Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zacelení protékajícího tělěsa nebo vypuštění celého okruhu topení

Od: mikan

Dobrý den,
v ŘRD mi v koupelně začalo protékat (kapat, slzet) trubkvé topelní RADIK, viz obrázek, prorezlé tělěso.
Protože to mohu nechat opravit až za cca 2 měsíce a mám strach, že tam vyteče cely okruh, rád bych se zeptal:

Je nějaký způsob, jak to dočasně opravit? A pokud ne, je možné okruh celý vypustit (jde-li to svépomocí) a nechat ho tak ty dva měsíce?

Děkuji

Michal

Zacelení protékajícího tělěsa nebo vypuštění celého okruhu topení

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ono to vypadá, že sákne jen závit armatury. Neřekl bych, že vyteče celý okruh a kdyby to opravdu teklo hodně, není problém vodu dopustit. Rozhodně bych systém nevypouštěl.

mikan
hodnocení

Děkuji za odpověd.

Udělal jsem ještě detailnější fotku - moje obava je ta, že se "protrhne" spodek toho tělesa.

Michal

Zacelení protékajícího tělěsa nebo vypuštění celého okruhu topení #2
Zacelení protékajícího tělěsa nebo vypuštění celého okruhu topení #3

Z toho bych opravdu strach neměl.ono tam je ještě dost materiálu a tlak v systému není nijak závratný.

olin

Souhlas s jenyk

hodnocení

2x
Nevypouštět system, provizorně nic neopravovat, dva měsíce to vydrží. Pred topnou sezonou určitě opravit.

hodnocení

2x
Zkusil bych to co nejvíc na fest zatáhnout vulkanizační páskou a celé ještě stáhl hadicovou sponou.
asd1
Takhle shnily při manipulaci může rupnout...
Jen bych snížit tlak v systému na minimum (= hydrostaticky + nějakých 0,2 bar), dospod dal misku a jen to sledoval.
Systém nevypoustet!
Pak ideálně vrátit stejnou vodu = vypustit do sudu a zpět cerpadylkem nebo nalít vrchem..
mikan
hodnocení

Děkuji za odpověď.

K tlaku - kotel mi ukazuje 0.9 (zřejmě baru), nehlásí žádnou chybu a hodnota neklesá. Hydrostatický tlak odpovídá tomu, že pokud je topné tělěso ve výšce cca 3m nad zemí, pak je to 0.3bar?

A pokud mohu doplňující otázku. Předpokládal jsem, že oprava proběhne výměnou tělesa za nové a že je s tím spojeno vypuštění celého okruhu. Četl jsem ale, že existuje možnost "zamrazení" vyměňovaného tělesa. V půjčovně nářadí mají takový aparát za cca 1000,- Kč/24hod. a tak mi to přišlo jako vhodná alternativa k - z mého pohledu - pracnému vypouštění+napouštění. Je toto "zamrazování" běžnou resp. vhodnou resp. funkční metodou?

Děkuji
Michal

asd1
Jestli mas ventily na vstupu i výstupu tak systém vypouštět nepotřebuješ, tedy ani mrazit. Btw mrazení je fajn.. 1k za den mi přijde dost, ta mašina zas tak drahá není...
Minimalni tak = výška systému od tlakomeru po vršek systemu + těch 0,2 jako rezerva.
Pokud ti to jen rosi a občas kapne, tak bych dal jen misku a víc se v tom nehrabal..
lulek
Ano, zmrazení je dobrá možnost, pokud nechcete vypouštět celý systém a nejde to zavřít. Proč čekat ty dva měsíce? Radiátor kupte a namontujte.

Zamražování u malých průměrů v pohodě, jen nesmí být v topení FRIDEX ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]