Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
mám takový dotaz k čištění fotovoltaických panelů...doporučují se čistit (snad i pravidelně), aby mohly účinněji absorbovat světelné paprsky a vyrábět více elektřiny. Vyskytují se na nich bohužel nečistoty jako je pyl, prach, atd. a tím se snižuje jejich účinnost. Po pravdě musím konstatovat, že jsem to doposud nijak neřešil...ale že by z nich nějak "vyzařovala"čistota se říct nedá...Samozřejmě existují firmy, které provádí toto čištění, ale zřejmě to lze zvládnout i vlastní činností...pravd. pomocí určitého teleskopického kartáče asi nejlépe s přívodem vody, aby nedošlo k jejich poškrábán, apod. Jestli s tím má někdo zkušenost, tak zda poradí co nejlépe na to zvolit. Případně jaký čistící přípravek, neboť pochybuji, že to pustí pouze vodou...Zatím jsem objevil takové 2 kartáče - možnosti:
Děkuji.
0x
Je to už mnoho let, co jsem byl ve Španělsku na sluneční elektrárně. Měly tam různé sofistikované technologie, jako třeba natáčení panelů podle GPS (nějak jsme z výkladu nepochopili (nejen my studenti, ale ani naši učitelé) proč tam je to GPS, protože to může být platné akorát tak pro super-přesný čas). A pak taky mluvili o čištění, tak jsme čekali nějakou sofistikovanou technologii. Ale dozvěděli jsme se, že tam obchází "bába" s kýblem a hadrem, když dojde na konec, tak zase začne od začátku. (Bylo to značně velké solární pole, takže to muselo trvat několik týdnů.)
0x
U FV nevím...
Jak velký vliv na výkon FV panelů bude mít fakt, že je budete každý týden "šmudlat" hadrem a koštětem (jistě, v zimě ¨resp. přechodném období nárůst výkonu-rozdíl chápu, když je na FV panelech sníh) to netuším.
Termické panely jsem nečistil 16 let a vodu v zásobníku ohřívají stále stejně, stačí když občas zaprší a to se u nás stále ještě děje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.