Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Parotěsná folie do sníženého stropu v přízemí

Od: mno
Krásný den. Máme místnost cca 25m2 s aktuální výškou stropu cca 3.5m. Strop budeme minimálně o půl metru snižovat sádrokartonem. Nad místností je v dalším patře obytná (vytápěná) místnost. složení stropů je hurdisky - škvára (10cm) - betonový potěr. Nad sádrokarton přijde pravděpodobně 15cm vaty. Je třeba pod vatu umisťovat parotěsnou folii?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Vy budete dávat di stropu, mezi dvě vytápěné místnosti tepelnou izolaci? To se nedělá, je to zbytečné.

Stejně tak parotěs, taky zbytečné.

Ke kondenzaci vlhkosti tam nemůže dojít.

Příklady: v paneláke taky nejsou tepelné izolace, mezi byty v patře.

V domku s podkrovím se taky nedává tepelná izolace, mezi obyvák a pokoj v patře.

olin
hodnocení

0x

Tu místnost nad vámi vytápíte vy nebo sousedi(nájemníci apod.)? Pokud někdo jiný, dejte nad nosnou konstrukci sádroše skelnou vatu nebo dražší čedičové desky-záleží s čím se komu lépe dělá a na ceně materiálu, parotěsnou fólii dejte, nepůjdou alespoň páry/vlhkost do vaty a do meziprostoru pater.

doplněno 06.05.26 17:36:

Doporučil bych i uzavíratelný kontrolní otvor v tom sádrokart. stropě, jestli to po čase nebude dělat paseku, neznám stěny u vás, jestli jsou tam komíny, dům není vlhký(neodizolovaný) apod.

"vytápíte vy nebo sousedi(nájemníci apod.)"

jaký je v tom rozdíl, kdo vytápí horní místnost na 22°C, stejně jako topí tazatel?

olin

mílo já neznám tamní poměry, kdybych měl nad sebou sousedy, kteří často větrají a netopí, co mají raději chladnější prostředí, nevidím důvod proč neušetřit a neplýtvat. Ta skladba stropu energeticky nic moc. Topná sezóna je okolo půl roku a naše primitivní technologie vytápění(energie všeobecně) jsou dražší každým rokem. Navíc spoustě lidí se vysoké stropy nelíbí, ani na údržbu to není žádná výhra

oline, je to Váš názor, OK.

Jen vím z minulosti ze školeních, kdy se počítal únik tepla stropem, když je v horní místnosti od 15 do 22°C.

Vše je o počítání rozdílu teplot.

olin

mílo, tím zateplením stropu tazatel nic na 99% nezkazí, ale jak píšu, neznám okolí místosti. Dům od domu je zateplení individuální

mno
hodnocení

Dole i nahoře budou byty, oba vlastním a budu pronajímat různým nájemníkům, izolační vlastnosti stropu velká bída a nechci řešit spory ohledně plateb za topení. Na přívody tepla přijdou průtokové měřiče pro přesné měření, strop je přes 3.5m vysoký a když už to snižujeme sádrokartonem, tak už tam tu vatu dáme. Většina stěn je do vnitř domu, jedna stěna je obvodová tloušťky cca 45cm plná cihla (zatím bez izolace , do budoucna tam přijde 10 - 15cm polystyrenu) a ve výšce u stropu je překlad pravděpodobně z ocelokých traverz.
olin

Upřímně-to venkovní zateplení projednejte raději s projektantem, 45 cm zeď v přízemí je za mě poměrně slabá, ale jde i o další vychytávky na domě

mno
hodnocení

Jasně, chápu. Ale je to garsonka s jedním ne moc velkým oknem na sever, zase tam nemůžeme tý izolace dát moc, aby z okna nekoukaly jak tunelem z bunkru a nebyla tam tma. Doteď se celý objekt používá bez zateplení, vytápění automatickým kotlem na uhlí a náklady na m2 má menší, než já v novostavbě s 20cm polystyrenu a tepelným čerpadlem...

mno,

" tak už tam tu vatu dáme" ...klidně jí tam dejte,ale moc si od toho neslibujte. Parotěs netřeba, nemůže tam dojít ke kondenzaci.

Na obvod 45cm plná cihla, je třeba 15-20cm polyše.

(podobně jsem snižoval stropy ve 4.patrovém domě, energetický poradci mi zateplování stropu rozmluvili. Ale dal jsem trojskla a zateplil fasádu)

km
hodnocení

0x
jak uz bylo napsano parotes zbytecny, vata spis taky, kdyby vata resila akustiku tam ok.
proc snizujete stropy?

km, nevím proč tazatel snižuje, ale já měl strop 345 cm vysoký. Takže jsem ho taky snížil, kazetovým stropem. Co dovolilo okno.

olin

mílo: nechali jste tam ten lustr ve čtverečku?*smich* Ty stropní kazety pokud neměly tu koženkovou/tapetovou úpravu(dražší) byly náchylné na ušpinění, pokud si někdo před jejich nadzvednutím numyl ruce, tak si mohl rovnou sebou brát i kyblík s Primalexem(barvou)

Olim

Jasně, lustr zůstal na místě. I po odstěhování. Ale doplnil jsem bodovkami prostor nad gaučem a křeslem, aby se dalo číst bez stínu. Takový spínač na provázek, rozsvítí se tam, kde je třeba.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]