Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak a čím čištit fotovoltaické panely

Od: lubro®

Zdravím,

mám takový dotaz k čištění fotovoltaických panelů...doporučují se čistit (snad i pravidelně), aby mohly účinněji absorbovat světelné paprsky a vyrábět více elektřiny. Vyskytují se na nich bohužel nečistoty jako je pyl, prach, atd. a tím se snižuje jejich účinnost. Po pravdě musím konstatovat, že jsem to doposud nijak neřešil...ale že by z nich nějak "vyzařovala"čistota se říct nedá...Samozřejmě existují firmy, které provádí toto čištění, ale zřejmě to lze zvládnout i vlastní činností...pravd. pomocí určitého teleskopického kartáče asi nejlépe s přívodem vody, aby nedošlo k jejich poškrábán, apod. Jestli s tím má někdo zkušenost, tak zda poradí co nejlépe na to zvolit. Případně jaký čistící přípravek, neboť pochybuji, že to pustí pouze vodou...Zatím jsem objevil takové 2 kartáče - možnosti:

alza.cz/...

kurnikarna.cz/...

Děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
To by ste si pomohl když by jste povrch dřel každý den. V prachu není jen pyl, ale také abrazivo. Když chcete utrácet peníze za větší výkon tak přikupte panel
Mne když se chce tak panely ráno dokud je rosa pokropím panely zahradní hadicí.

riva
hodnocení

0x

Jedině v zimě z nich sundávám sníh. Po zbytek roku by se muselo dít něco hodně špatného, abych je čistil.

hodnocení

To jsme si asi úplně dobře nerozumněli...já je nechci "dřít" každý den, ale např. 1x ročně nějak vyčistit. A nepotřebuji dokupovat další panely...

riva

No tak to dělej v zimě. Se sněhem se sundají i nečistoty. Použitelné je "hrablo" z Allegro, které používám. A po ometení 3cm sněhu se takto změní výkon:

Jak a čím čištit fotovoltaické panely
Jak a čím čištit fotovoltaické panely #2

mll
hodnocení

0x

Je to už mnoho let, co jsem byl ve Španělsku na sluneční elektrárně. Měly tam různé sofistikované technologie, jako třeba natáčení panelů podle GPS (nějak jsme z výkladu nepochopili (nejen my studenti, ale ani naši učitelé) proč tam je to GPS, protože to může být platné akorát tak pro super-přesný čas). A pak taky mluvili o čištění, tak jsme čekali nějakou sofistikovanou technologii. Ale dozvěděli jsme se, že tam obchází "bába" s kýblem a hadrem, když dojde na konec, tak zase začne od začátku. (Bylo to značně velké solární pole, takže to muselo trvat několik týdnů.)

Před tolika roky to byla zaručena výkupní cena štědře dotována. To se jim tam vyplatilo zaměstnat člověka na čistění. A i provozovat natáčecí pole. Po skončení dotačních podmínek většina farem staré panely rozprodala a pořídila nové s větším výkonem.

2024
hodnocení

0x

U FV nevím...

Jak velký vliv na výkon FV panelů bude mít fakt, že je budete každý týden "šmudlat" hadrem a koštětem (jistě, v zimě ¨resp. přechodném období nárůst výkonu-rozdíl chápu, když je na FV panelech sníh) to netuším.

Termické panely jsem nečistil 16 let a vodu v zásobníku ohřívají stále stejně, stačí když občas zaprší a to se u nás stále ještě děje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]