Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Teplá voda 1000 Kč za kubík

Od: venca

Bydlím v paneláku a přišlo mi vyúčtování, kde vychází kubík teplé vody na 1000 Kč (a to nebydlím v Praze). Psal jsem na správu a odpověď přišla tato:

"poskytování teplé vody činí 30 % a spotřební složka 70 % nákladů. Základní složka nákladů na vodu spotřebovanou na poskytování teplé vody činí 0 % a spotřební složka 100 % nákladů.
Ve Vašem případě vidíte rozúčtování v příloze od f. XXX s.r.o.
Cena za TV se skládá z energie k ohřevu : základní složka 30% podlahová plocha bytu pro TV
Spotřební složka 70% = spotřeba odečtená na vod. TV
a dále spotřební složka = spotřebovaná voda jako surovina 100% = opět odečet spotřeby na vodoměru TV. Čísla vidíte v příloze ...
Součet těchto hodnot dá ve Vašem případě částku XXX Kč
Obecně se ze způsobu výpočtu dá vyvodit, že pokud máte malou spotřebu TV v m3, je cena za m3 vyšší než v případě, pokud byste měla větší spotřebu.
Ve stejném bytě s větší spotřebou - konkrétně bylo v tomto bytě spotřebováno 12,60 m3 teplé vody - zde vychází cena za 1m3 TV = 618,83 Kč.
Náklady na ohřev ZS - jednotková cena ( podl. plocha bytu 71,46 m2) je stejná jako ve Vašem bytě. Náklady na spotř. složky ohřev a spotřebovaná TV jsou pochopitelně jiné - podle naměřeného množství TV v daném období...
Snad jsem to dostatečně popsal...
Z výše uvedeného vyplývá, že náklady jsou rozúčtovány správně..."

Je to dle Vás možné, abych platil takto vysokou částku, případně poraďte, jak bych to mohl vyřešit? Děkuji

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zam
hodnocení

3x

Jen bych poznamenal že rozvod teplé vody je dvouokruhový.Teplá voda proudí jednou trubkou do všech bytů a druhou se vrací do kotelny kde ji znovu ohřívají.To jsou ty vícenáklady nezávislé na spotřebě.

tm
hodnocení

1x
Zrovna jsem na to koukal a myslím, že to bylo taky plus mínus tisíc... prostě daň za to, aby byla tepla voda 24h denně v systému jednotky až desítky kilometrů

km
hodnocení

1x

tak máte nějakou smlouvu a ceník té firmy od které vodu odebíráte. pokud vaše spotřeba/částka se smlouvou a ceníkem shoduje, tak odpověď na vaši otázku je ano, je to možné, nebo ještě spíš je to jisté.

km

prohnal jsem to ai, ne ten váš případ přímo (stejně tam cenzurujete svou spotřebu), ale obecně v podobných případech jako popisujete vy, a prý v čr v současnosti 1 m3 teplé vody vyjde na 300–450 Kč

aha®
hodnocení

0x

Dva podobné dotazy?

venca
28.04.26 20:16
No a?
aha®

V pohodě, už jsem se i nahlásil, ale bez reakce.

ztai
Ano, ale není můj. Já platim asi 800 za kubík. Admin vidí IP takže to bez reakce i zůstane ;)

hodnocení

0x
No maminka bydlí v Brně a došlo jí vyúčtování a když to zaokrouhlím, tak kubík teplé vody i se surovinou jí vyšel na cca 800Kč... V roce 2024 to bylo podstatně jméně...

petrme
hodnocení

0x

Špatně chápete vyúčtování TV. Pokud chcete spočítat cenu 1 m3 TV, musíte vydělit spotřební složku vaší spotřebou. Základní složka je poplatek za to, že vám teče TV kdykoli otočíte kohoutkem. Je to podobné jako u elektřiny. Taky platíte poplatky za to, že vám vedou dráty do bytu.

venca
hodnocení

Děkuji Vám za vysvětlení. Takže, kdybych se rozhodl, že teplou vodu úplně vypnu a nespotřebuju ani mililitr, budu stejně platit?

tm
Obávám se, že určitě. To by měli všichni v panelacích bojlery a teplárny by neměly co žrát

@venca : ano, aj pri nulovej spotrebe platite naklady na cirkulaciu.

hodnocení

0x

Aj pri nulovej alebo nule blizkej spotrebe zaplatite naklady na tepelne straty. Okruh cez tzv. cirkulacku je vlastne kurenie, sice je snaha ho izolovat, ale voda na konci cirkulacky ma povedzme o 10 - 15 stupnov nizsiu teplotu. Tieto naklady sa rovnomerne rozpocitaju pre kazdeho odberatela.

Potom su tu naklady na m3 vody ako suroviny a naklady na jej ohrev na povedzme 60 stupnov. Tie uz idu podla m3. Cim mate vyssiu spotrebu, tym sa vam pri scitani vsetkych nakladov javi cena za m3 nizsia a cim je spotreba nizsia, tym platite opticky za m3 viac.

Co mozete riesit a namietat :

- cislo na vodomeri (zly odpocet, porucha)

- priis vysoku alebo nizku teplotu vody na vystupe z baterie

Metodiku vypoctu ako taku nie.

hodnocení

0x

Ja len nechápem,že čo má plocha bytu spoločné s ohrevom teplej vody na spotrebu? Cirkuluje to pred vodomerom,za vodomerom už nie.

petrme

Rozúčtování služeb se řídí zákonem

zakonyprolidi.cz/...

Pokud se vám něco nezdá, nebo máte lepší nápad, jak rozúčtování počítat, obraťte se na MMR.

Zákon je jedná vec a diskriminácia druhá. Jedná zložka by sa mala rozpočítať na jednotlivé byty a tá druhá podľa spotreby. Prečo by mala jedná osoba platiť viac v trojizbovom byte ako jedná osoba pri jednoizbovom pri rovnakej spotrebe?

bear

Cirkuluje to pred vodomerom,za vodomerom už nie.

Elektrika taky cirkuluje před HDSkama a platíme za distribuci všichni. Nebo ne?

km

bear: to slavco31 ale nerozporuje. rozporuje to, že je placeno dle metrů bytu, nikov podle počtu osob v domácnosti.

petrme

Kdyby v bytě nebyl nikdo evidován, tak by asi teda podle počtu lidí nic neplatili.

km

pokud by nikdo nebyl v bytě evidován, znamenalo by to, že v něm nikdo nebydlí a tedy ani nespotřebovává vodu. pokud ovšem nemyslíte trvalý pobyt, ale věřím, že tak jste to nemyslel, protože to už by nedávalo smysl vůbec.

petrme

Základní složka se neplatí za spotřebu, ale za teplou vodu, která koluje a musí se stále ohřívat. To je ale marný, to prostě hodně lidí není schopno pochopit.

km

nikdo to tu ale nerozporuje :) to si asi jen něco namlouváte. slavco31 rozporuje způsob výpočtu, který je opřen o m2 bytu.

km
01.05.26 23:46

cituji:

km

chtěl jsem sem dát konkrétní citaci, ale je to složitější, proto to napíšu volně: prováděcí vyhláška Vyhláška č. 269/2015 Sb. určuje poměr základní složka = 30 %, spotřební složka = 70 % a asi proto, že je stejná pro vytápění i dodávku teplé vody, v obou případech (za mě také v případě TUV nelogicky) opírá výpočet o plochu bytu.
konrkétně cituji metodiku pro výpočet:

Příloha č. 2 k vyhlášce č. 269/2015 Sb.
Výpočet spotřební složky nákladů na vytápění a spotřební složky na poskytování teplé vody
Výpočet spotřební složky nákladů na vytápění podle § 3 odst. 5 a spotřební složky na poskytování teplé vody podle § 4 odst. 4 se provede podle vzorce
Sni = X . Sc . Pni / [Pc + (X - 1) . Pn], [Kč]
kde je
Pc - celková plocha v zúčtovací jednotce [m2]
Pni - plocha konkrétního bytu nebo nebytového prostoru, u něhož není znám údaj z měření, [m2]
Pn - součet Pni
Sc - celková spotřební složka nákladů za zúčtovací jednotku [Kč]
Sni - spotřební složka nákladů připadající na konkrétní byt nebo nebytový prostor, u něhož není znám údaj z měření, [Kč]
X - násobek zvýšení (podle § 3 odst. 5 hodnota 3, podle § 4 odst. 4 hodnota 3)
Poznámka:
Při stanovení nákladů na vytápění podle § 3 odst. 5 se za Pc a Pni dosazuje započitatelná podlahová plocha.
Při stanovení nákladů na poskytování teplé vody podle § 4 odst. 4 se za Pc a Pni dosazuje podlahová plocha

petrme

Píšu to pořád dokola a méně chápaví pořád tvrdí, že je to špatně a diskriminační a mělo by se to počítat podle počtu lidí, což je úplný nesmysl. Základní složka se počítá podle plochy, spotřební podle spotřeby. Je to stejné u TV i topení. Je to tak od doby, kdy se zavedly měřiče ( cca rok 2000), předtím se vše vyúčtovávalo podle plochy.

km

"mělo by se to počítat podle počtu lidí, což je úplný nesmysl" proč je to nesmysl, protože to neříká zákon? tak to jsem rád, že dohlédnu dál než k zákonu.
"Základní složka se počítá podle plochy, spotřební podle spotřeby. Je to stejné u TV i topení." ano, je to stejné, a je to pitomost, na rozdíl od vytápění.
dvousložkové platby jsou v pořádku

riva

Podle počtu lidí by znamenalo, že pokud se z ostatních bytů všichni odhlásí, tak fixní náklady ponesu všechny sám. A pokud se třeba přihlásí 100 lidí, tak budu platit jen jednu setinu fixních nákladů.

Podle plochy to je jednoduché a když třeba spojím dva byty do jednoho, tak fixní poplatek mi stoupne na dvojnásobek.

km
riva: mate pravdu, je to asi kvuli te jednoduchosti. navic pokud jsem pochopil spravne, plati to pro byty v bytovych domech (neplati to pro rodinne domy), kde se vetsinou velikosti bytu zas tolik nelisi, aby to bylo zasadni. nicmene nektere platby se skutecne pocitaji z poctu osob, ktere obyvaji dum. mozna jde o platby za likvidaci odpadu, nevim. mozna ze uz take doslo ke zmene zakona, ale vim ze v dome kde jsem zil jako najemnik se muselo pravidelne kazdorocne nahlasovat pocet osob zijicich v byte.

host
hodnocení

0x

Jsou to šílené ceny, které během roku spotřebitel ani nevnímá. Napíklad při vyúčtování za rok 2025 v panelovém bytu v Praze bylo uvedeno:

Studená voda 30 m3 za 4540 Kč,, což je 151 Kč za kubík studené vody

Teplá voda 10 m3 za 1514 Kč, což je také 151 Kč za vodu pro ohřev teplé

Teplá voda ohřev 10 m3 za 9633 Kč, což je 963 Kč za každý kubík ohřáté vody,

Což je u teplé vody i s ohřevem 1114 Kč. Hotovo...

doplněno 30.04.26 19:44:

Bejvávalo, dávno, nedávno, kdy vodné bylo 60 haléřů, (tedy 0,60 Kčs) a stočné 20 haléřů (tedy 0,20 Kčs), ale výplata kolem tisíce Kčs.

tm
Nechápu, proč to neodstřihnou a lidi si nedají radši bojlery.
Co bojlery ... Lázeňská kamna na tuhá paliva, když už, tak už, ať se to vyplatí dvojnásobně:)
Ta cena fakt vychází šílená, když k ohřevu kubíku vody na 60°C je potřeba zhruba 60kwh, takže převedeno na peníze cca 100-400kč dle typu energie, tarifu a apod.

Napíklad při vyúčtování za rok 2025 v panelovém bytu v Praze bylo uvedeno:

Studená voda 30 m3 za 4540 Kč,, což je 151 Kč za kubík studené vody

A roce 2026 v Praze je cena v/... (cena za 1m3 včetně DPH):

VODNÉ 77,87 Kč; STOČNÉ 79,34 Kč; CELKEM 157,21 Kč

Na Slováckku je to méně ( SVaK Uherské Hradiště):

vodné 63,62 Kč/m3 ; stočné 53,87 Kč/m3 ; Celkem 117,49 Kč/m3

km

151 Kč za m3 pitné vody mi přijde vlastně docela málo
1114 Kč za kubík teplé mi přijde odpovídající
ale nechci si tady vyskakovat, protože jsem byl sám nedávno dost nemile překvapen, když přišla faktura z teplárny

km

bery: překontroloval jsem co tvrdíte, a je to sktečně tak. pokud tedy budeme počítat s tou vyšší částkou 400 Kč a brali bychom, že 1 m3 stojí 1000 Kč, vychází to na 600 Kč za všechny náhlady okolo, tedy 60 %... je to překvapivé, alespoň pro mě teď ano.

Km: pro mě, nepanelakoveho, také, překvapilo mě to. Žil jsem v domnění, že "hromadně, ve velkém" , někde snad i odpadním teplem z nějaké spalovny odpadu, ohřívaná voda bude stát maximálně tolik, co v domku ohřívaná akumulačne elektrikou v nízkém tarifu.
A ona zatím taková vana plná hodně teplé vody vyjde řádově na 70 korun ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]