špachtle), vydrží to dost dlouho a dá se to použít i u ohniště nebo krbu doma, případně na zarezlé šrouby apod. superkotlik.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]