Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem.
Před pár dny byl u mne hodný pán instalater a předělával trubky na teplou, studenou vodu + vodovodní baterie.
Když pustím teplou vodu, tak z trubky slyším tento šílený zvuk.
Nahrávka je udělána z 1,5 metru a ještě přes zavřené servisní dvířka (dřevěna 1,5cm).
Mobil ještě zkresluje, ale tohle asi není normální.
Tak nahrávka se neuložila, poraďte kam jí dát ke zveřejnění.
doplněno 27.04.26 14:58:
| ne 18.57 voda 1.mp3 | 760.4 kB |
4x
Plastové trubky PPR 20mm a baterie s kartuší, páková? Ze zkušenosti...zúžený profil trubky... pravděpodobně svarem... Baterií by to nemělo být ... ale dá se vyzkoušet;
Venkovní co? ...sprcha?
Plastové trubky jsou od hodin až po pákovky. Tam nemám co ohnout (voda je celá v plastu)
Jsem v paneláku, takže hadici na zalévání nějak postrádám.![]()
Voda právě teče takovým tlakem, že pomalu urve ruku.
No napadlo mne trošku přiškrtit hlavní ventil na teplé vodě...uvidíme.
@juraja... Tak příklad při měření krevního tlaku na končetině. Taky v arterii šumí, když je zvenku přiškrcená. A díky tomu se dá poslechovou metodou tlak změřit a odečíst
.
2x
Nenamontoval jste náhodou termostatickou baterii?
2x
Máte to přece v záruce, tak instalatéra požádejte, ať to přijde zkontrolovat. Měl by vědět o co se jedná. Již tu bylo řečeno, že je to pravděpodobně způsobeno zůženým místem, za takovým místem vzniká silná turbulence vody, která dělá zvuk jako na vašem záznamu. Zvuk obvykle začne od jistého průtoku, při pouštění vody to nejdříve jen tak ševelí a po přidání to nabere agresívní charakter. S kusem papírové trubky na uchu jet podél trubky, mělo by tak jít odhalit, odkud to vychází.
Kelímek s tyčkou by mohl také fungovat, ale podle mého názoru o dost hůře, protože ta tyčka sbírá zvuk z povrchu trubky, a ta bude nejspíš vibrovat i daleko od problémového místa, takže lokalizace nebude snadná. Papírová trubka na uchu má výhodu, že papírem se zvuk/vibrace nešíří a trubka přivede k uchu hlavně zvuk přenášený vzduchem, který bude nejsilnější těsně u zdroje.
To udělejte. Každopádně pokud by se trubka řezala a nebylo možno ji pak znovu svařit z nějakého důvodu, tak existují speciální mosazné svěrné spojky na PPR trubky pitného řádu.
Tahle spojka vyžaduje navaření nákružků na konce obou trubek. Existují i spojky, které umí spojit holé konce trubek: mosazná svěrná sp/...
Na tom mém odkazu je uvedeno, že spojka je určena na polyethylen (polys nevím co jste myslel, z polystyrenu se potrubí nevyrábí). Někde jsem ale četl, že podobné spojky lze použít i na polypropylen (PPR). Zkusil jsem dotaz na AI, a prý se dělají i spojky přímo určené na polypropylen. Nicméně pokud se trubka znovu svaří, tak to samozřejmě bude nejlepší řešení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.